ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα – Ζάεφ. Εξακολουθεί να διχάζει το όνομα και το erga omnes

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 27 Μαΐου 2018, 20:34 / Ανανεώθηκε 27 Μαΐου 2018, 20:43
Νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα – Ζάεφ. Εξακολουθεί να διχάζει το όνομα και το erga omnes
Facebook Twitter Whatsapp

Αντίστροφη μέτρηση μέχρι τις 28 Ιουνίου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πόσο εφικτό είναι το erga omnes από τη στιγμή που η λύση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν» έχει απορριφθεί από την ελληνική πλευρά; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί την διαπραγματευτική ομάδα του Μαξίμου, αλλά και του υπουργείου των Εξωτερικών μετά το νέο γύρο συζητήσεων στη Νέα Υόρκη. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα και για τον Ζόραν Ζάεφ με την αντιπολίτευση του VMRO να του αφήνει λίγα περιθώρια ελιγμών, αφού δεν συμφωνεί με την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewpost.gr  μετά τις συναντήσεις που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ με τους προέδρους τους και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχουν επικοινωνήσει τουλάχιστον μια φορά στο τηλέφωνο προκειμένου να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους με κύριο ζητούμενο το εύρος χρήσης του ονόματος.

Οι διεργασίες θα ενταθούν τον επόμενο μήνα με δεδομένο ότι  και τα διπλωματικά επιτελεία των δυο πρωθυπουργών συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή.
 
Το γεγονός πως οι δυο υπουργοί Εξωτερικών συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις είναι ένα καλό σημάδι πως υπάρχει θέληση και έδαφος για να βρεθεί η χρυσή τομή. Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους ενόψει της νέας συνάντησης που θα έχουν αύριο στις Βρυξέλλες  με αφορμή το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, βλέποντας πως οι πρόσφατες διαρροές στη Σοφία - σε σκοπιανά και αλβανικά μέσα για την ονομασία - δεν βοήθησαν την πορεία των συζητήσεων. Το «Ίλιντεν» έσκασε σαν «βόμβα» στην Αθήνα και δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αφομοιωθεί εύκολα ούτε από το πολιτικό σύστημα, αλλά ούτε από τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας.
 
Η Αθήνα ευελπιστεί με τη μια από τις τρεις επιλογές: Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία και Νέα Μακεδονία (αφού το Μακεδονία του Βαρδάρη φαίνεται να απομακρύνεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές) η σκοπιανή πλευρά να δεχτεί αυτό το όνομα να χρησιμοποιείται χωρίς καμία παραλλαγή τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είναι αμφίβολο κατά πόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή και μετά το «ναυάγιο» του Ίλιντεν, αν θα είχε νόημα να μπει ένα νέο όνομα στο τραπέζι πέραν των αρχικών προτάσεων του Μάθιου Νίμιτς.
 
Το κλίμα έχει δυναμιτιστεί και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και όλα δείχνουν πως ο Ζόραν Ζάεφ πιέζεται ιδιαιτέρως για το ονοματολογικό. Σε μεγάλο βαθμό φαίνεται να διακυβεύεται το πολιτικό του μέλλον, με το εθνικιστικό κόμμα VMRO του Κριστιάν Μιτσκόσκι να τον «περιμένει στη γωνία». Η βούληση του Σκοπιανού πρωθυπουργού να δώσει λύση φάνηκε από την κίνηση  να φέρει ένα νέο όνομα στο τραπέζι, αλλά και από τις τελευταίες δηλώσεις του πως «αν χάσουμε την ευκαιρία τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα λιγότερες πιθανότητες λύσεις». Αυτή την πίεση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η ελληνική πλευρά προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τη στιγμή που και ο ξένος παράγοντας (ΗΠΑ, Γερμανία) δείχνει πως δεν θέλει να αφήσει τη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου να πάει χαμένη.
 
Με αυτά τα δεδομένα η αντίστροφη μέτρηση για τον Ζόραν Ζάεφ έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς μετά την επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα έχει αφήγημα στο εσωτερικό του να ζητήσει συνταγματική πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή και κατόπιν να οδηγήσει τη χώρα του σε δημοψήφισμα στις αρχές φθινοπώρου. Πρέπει να συνυπολογιστεί πως και οι δυο χώρες θα βρίσκονται πολύ σύντομα σε προεκλογική περίοδο με ό,τι σημαίνει αυτό για τα ρίσκα που μπορούν να πάρουν οι δυο πρωθυπουργοί σε εθνικά θέματα λίγους μήνες πριν στηθούν οι κάλπες.