current views are: 5

29 Μαΐου 2018
Δημοσίευση11:44

Μητσοτάκης στο ΣΕΒ: «Όχι» σε άλλους φόρους και εισφορές, «ναι» σε επενδύσεις και δουλειές

“Δεν θα ανεχθώ οι συνεπείς να νιώθουν ότι αδικούνται”

Δημοσίευση 11:44’

“Δεν θα ανεχθώ οι συνεπείς να νιώθουν ότι αδικούνται”

«Όχι» άλλους φόρους και εισφορές, «ναι» σε επενδύσεις και νέες δουλειές, «ναι» σε μια υγιή επιχειρηματικότητα, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ενώ για τον κατώτατο μισθό σημείωσε πως “αν γίνουν οι σωστές αλλαγές θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση για λελογισμένες αυξήσεις”. 

“Δεσμεύομαι να μειώσω φόρους και εισφορές και να απλοποιήσω το μοντέλο, να διευκολύνω την επιχειρηματικότητα, αλλά και εσείς να δεσμευθείτε ότι θα επενδύσετε θα πληρώνετε φόρους και εισφορές, θα προστατεύετε το περιβάλλον, θα προσέχετε τους εργαζομένους σας, θα τους κάνετε συμμέτοχούς σας στην επιτυχία σας. Ανήθικες εργοδοτικές πρακτικές, καθυστερήσεις, μη τήρηση κανόνων δεν επιτρέπονται. Προσλάβετε νέους συνεργάτες και θα βρω τρόπους να τους πριμοδοτήσω. Είμαι ανοιχτός σε φοροαπαλλαγές, προσφέρεται ιδιωτική ασφάλεια υγείας και κάρτες κίνησης και εγώ συζητώ να εκπίπτουν από την εφορία. Θα είμαι δίπλα σας σε ότι βοηθά την υγιή επιχειρηματικότητα”.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει στο μέτωπο της οικονομίας, τόσο σε ότι αφορά την ανάπτυξη, όσο και το χρέος. «Η Ελλάδα θα υπόκειται σε καθεστώς πολύ αυστηρής εποπτείας. Η κυβέρνηση υπογράφοντας το 4ο μνημόνιο αποδέχεται ότι τα πλεονάσματα θα μείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Αυτό είναι το βαρύ τίμημα της αναξιοπιστίας. Δεν τον εμπιστεύονται και γι’ αυτό δένουν χειροπόδαρα τη χώρα για πολλά χρόνια. Η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στο φορολογικό και το ασφαλιστικό δημιουργεί νέες ωρολογιακές βόμβες. Με σημαντικότερη αυτή του ιδιωτικού χρέους. Οι Έλληνες χρωστούν σήμερα 102 δισ. ευρώ στην εφορία, 31 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα 100 δισ. στις τράπεζες”.

Μίλησε για δημιουργία θέσεων φαντασμάτων στο Δημόσιο για «συγγενείς και φίλους. «Οι αμοιβές προσωπικού στο Δημόσιο αυξήθηκαν κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το φάντασμα του πελατειακού κράτους επιστρέφει και το πληρώνουμε με τους υπερβολικούς φόρους».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα, ανέφερε ότι και σήμερα δεν εξασφαλίζει την αλληλεγγύη και μετατρέπει συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα. “Το ασφαλιστικό σύστημα παρά τις πολλές παρεμβάσεις, και σήμερα μετατρέπει πολλές συντάξεις σε προνομιακά επιδόματα. Έχω δεσμευτεί για ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, το οποίο θα παρουσιάσω τους επόμενους μήνες. Οι ιδιωτικές επενδύσεις συρρικνώθηκαν από 43 δισ. ευρώ το 2008 στα 11 δισ. ευρώ. Τι λείπει; Πολιτική σταθερότητα και μια κυβέρνηση που θα κάνει ότι χρειάζεται για να μην χάσει η χώρα το τρένο της ανάπτυξης” τόνισε. Υποστήριξε δε, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον τομέα της συμπληρωματικής σύνταξης.

“Δεν θα ανεχθώ οι συνεπείς να νιώθουν ότι αδικούνται”

“Είμαι αποφασισμένος να μην επιτρέψω να επαναληφθούν οι παθογένειες του παρελθόντος. Μια επιχειρηματική ελίτ που λειτούργησε σε μια κλειστή οικονομία προστατευμένη από τον ανταγωνισμό εκμεταλλευόμενη πελατειακές σχέσεις με την εξουσία. Αυτό το μοντέλο δεν έχει θέση στην Ελλάδα της επόμενης μέρας.Η παραβατικότητα θα σταματήσει να θεωρείται όρος επιβίωσης ή ακόμη και «μαγκιά». Θα  καταδικάζεται και θα τιμωρείται ως αυτό που είναι: αντικοινωνική συμπεριφορά και νάρκη στις κοινές προσπάθειες για ένα καλύτερο μέλλον. Κοινούς κανόνες για όλους. Δεν θα ανεχθώ οι συνεπείς να νιώθουν ότι αδικούνται” δεσμεύθηκε.

Κλείνοντας υπογράμμισε “ότι αυτοί που κυβερνούν θέλουν να δηλητηριάσουν τη δημόσια ζωή. Το κράτος δικαίου δεν λειτουργεί παραβιάζεται η νομιμότητα, διχασμός και μισαλλοδοξία. Είναι αδιανόητο όταν η χώρα κοιτάζει το μέλλον να βλέπω πρωθυπουργό να επιδιώκει να μας γυρίσει 60 χρόνια πίσω. Δεν θα τον ακολουθήσω.  Η ψήφος θα φέρει κάθαρση. Οι ζωντανές δυνάμεις θα απελευθερώσουν την προοπτική της χώρας που αξίζει καλύτερα.”.


σχετικα αρθρα