current views are: 7

26 Μαΐου 2018
Δημοσίευση19:41

Ο δύσκολος «αρραβώνας» του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής

Τα στελέχη που προετοιμάζουν το έδαφος

Δημοσίευση 19:41’

Τα στελέχη που προετοιμάζουν το έδαφος

Όσο ο χρόνος προς τις εκλογές πλησιάζει και στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως η Φώφη Γεννηματά όχι μόνο δεν ανοίγει τα χαρτιά της, αλλά συνεχίζει να επιτίθεται στην κυβέρνηση και να ζητά εκλογές, τόσο το «πρέσινγκ» προς το Κίνημα Αλλαγής θα αυξάνεται.

Η προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να εδραιωθεί σε ένα σύστημα εξουσίας περνά και μέσα από την κεντροαριστερά. Η διεύρυνση που δεν μπορούσε ούτε να διανοηθεί ο Αλέξης Τσίπρας πριν από το καλοκαίρι του 2015, με την Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να μην επιτρέπει «ιδεολογικές εκπτώσεις», πλέον μπορεί να γίνει πράξη.

Η στενή ομάδα των κυβερνητικών στελεχών που βολιδοσκοπούν όλο το τελευταίο διάστημα την κεντροαριστερά εκτιμούν πως το πεδίο των συνεργασιών με την Χαριλάου Τρικούπη είναι ανοιχτό σε βάθος χρόνου. Θεωρούν, ωστόσο πως ο μεγάλος φόβος της επικεφαλής του Κινήματος είναι η διείσδυση και η απορρόφηση του χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια χρονική συγκυρία που τα ποσοστά του σταθεροποιούνται.

Με αυτόν τον τρόπο δικαιολογούν από το Μαξίμου τις σκληρές ανακοινώσεις από το Κίνημα Αλλαγής, που κατηγορεί την κυβέρνηση για «κάλπικες υποσχέσεις» σε σχέση με τον χρόνο εξόδου από το μνημόνιο και τις περικοπές των συντάξεων.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης που «εδραιώθηκε» μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αποτελεί ένα ακόμα «αγκάθι»  που έχουν να ξεπεράσουν οι δυο πλευρές. Ορισμένοι μίλησαν εκ των υστέρων για μια «χαμένη ευκαιρία», ωστόσο το κάθε κόμμα αφηγείται την δική του ιστορία για εκείνη την περίοδο και τα τηλεφωνήματα που έγιναν ή δεν έγιναν ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά. Η επιλογή των ΑΝΕΛ για συγκάτοικο στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν καθοριστική, ώστε οι σχέσεις των δύο να «παγώσουν»  και οι συζητήσεις να ξεκινήσουν από το μηδέν.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με την «απειλή»  της απλής αναλογικής από τις μεθεπόμενες εκλογές, από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να στρώσουν το έδαφος και να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Για αυτό τον λόγο όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα μπαίνουν στον δημόσιο διάλογο οι διαχωριστικές γραμμές με την ΝΔ, της οποίας σημαντικό κομμάτι συνεχώς ταυτίζουν με την άκρα δεξιά.

Το στενό μαρκάρισμα πήρε «σάρκα και οστά» σε ανώτατο επίπεδο μέσα στην εβδομάδα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσαν τη Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής να τοποθετηθεί στα θέματα των εργασιακών και της κοινωνικής πολιτικής που προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Φίλης, Αντώνης Κοτσακάς και Νίκος Ξυδάκης είναι μερικά μόνο από τα κορυφαία στελέχη που έχουν δώσει το στίγμα τους για την ανάγκη διεύρυνσης, υπό προϋποθέσεις, με την κεντροαριστερά, αλλά και το «τέλος εποχής» της συνύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ μετά τις εκλογές. Πολιτικές γέφυρες έχουν στηθεί έτσι και αλλιώς με τα Περιφερειακά Συνέδρια, ενώ την τελευταία περίοδο για τις ανάγκες των αλλαγών που θα φέρει ο «Κλεισθένης», ο υπουργός Εσωτερικών περιοδεύει σε αρκετές πόλεις. Ακόμα και στην εσωκομματική αντιπολίτευση των»53+¨, παρά τους αστερίσκους που βάζουν, η προοπτική «απαγκίστρωσης» από τους ΑΝΕΛ μέσω της συνεργασίας με την Φώφη Γεννηματά, προκαλεί στα μέλη της κίνησης λιγότερο «άγχος» σε σχέση με παλαιότερα.

Ευκαιρίες για να «λιώσει ο πάγος» με το Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν πολλές και θα επιχειρήσουν να τις εκμεταλλευτούν στο Μαξίμου.  Για πολλούς κυβερνητικούς η έξοδος από τα μνημόνια και το γεγονός πως η οικονομία δεν θα είναι στο προσκήνιο πιθανότατα να δώσει περισσότερο χώρο για διάλογο σε θεσμικές τομές, στις οποίες το Μαξίμου θα επιχειρήσει να βάλει ένα προοδευτικό πρόσημο.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, η Συνταγματική αναθεώρηση, το Σκοπιανό, η κατάτμηση της β´ περιφέρειας Αθηνών που θα έρθει μαζί με τον «Κλεισθένη» στη Βουλή τον άλλο μήνα, αποτελούν κρίσιμα «κρας τεστ» το επόμενο διάστημα, με τη ΝΔ να ρίχνει και αυτή τα «δίχτυα» της προς την κεντροαριστερά. Η αναζήτηση προσωπικοτήτων ευρείας αποδοχής, όπως ο Γιάννης Μπουτάρης, που είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, αποτελεί στρατηγική του Μαξίμου για την προσέγγιση του μεσαίου χώρου.


σχετικα αρθρα