current views are: 10

25 Μαΐου 2018
Δημοσίευση14:16

Το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης Κοτζιά με Ντιμιτρόφ και Νίμιτς

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη – Εν αναμονή ανακοινώσεων

Δημοσίευση 14:16’

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη – Εν αναμονή ανακοινώσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 16:30 ώρα Ελλάδας ο δεύτερος γύρος των κρίσιμων επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει πέσει η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Severna).

Στις 18:30 ώρα Ελλάδας, αναμένεται ο κ. Νίμιτς να κάνει ανακοινώσεις.

Πάντως η ελληνική πλευρά προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιώσει την εν λόγω πληροφορία.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Αθήνα απέρριψε την ονομασία «Nova Macedonia», ενώ νωρίτερα, είχε απορριφθεί και το Gorna Macedonia (Άνω).

 

 

Τόσο στις χθεσινές επαφές όσο και σήμερα, το βάρος πέφτει στο ονοματολογικό και με δεδομένο πως το «Μακεδονία του Ίλιντεν» έχει καεί έπειτα από τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, η συζήτηση διεξάγεται με πλαίσιο τις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ. 

Εξάλλου, το ζήτημα της ονομασίας είναι όπως φαίνεται το μοναδικό ανοιχτό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κοτζιάς, χτες από τον ΟΗΕ. Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε αν στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον κ. Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς πρόκειται να καταθέσει μια συνθετική πρόταση με βάση τις τελικές θέσεις που έχουν διαμορφωθεί από την Αθήνα και τα Σκόπια έπειτα από διαπραγματεύσεις που διαρκούν ήδη ένα εξάμηνο.

«Όχι, εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, κάτι που σημαίνει πως στη γενική συμφωνία που έχει ήδη καταγραφεί έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις και των δύο, δηλαδή και της ελληνικής πλευράς και της αντιπροσωπείας των Σκοπιανών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η  διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς και το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών που διαρκούν ήδη έξι μήνες και έχουν σκοπό τη διευθέτηση του ονοματολογικού ώστε η FYROM να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και παραλλήλως να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένταξη της γειτονικής χώρας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

O Ελληνας υπουργός θα αναχωρήσει το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 


σχετικα αρθρα