current views are: 5

24 Μαΐου 2018
Δημοσίευση11:38

Φ. Κουβέλης: Άγνωστος ο χρόνος επιστροφής των στρατιωτικών

“Ο Ερντογάν δε θα σταματήσει τις προκλήσεις”

Δημοσίευση 11:38’

“Ο Ερντογάν δε θα σταματήσει τις προκλήσεις”

Την εκτίμηση πως ο Tούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συνεχίσει τη προκλητική του συμπεριφορά και μετά τις εκλογές στη γείτονα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.

Παράλληλα, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, δεν θέλησε να προσδιορίσει το χρόνο επιστροφής των δύο Eλλήνων αξιωματικών, καθώς όπως είπε, η κράτηση τους έχει ενταχθεί στην απαράδεκτη, εθνικιστική και αυταρχική πολιτική του Ερντογάν ενόψει εκλογών.

«Θα συνεχιστεί μετά το τέλος της προεκλογικής περιόδου αυτή η ρητορική ένταση, η κράτηση των δύο και οι άλλες προσβλητικές πράξεις που θέλουννα αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα;», αναρωτήθηκε ο κ. Κουβέλης και απάντησε: «εκτιμώ, η κρίση μου είναι ότι δεν θα σταματήσει ο Ερντογάν. Με κυμαινόμενη ένταση, αυτό που επιδιώκει η Τουρκία, ανεξαρτήτως εκλογικούς αποτελέσματος, θέλει να εξασφαλίσει πεδίο όπως λέγεται στη διπλωματική γλώσσα με δήθεν αμφισβητούμενα ζητήματα για να βρεθεί κάποια στιγμή η Τουρκία παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό τους απασχολεί, αυτό τους δημιουργεί την επιλογή που προωθούν».

Ακόμα ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε πως δεν είναι σε θέση να μιλήσει με σαφήνεια για τον πιθανολογούμενο χρόνο απελευθέρωσης των δύοστρατιωτικών, γιατί η κράτηση έχει ενταχθεί στην απαράδεκτη, εθνικιστική και αυταρχική πολιτική Ερντογάν ενόψει εκλογών.

Αναλυτικότερα, χαρακτήρισε την κράτηση των δύο αξιωματικών, χωρίς κατηγορίες, ζήτημα πρωτοφανές για το δικαιϊκό μας πολιτισμό. «Λένε ότι προέκυψε ανάγκη έρευνας και τρίτου κινητού τηλεφώνου με το σκεπτικό ότι υπάρχει λογιστικό στρατηγικού χαρακτήρα. Είναι επιλογή της Τουρκίας να προωθεί τη χρονοτριβή γιατί ένα απλό διασυνοριακό ζήτημα το έχει εντάξει στη πολιτική της Τουρκίας με την απαράδεκτη ρητορική έντασης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την άρση της προσωρινής προφυλάκισης απέβησαν άκαρπες! Και προκειμένου να φύγουν από τις φυλακές, δηλώθηκε ότι ο τόπος κατοικίας τους θα είναι το ελληνικό προξενείο! Το απέρριψαν για τέταρτη φορά και η τελευταία ήταν πριν 2 μέρες. Σε αντίθεση με αυτό που η ελληνική Δικαιοσύνη έπραξε σε δύο περιπτώσεις χρονικά κοντινές, προς το ζήτημα της κράτησης! Αυτό το λέω γιατί, δείτε δύο τεράστιες διαφορές στην απονομή της δικαιοσύνης!».

Τέλος ο υπουργός τόνισε πως “η Ελλάδα δεν μπαίνει σε οποιαδήποτε συζήτηση αναφορικά με τα κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία ορίζονται από τις συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων”.


σχετικα αρθρα