current views are: 8

30 Μαΐου 2018
Δημοσίευση19:03

Μαξίμου για ΠΓΔΜ: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία»

«Αναμέτρηση» Ιβάνοφ και Ζάεφ στα Σκόπια για το «erga omnes»

Δημοσίευση 19:03’

«Αναμέτρηση» Ιβάνοφ και Ζάεφ στα Σκόπια για το «erga omnes»

Απάντηση στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, στις οποίες ο ίδιος έκανε λόγο για «κατ’ αρχήν» συμφωνία με την Ελλάδα, δίνει το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία» .

Στην ανακοίνωση του, το Γραφείο του Πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση».

Ταυτόχρονα, «σηκώνει το γάντι» που έριξε νωρίτερα η ΝΔ με ανακοίνωση της, λέγοντας της ότι « η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία».

«Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει».

«Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής» όπως αναφέρει το Μαξίμου είναι «η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας. Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα.»

«Μπλόκο» Ιβάνοφ στο erga omnes

Νωρίτερα, όλα τα φώτα έπεσαν στα Σκόπια λόγω της απόστασης που φαίνεται να χωρίζει τον Πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και τον Σκοπιανό πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ επί του θεματος.

Σήμερα, ο κ. Ζάεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι υπάρχει «συμφωνία επί της αρχής» με την Ελλάδα, διευκρινίζοντας πως ό,τι θα συμφωνηθεί τελικώς θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία προτού πάει σε δημοψήφισμα.

Ταυτόχρονα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα» και ότι «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας». Παράλληλα, ανέφερε ότι η τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «απόψε, αύριο ή την Παρασκευή», σημειώνοντας ότι αναμένει να γίνει το επόμενο βήμα.

Από την μεριά του ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ με ανακοίνωσή του ήρθε να ανατρέψει το κλίμα που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, κάνοντας γνωστή την πρόθεση του να μην αποδεχθεί μία λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes.

«Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρεται στην ανακοίνωση της σκοπιανής προεδρίας, η οποία δόθηκε στα ΜΜΕ.

Διαβάστε περισσότερα:

 


σχετικα αρθρα