current views are: 8

24 Μαΐου 2018
Δημοσίευση17:58

Eurogroup: Το 2019 οι περικοπές στις συντάξεις, τον Ιούνιο τα μέτρα για το χρέος

Επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους ζήτησαν οι Θεσμοί

Δημοσίευση 17:58’

Επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους ζήτησαν οι Θεσμοί

Μήνυμα στην Αθήνα για την συμφωνημένη περικοπή των συντάξεων από το 2019, έστειλε το Eurogroup δια του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση τόνισε εμφατικά πως «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται». Από τις τοποθετήσεις τόσο του επιτρόπου, όσο και του προέδρου του οργάνου Μάριο Σεντένο, προκύπτει πως το ορόσημο για τη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και συνεπακόλουθα την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ είναι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. 

«Επιβεβαιώσαμε την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές. Είχαμε μια συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά την λήξη του προγράμματος. Θέλουμε βιωσιμότητα του χρέους γι αυτό θα υπάρξει νέα ανάλυση βιωσιμότητας ώστε να καθοριστούν τα αναγκαία μέτρα. Δώσαμε εντολές σε όλους του Θεσμούς να λύσουν όλες τις εκκρεμότητες και στην επόμενη συνάντηση του Ιουνίου, θα κάνουμε ότι κριθεί αναγκαίο για να βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα. Έχουμε τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση, έχουμε σύγκλιση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», δήλωσε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του οργάνου Μάριο Σεντένο.

Ωστόσο, απέφυγε να προσδιορίσει σε τι έγκειται η εν λόγω σύγκλιση κάνοντας λόγο για «μια αίσθηση σύγκλισης στον τελικό σχεδιασμό της συμφωνίας» και για «μέτρα που εξαρτώνται από πολιτικές επιλογές».

«Θέλουμε να καταστήσουμε σίγουρο ότι στο τέλος η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι πετυχημένη και η Αθήνα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Οι Θεσμοί και η Αθήνα είναι πλήρως δεσμευμένοι σε αυτό το στόχο», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις για το χρέος ο κ. Σεντένο και συνέχισε: «Η τελική ημερομηνία για το πρόγραμμα είναι η 21η Αυγούστου, αλλά θέλουμε τελικές αποφάσεις στο Eurogroup του Ιουνίου. Εργαζόμαστε με όλους τους Θεσμούς και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στις διαπραγματεύσεις».

Μοσκοβισί για συντάξεις: Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση του προγράμματος», και διαπίστωσε «ισχυρή δέσμευση από τις ελληνικές αρχές για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέχρι το επόμενο Eurogroup». Ως προς το χρέος, ο Επίτροπος κάλεσε όλα τα μέρη να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να σημειωθεί πρόοδος και σε αυτό το θέμα.

Το SLA είναι αποφασιστικό βήμα, τόνισε για να συμπληρώσει ότι θα οδηγήσει στο να πάρουν οι πιστωτές αποφάσεις για το χρέος, τόνισε. «Χωρίς αμφιβολία αυτό είναι το ερώτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να κάνουμε πρόοδο μέχρι τις 21 Ιουνίου. Ξέρουμε ότι αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο όσων αποφασίσαμε το 2016 και το 2017. Αυτό είναι το πλαίσιο εργασίας» είπε και υποστήριξε:

«Η συμφωνία θα πρέπει να είναι αποδεκτή από τα κράτη μέλη, τα κοινοβούλια και τους πολίτες αλλά ξέρουμε επίσης ότι πρέπει να είναι αξιόπιστη στα μάτια των επενδυτών και των αγορών. Έτσι χρειαζόμαστε ένα σημαντικό πακέτο μέτρων. Μόνο έτσι η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα με τρόπο που θα μπορεί να προχωρήσει για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, είπε και εκτίμησε ότι έγινε πρόοδος στη σημερινή συνεδρίαση. Η εμπειρία μου είναι ήδη σημαντική και με βάση αυτή η εκτίμησή μου είναι ότι κάναμε πρόοδο και ότι όλοι θέλουν να φτάσουμε στο τέλος. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά η αισιοδοξία μου δικαιώνεται. Έτσι διορθώνω όσα είπα: δεν είμαι αισιόδοξος, είμαι πεπεισμένος ότι θα πετύχουμε τη συμφωνία στις 21 Ιουνίου».

Απαντώντας μάλιστα γι αυτό το θέμα εκ νέου, ο κ. Μοσκοβισί διαπίστωσε πως «το ΔΝΤ είναι πλήρως δεσμευμένο στις διαπραγματεύσεις, βλέπουμε σύγκλιση, και στόχος μας είναι η παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Θα βρούμε τρόπους για να συμβεί αυτό τις επόμενες ημέρες. Όλοι θέλουν συμφωνία στις 21 Ιουνίου. Όλοι θέλουμε το τέλος του προγράμματος σε θετικές συνθήκες που θα διασφαλίζουν πρόσβαση στις αγορές».

Πάντως, ο επίτροπος έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις περικοπές στις συντάξεις και το ενδεχόμενο μη εφαρμογής τους σε περίπτωση αποχώρησης του Ταμείου από το πρόγραμμα, λέγοντας ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται:

«Όπως είπα, το SLA είναι ακόμη μια απόδειξη ότι οι ελληνικές αρχές είναι δεσμευμένες στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Φυσικά υπάρχει τώρα η ανάγκη για την υλοποίηση, και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο για την Ελλάδα. Η αξιοπιστία.  Οι ελληνικές αρχές πρέπει πάντα να επιδεικνύουν –και το κάνουν στην παρούσα φάση- ότι θέλουν να υλοποιούν το δικό τους σκέλος της συμφωνίας: Τις μεταρρυθμίσεις. Και γι αυτό, χωρίς να μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται και να σέβονται. Όλες οι δεσμεύσεις».

Ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, υπενθύμισε πως «εκκρεμεί μια δόση από την προηγούμενη αξιολόγηση που έχει συνδεθεί με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την πρόοδο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, και η οποία παραμένει διαθέσιμη μέχρι τα μέσα Ιουνίου». Κατά τα άλλα, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι η τεχνική συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την τελευταία εκταμίευση από τον ESM. Πάντως, ο πρόεδρος του ESM διαμήνυσε πως θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι διαβουλεύσεις για το χρέος, τονίζοντας πως «έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες περί ελάχιστης προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας στο Washignton Group για το ελληνικό χρέος. Ως προς αυτό το θέμα, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να βρεθεί λύση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Κατά τις ίδιες πηγές, το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους), που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

Πριν το σημερινό Eurogroup, συνεδρίασε το άτυπο Washington Group κατά τη διάρκεια του οποίου επιβεβαιώθηκε το χάσμα που χωρίζει ΔΝΤ και Γερμανία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα συνεχιστούν και στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 στον Καναδά.


σχετικα αρθρα