current views are: 7

24 Μαΐου 2018
Δημοσίευση19:40

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι θέλει νέο Μνημόνιο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιστοληπτική γραμμή;

Δημοσίευση 19:40’

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιστοληπτική γραμμή;

Η κυβέρνηση εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρώντας να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση κορυφής της χτεσινής κοινοβουλευτικής συζήτηση για την οικονομία. Το Μαξίμου κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση ότι επιδιώκει νέο Μνημόνιο. Την ίδια στιγμή, η χτεσινή συζήτηση δημιούργησε ερωτήματα για το αν όντως η πιστοληπτική γραμμή έχει αποκλειστεί τελείως.

Η πιστοληπτική και ο Κυριάκος

Στην προ ημερησίας διάταξη στη Βουλή για την οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν υποστηρίζει την πιστοληπτική γραμμή στήριξης Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Μην ψεύδεσθε ουδέποτε εγώ έχω ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, ούτε η Νέα Δημοκρατία. Αυτό που λέμε είναι ότι στη σημερινή συγκυρία η χώρα πρέπει να δανείζεται με λελογισμένα επιτόκια». Με την κατηγορηματική δήλωση αυτή ο κ. Μητσοτάκης διαφοροποιήθηκε τόσο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και από τον Γιάννη Στουρνάρα που υποστηρίζουν την πιστοληπτική γραμμή.

Υπενθυμίζεται ότι η πιστοληπτική γραμμή είναι ένα ταμείο που δημιουργεί ο ESM. Το ταμείο αυτό ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα επιτόκια δανεισμού των αγορών δεν είναι βιώσιμα. Η κυβέρνηση προτίμησε να απορρίψει αυτή τη λύση και να επιλέξει τη δημιουργία ενός δικού της «κουμπαρά» ασφαλείας (cash buffer) για την περίπτωση δυσκολιών στον δανεισμό από τις χρηματαγορές. Ο «κουμπαράς» έχει σαφώς πιο ελαστική εποπτεία των δανειστών από ό,τι η πιστολητπική γραμμή, αλλά είναι επιλογή αυξημένου ρίσκου έναντι των αγορών.

Η επίθεση Τσίπρα και η συνέχεια

Στη δευτερολογία του στη Βουλή Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την τοποθέτησή του για την πιστοληπτική. Ο πρωθυπουργός είπε: «Σας άκουσα στην πρωτομιλία σας να λέτε ότι η έξοδος στις αγορές είναι ναρκοπέδιο. Σας ακούω στη δευτερομιλία σας να λέτε ότι δεν ζητήσατε και δεν ζητάτε πιστοληπτική γραμμή. Τι ζητάτε λοιπόν; Δεν υπάρχει άλλη εκδοχή. Τι; Μνημόνιο; Παράταση του μνημονίου; Συνέχεια του μνημονίου; Νέο μνημόνιο; Αυτό ίσως είναι μια τρίτη εκδοχή από τις δύο υπαρκτές εναλλακτικές εκδοχές.»

Προφανώς το Μαξίμου έκρινε ότι είναι πολιτικά ωφέλιμη η συνέχιση της αντιπαράθεσης για τα ζήτημα της πιστοληπτικής. Σήμερα, ο Νίκος Παππάς κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «αυτό που, τελικά, θέλει είναι να φέρει ένα νέο μνημόνιο.» Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέπτυξε το κυβερνητικό αφήγημα σχετικά με τις υποτιθέμενες επιδιώξεις της Νέας Δημοκρατίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Το πρόγραμμα που έχει οκ. Μητσοτάκης βασίζεται στις απολύσεις, τη συρρίκνωση του Δημοσίου, την καταστροφή του κοινωνικού κράτους, την επιβολή ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα και συνολικά τη συντριβή της εργασίας. Και τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς το πρόσχημα ενός νέου μνημονίου».

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

Υιοθετώντας το δόγμα ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, η αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και με ισχυρή δόση ειρωνείας. Σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία αναφέρει ότι «είναι μάλλον πρωτοφανές μια κυβέρνηση να ζητά καθοδήγηση από την αξιωματική αντιπολίτευση για το πως μπορεί να βγει η χώρα από το σημερινό της τέλμα που προκάλεσε η καταστροφική οικονομική πολιτική της.» Η ανακοίνωση καταλήγει στην επανάληψη του αιτήματος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες: «Η λύση είναι μια: Να προκηρύξει η κυβέρνηση εκλογές για να προκύψει μια νέα κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα ανακτήσει με τις επιλογές της και την εμπιστοσύνη των αγορών. Έτσι θα λύσει ο κ. Τζανακόπουλος και τις απορίες του για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ που δεν περιλαμβάνει κανένα μνημόνιο.»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο;

Ωστόσο, την ώρα που οξύνεται η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της προεκλογικής πόλωσης, εντύπωση προκάλεσε το ότι στη χτεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την αίσθηση ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της πιστοληπτικής γραμμής. Ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Παρά τις φαντασιοπληξίες εκείνης της περιόδους περί success story και προληπτικής πιστωτικής γραμμής, προσέξτε, αυτό που σήμερα αποτελεί το δικό μας πάτωμα, για εσάς τότε ήταν ταβάνι αλλά και άπιαστος στόχος, όπως απεδείχθη». Όταν όμως κάποιος κάνει λόγο για «πάτωμα» εννοεί έναν μίνιμουμ στόχο που δεν έχει a priori αποκλειστεί και θα μπορούσε να αποτελέσει plan B σε περίπτωση ανάγκης.


σχετικα αρθρα