current views are: 11

24 Μαΐου 2018
Δημοσίευση14:57

Ζάεφ για Σκοπιανό: Στο τέλος θα αποφασίσουν οι πολίτες με δημοψήφισμα

«Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο»

Δημοσίευση 14:57’

«Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο»

Επιμένει δημοψήφισμα για την έγκριση της όποιας συμφωνίας συνομολογηθεί στο ζήτημα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δέχτηκε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Σε τηλεμαχία που είχε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για την καλύτερη ευκαιρίας λύσης εδώ και 25 χρόνια, και υπογράμμισε ότι η όποια λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα, μια θέση που έχει πολλές φορές διατυπώσει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

«Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης. Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς στη “Μακεδονία” να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις –σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «υπερβολική έκθεση» στο θέμα του ονόματος και προέβλεψε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία «δεν θα τελειώσει με καλό τρόπο». Κατηγόρησε ακόμα τον κ. Ζαεφ ότι υπαναχωρεί από θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά και είχε επαναλάβει πρόσφατα.

Επ΄ αυτού ο κ. Μίτκοσκι έφερε για παράδειγμα συνέντευξή του στο “SPIEGEL” τον Φεβρουάριο, όπου είχε πει πως η λύση του θέματος της ονομασίας δεν πρέπει να αναζητείται στην τροποποίηση του συντάγματος.

Η δηλώσεις του κ. Ζάεφ έρχονται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 17:00 ώρα Ελλάδας η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του στη Νέα Υόρκη.

 

 

Χτες το βράδυ, ο κ. Κοτζιάς ενόψει της συνάντησής του με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, απόψε το βράδυ της Πέμπτης [ώρα Ελλάδας] στη Νέα Υόρκη. Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε αν στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον κ. Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς πρόκειται να καταθέσει μια συνθετική πρόταση με βάση τις τελικές θέσεις που έχουν διαμορφωθεί από την Αθήνα και τα Σκόπια έπειτα από διαπραγματεύσεις που διαρκούν ήδη ένα εξάμηνο.

«Όχι, εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, κάτι που σημαίνει πως στη γενική συμφωνία που έχει ήδη καταγραφεί έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις και των δύο, δηλαδή και της ελληνικής πλευράς και της αντιπροσωπείας των Σκοπιανών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς και το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών που διαρκούν ήδη έξι μήνες και έχουν σκοπό τη διευθέτηση του ονοματολογικού ώστε η FYROM να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και παραλλήλως να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένταξη της γειτονικής χώρας και στην Ερωπαϊκή Ένωση.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε πως έχει ήδη καταγραφεί γενική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, στην οποία μάλιστα έχουν ενσωματωθεί και τα νομικά θέματα που έχει δώσει σε έναν κατάλογο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.  


σχετικα αρθρα