current views are: 13

25 Μαΐου 2018
Δημοσίευση04:12

Συντάξεις και αφορολόγητο στέλνουν τον Τσίπρα στις κάλπες

«Πείτε την αλήθεια» το σύνθημα Μητσοτάκη

Δημοσίευση 04:12’

«Πείτε την αλήθεια» το σύνθημα Μητσοτάκη

«Πείτε την αλήθεια στους πολίτες». Τη φράση αυτή θα επαναλαμβάνει διαρκώς στο επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Έπειτα και από τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup που αφορούν στη νέα μείωση των συντάξεων και στη μείωση του αφορολόγητου, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο και πως σύντομα θα αναζητήσει έξοδο διαφυγής.

Όπως σημειώνουν από το γαλάζιο επιτελείο, η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ανοίξει και το μόνο που μένει να συμπληρωθεί, είναι η ακριβής ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες. Ιδιαίτερη εντύπωση στα στελέχη της ΝΔ έκανε η χθεσινή τοποθέτηση, του συνήθως υποστηρικτικού προς την κυβέρνηση Τσίπρα, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, έστειλε σήμα προς την Αθήνα, ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνηθείσα περικοπή των συντάξεων από 1ηςΙανουαρίου 2019.

Μάλιστα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, τα είπε αυτά, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία είχε αναφέρει νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι θα εξεταστούν τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης. Όπως απάντησε, η τεχνική συμφωνία είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι ελληνικές αρχές τηρούν τις δεσμεύσεις τους και ότι προφανώς τώρα υπάρχει η ανάγκη της εφαρμογής. Από την οδό Πειραιώς, σημείωναν ότι χθες, όχι μόνο επιβεβαιώθηκε η μείωση των συντάξεων, αλλά αφέθηκε ανοικτό το ενδεχόμενο η μείωση του αφορολόγητου, αντί του 2020, να έρθει νωρίτερα χρονικά.

Προβληματισμό προκαλεί στους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ και η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα και η οποία υπενθυμίστηκε χθες, για επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, της τάξεως του 3,5% του Α.Ε.Π. για μία πενταετία. Όχι μόνο γιατί αποδεικνύει ότι η «καθαρή έξοδος» από τα προγράμματα είναι μία ακόμη κυβερνητική αυταπάτη, αλλά κυρίως, όπως τόνιζε ένας εξ αυτών στο newpost.gr, γιατί ναρκοθετεί το δρόμο της επόμενης κυβέρνησης.

Και όλα αυτά, σημείωναν από την οδό Πειραιώς, όταν οι αναγκαίες ρυθμίσεις για το χρέος, για μία ακόμη φορά αναβάλλονται, καθώς το Eurogroup διαπίστωσε μερική σύγκλιση στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και ανέθεσε στους Θεσμούς την ολοκλήρωση μίας επικαιροποιημένης ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (DSA), που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων. Ασαφείς ήταν και οι απαντήσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο είναι απλά «καλοδεχούμενο».

Ορόσημο για τα γαλάζια στελέχη είναι και η 6η Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το περιβόητο πολυνομοσχέδιο που θεωρείται προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Σε αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέλαβε τη δέσμευση να περιλάβει λεπτομερή καταγραφή της περικοπής των συντάξεων που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή με τον νόμο 4387/2016 που έχει μείνει γνωστός ως «νόμος Κατρούγκαλου». Σύμφωνα με το συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη που μίλησε στην ιστοσελίδα μας, ο ευτελισμός της διαδικασίας «σκληρής διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης με τους θεσμούς, δεν έχει τέλος.


σχετικα αρθρα