ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Το γάντι σε αντιπολίτευση και... Καμμένο ρίχνει η κυβέρνηση λίγο πριν το τελευταίο βήμα

Δημοσίευση 29 Μαΐου 2018, 13:57 / Ανανεώθηκε 29 Μαΐου 2018, 15:16
Σκοπιανό: Το γάντι σε αντιπολίτευση και... Καμμένο ρίχνει η κυβέρνηση λίγο πριν το τελευταίο βήμα
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Κοτζιάς: Προς το εθνικό μας συμφέρον η συμφωνία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ώρα που Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας παίρνουν τα ηνία της διαπραγμάτευσης στο Σκοπιανό, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πετάει την… μπάλα στα πόδια της αντιπολίτευσης, αφήνοντας παράλληλα να αιωρείται η θέση που θα κρατήσει ο Πάνος Καμμένος όταν έρθει η πρόταση στη Βουλή, αν και ο τελευταίος έχει επαναλάβει πολλάκις ότι δεν πρόκειται οι ΑΝΕΛ να ψηφίσουν πρόταση που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία». Ένας όρος που όπως όλα δείχνουν δεν είναι αυτό που χωρίζει τις δύο πλευρές, αλλά αυτό που τις ενώνει, με το erga omnes (ονομασία για όλες τις χρήσεις) με συνταγματική αναθεώρηση να παραμένει το μεγάλο αγκάθι.

«Αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν θα συμφωνηθεί τίποτα», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, είπε: «Μην προτρέχουμε όσον αφορά το ζήτημα της τοποθέτησης των ΑΝΕΛ».

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την ΝΔ λέγοντας πως «αποφεύγει να τοποθετηθεί στο Σκοπιανό», πετώντας το… μπαλάκι στην αντιπολίτευση: «Η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε αντί να σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις να μας πει πρώτα και κύρια ποια είναι η δική της θέση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος, διότι βδομάδα τη βδομάδα ακούμε μια διαφορετικά τοποθέτηση και σήμερα ο κ. Κουμουτσάκος μας είπε ότι η ΝΔ δουλεύει για μια καλή λύση, αλλά δεν προσδιόρισε τι ακριβώς σημαίνει «καλή λύση».  Είναι π.χ. με τη σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων; Η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, με δεδομένες τις θέσεις που έχουν εκφράσει στο παρελθόν από το 2008 και μετά, θα έχουν τεράστια δυσκολία να μην υποστηρίξουν τη συμφωνία την οποία θα έρθει. Αν δεν το κάνουν, αυτό θα είναι ανακόλουθο με  την πολιτική του ιστορία»

«Είμαστε σε μια εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τη συμφωνία για την οποία δουλεύουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ωστόσο, θέλω να είμαστε υπομονετικοί. Σημασία έχει  να έχουμε μια καλή συμφωνία. Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος, έχουν κλείσει πολλά ζητήματα. Ωστόσο, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα. Βρισκόμαστε σε μία τελική ευθεία, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί το αποτέλεσμα σε μια τόσο πολύπλοκη διαπραγμάτευση. Εξακολουθώ να είμαι πολύ αισιόδοξος και αναμένουμε το επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής, αν και ο Πάνος Καμμένος έχει εκφράσει τη αντίθετη θέση του στο ονοματολογικό: «Μην προτρέχουμε. Ας περιμένουμε να δούμε ποια ακριβώς θα είναι η συμφωνία, τον πολιτικό και νομικό κορμό της, αλλά και τις λεπτομέρειές της και μετά ν ανοίξουμε τη συζήτηση. Εφόσον έρθει η συμφωνία, θα υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν ευρύτατες πολιτικές συγκλίσεις, ευρύτερες κοινοβουλευτικές συναινέσεις και δεν πρόκειται να είναι μια συμφωνία που ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να έχει ευκολία να την αρνηθεί. Μην προτρέχουμε όσον αφορά το ζήτημα της τοποθέτησης των ΑΝΕΛ. Για την ελληνική κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα συνοχής».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «Άλλο το ότι είναι κυβερνητικός εταίρος, άλλο ότι είναι υπουργός Άμυνας. Αυτή η κυβέρνηση έχει συγκροτηθεί στη βάση δύο μεγάλων πυλώνων: Έξοδος από μνημόνια και καταπολέμηση της διαφθοράς. Τα ζητήματα έχουν να κάνουν με την ευθύνη που αναλαμβάνει ο καθένας στη βάση των πολιτικών του τοποθετήσεων». 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε πως «η συμφωνία με την ΠΓΔΜ συνήφθη όχι επειδή η φίλη χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ αλλά επειδή είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον».

Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε μάλιστα την απορία του για το γεγονός ότι δεν κατέστη έως τώρα δυνατή η επίλυση της διαφοράς, καθώς υπήρχαν, όπως είπε, κατά το παρελθόν καλύτερες ευκαιρίες.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η εργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί, εξηγώντας ότι τώρα συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες και κατόπιν το θέμα θα παραπεμφθεί στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.

Κουμουτσάκος: «Θα εξετάσουμε τη συμφωνία με τα Σκόπια με εθνικό μεγεθυντικό φακό

Εμείς στη ΝΔ θα εξετάσουμε τη συμφωνία με τα Σκόπια με εθνικό μεγεθυντικό φακό πριν αποφασίσουμε δήλωσε σήμερα ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος. 

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πριν φέρει την οποιαδήποτε συμφωνία, θα πρέπει να εξετάσει και το εσωτερικό της πρόβλημα που λέγεται Πάνος Καμμένος.

Ο κ Κουμουτσάκος τόνισε επίσης ότι αν η λύση δεν είναι καλή για τη χώρα, «εμείς ως κυβέρνηση θα την επαναδιαπραγματευτούμε», σημειώνοντας ότι η διεθνής συγκυρία είναι πολύ καλύτερη από ότι το 2008 για την Κυβέρνηση Καραμανλή. 

Κικίλιας: Η ΝΔ δεν θέλει τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο Μακεδονικό, άσκησε ο τομέαρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας: «Με μυστική διπλωματία, με προχειρότητα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι εμείς έχουμε κάποιον λόγο να βιαζόμαστε, επισπεύδει μια διαδικασία με τη γείτονα χώρα σε σχέση με την ονομασία και άρα την είσοδό της στον προθάλαμο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον τομέαρχη της ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πει καθαρά ότι πρώτα απ' όλα θα πρέπει να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, άρση κάθε αλυτρωτισμού σχετικά με τη γλώσσα, με την αναληθή πεποίθησή τους περί μακεδονικού έθνους, τις ταυτότητες, τα διαβατήρια, τους χάρτες, τα σχολικά βιβλία τους. «Κάτι τέτοιο προφανώς δεν υπηρετείται με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα η ελληνική κυβέρνηση. Το είδαμε με το πολύ σημαντικό λάθος που πήγε να γίνει με την τελευταία πρόταση του Σκοπιανού πρωθυπουργού για το όνομα» είπε και πρόσθεσε: «Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να φτάσουμε στο θέμα της ονομασίας, να μην υπάρχει καμία ένδειξη και καμία υπόνοια αλυτρωτισμού και να αλλάξουν το Σύνταγμά τους».

Διευκρίνισε μάλιστα πως η ΝΔ δεν θέλει τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα. Όπως είπε, εδώ πρόκειται για τη σαλαμοποίηση μίας λύσης, η οποία πάει σε βάθος στον χρόνο και που μπορεί να έχει κάποια οφέλη για τη γείτονα χώρα, αλλά για την Ελλάδα είναι γεμάτη αβεβαιότητα. «Πού υπηρετείται το εθνικό συμφέρον σε μια τέτοια λύση;» διερωτήθηκε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας πως μία τέτοια συμφωνία αντίκειται πάνω απ' όλα στη θέληση του ελληνικού λαού και αν δεν εξασφαλίζει την αλλαγή του Συντάγματος και την απαλοιφή του αλυτρωτισμού, αντίκειται και στα εθνικά συμφέροντα.

Πυρετός διαβουλεύσεων

Σήμερα οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό και νομικό επίπεδο με εμπειρογνώμονες των δύο χωρών να ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για όλα τα ζητήματα. Μέσα στις επόμενες ώρες δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών. Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr,  πέρα από τους ανοιχτούς διαύλους που διατηρούν εδώ και καιρό τα γραφεία των δυο ηγετών, χρειάστηκε να επικοινωνήσουν και οι ίδιοι τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στις συζητήσεις.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν το μόνο που χωρίζει Αθήνα και Σκόπια αυτή τη στιγμή είναι το κεφάλαιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης και μια δέσμευση από τον Ζόραν Ζάεφ πως θα προχωρήσει σε αυτή χωρίς την ονομασία της «Δημοκρατίας του Ίλιντεν» στο τραπέζι.

Αν και οι πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το newpost.gr δεν αποκλείουν να έπεσαν στο τραπέζι από τα Σκόπια και άλλες εναλλακτικές ονομασίες στην γραμμή του  «Ίλιντεν», όλα  φαίνεται πως έχουν κλείσει στα 3 από τα 5 ονόματα που είχε βάλει αρχικά στο τραπέζι ο Μάθιου Νίμιτς.

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

Τα επτά στάδια της συμφωνίας

Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα στις από εδώ και πέρα διαβουλεύσεις, ο «δρόμος» για τη συμφωνία έχει καθοριστεί με την κάθε πλευρά να κάνει προσεκτικά βήματα και να παίρνει τις απαραίτητες εγγυήσεις για να προχωρήσει.

Αναλυτικά:

  • Ο Ζόραν Ζάεφ θα φέρει τη «συμφωνία των Πρεσπών» στη Βουλή του, προκειμένου να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία (δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, αφού ο συνασπισμός διαθέτει 67 βουλευτές και απαιτούνται μόλις  61).
  • Η Ελλάδα με επιστολή της στο ΝΑΤΟ θα δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία με βασική προϋπόθεση το αίτημα να γίνει δεκτό μόνο, όταν ολοκληρώσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
  • Ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να κληθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου, προκειμένου τα Σκόπια να πάρουν ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαδικασιών.
  • Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα δεχτεί πρόσκληση και από το ΝΑΤΟ  για τις 11-12 Ιουλίου, που πραγματοποιείται η ετήσια Σύνοδος της Συμμαχίας.
  • Στις αρχές του φθινοπώρου και με «όπλα» την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να απευθυνθεί στο λαό του και με δημοψήφισμα να ζητήσει να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας του, προκειμένου η χώρα να δεχθεί τη νέα ονομασία της erga omnes.
  • Θα ακολουθήσει ειδική ψηφοφορία στη Βουλή και με «όχημα» ένα καλό ποσοστό από το δημοψήφισμα θα επιχειρήσει να πείσει την αντιπολίτευση του VMRO να υπερψηφίσει την πρόταση για Συνταγματική αναθεώρηση, που απαιτεί τα 2/3 της πλειοψηφίας (80 στους 120 βουλευτές).
  • Από τη στιγμή που όλες οι διαδικασίες ολοκληρωθούν επιτυχώς στη γειτονική χώρα, η συμφωνία θα έρθει και στην ελληνική Βουλή για επικύρωση, με τον Αλέξη Τσίπρα να ευελπιστεί να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.