current views are: 13

26 Μαΐου 2018
Δημοσίευση04:59

Η Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά δείχνει αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε νέο αδιέξοδο εκτιμούν στο «γαλάζιο» επιτελείο.

Δημοσίευση 04:59’

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε νέο αδιέξοδο εκτιμούν στο «γαλάζιο» επιτελείο.

Η προληπτική διάχυση ευθυνών προς τη ΝΔ για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία επιχείρησε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη από το βήμα της Ολομέλειας, αποδεικνύει σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία στρατηγική και πως βρίσκονται μπροστά σε νέο αδιέξοδο. Όπως τόνιζε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει καν πως θα χειριστεί το τέλος της χρηματοδότησης της χώρας, την οποία έχει ήδη δεσμεύσει με νέες περικοπές στις συντάξεις και με μείωση του αφορολόγητου.

«Κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν εκλογές, καθώς είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, ξέροντας πια ότι θα συντριβεί όποτε και αν τις κάνει», σημείωνε ο ίδιος συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος δεν άφησε ασχολίαστο δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», όπου αναφέρεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών που είναι υπεύθυνο για την εκλογική διαδικασία, έχει λάβει εντολή να δεσμεύσει το ειδικού τύπου, χαρτί. Από τη ΝΔ επισημαίνουν και την απουσία – για ακόμη μία φορά, του κυβερνητικού εταίρου του κ. Τσίπρα, Πάνου Καμμένου, από μια μείζονος σημασίας συζήτηση στην Ολομέλεια, όπως ήταν αυτή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Υπό τα δεδομένα αυτά, από την οδό Πειραιώς ρίχνουν το γάντι προς το Μέγαρο Μαξίμου και καλούν την κυβέρνηση, αν όντως πιστεύει ότι τα έχει πάει περίφημα στην οικονομία, να μην συζητήσει καμία παράταση του μνημονίου που μόνη της υπέγραψε και καμία πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Αν ωστόσο, λένε από τη ΝΔ, έχει συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο που βλέπουν όλοι οι υπόλοιποι, τότε να προκηρύξει εκλογές για να προκύψει μια νέα κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα μπορέσει να ανακτήσει και την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους υπόλοιπους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στους οποίους έχει ήδη παρουσιάσει το δικό του πρόγραμμα για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Έτσι στο γαλάζιο επιτελείο δεν προκάλεσε έκπληξη η είδηση ότι το κόμμα της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς θα στηρίξει μια κυβέρνηση Μητσοτάκη για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές.

Όπως δήλωσε στο capital.gr και στον Θάνο Αθανασίου, ο Ιρλανδός επικεφαλής της Καμπάνιας του ΕΛΚ για τις Ευρωεκλογές, Ντάρα Μέρφυ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, «υπάρχει ενσωματωμένο στο ελληνικό πρόγραμμα περιθώριο αλλαγών». Σύμφωνα με τον κ. Μέρφυ, «οι κυβερνήσεις που ανήκουν στο ΕΛΚ είναι έτοιμες για επαναδιαπραγμάτευση της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές και ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον κ. Μητσοτάκη», δεδομένου όπως λέει, ότι «υπάρχει ήδη εμπιστοσύνη για το κυβερνητικό πρόγραμμα του».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, έχει ήδη διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν τον δεσμεύει το «αναπτυξιακό σχέδιο» που κατέθεσε στους θεσμούς η κυβέρνηση Τσίπρα, υπογραμμίζοντας τις αναπτυξιακές προτεραιότητες που έχει το δικό του σχέδιο ανάπτυξης. Ψηλά στην ατζέντα του, είναι η άμεση μείωση της φορολογίας, ενώ αναφορικά με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, έχει πει ότι θα τα διαπραγματευτεί σε δεύτερο χρόνο, αφού πρώτα καταφέρει με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, να ανακτηθεί η απαραίτητη αξιοπιστία της χώρας και της ελληνικής κυβέρνησης.


σχετικα αρθρα