current views are: 5

31 Μαΐου 2018
Δημοσίευση08:35

Κουτσούμπας: «Κυβερνητικό δεκανίκι το Κίνημα Αλλαγής»

Η ομιλία του στη Λάρισα, σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Δημοσίευση 08:35’

Η ομιλία του στη Λάρισα, σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

«Με την εκλογολογία, το κλίμα τεχνητής πόλωσης και σκανδαλολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να αναβαπτιστεί από την λαϊκή κατακραυγή σε Κίνημα Αλλαγής, επιδιώκουν να κρύψουν τη βαθιά συμφωνία τους στο να συνεχιστεί η αντιλαϊκή επίθεση για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Όλοι μαζί κρύβουν ότι, από τη μία οι ονομαζόμενοι δανειστές, η ΕΕ και το ΔΝΤ, και απ’ την άλλη η εγχώρια άρχουσα τάξη των καπιταλιστών, βαδίζουν χέρι-χέρι» επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε χθεσινοβραδινή ομιλία του στη Λάρισα, σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

«Όλοι μαζί κρύβουν ότι η περιβόητη διαπραγμάτευση, δεν γίνεται για να διασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία, αλλά για να διαμορφωθεί ο κατάλληλος συμβιβασμός για τα συμφέροντα μεταξύ των ανταγωνιστικών αστικών τάξεων» υπστήριξε και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης γιατί υπάρχουν δύο Ελλάδες, με αντίθετα ταξικά συμφέροντα: Η Ελλάδα του μεγάλου κεφαλαίου και η Ελλάδα της εργατικής τάξης, του λαού».

«Χρειάζεται πραγματικά πολιτικό θράσος για να μιλά κανείς για το τέλος της επιτροπείας. Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα υπάγεται στους αυστηρούς κανόνες που αφορούν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, σχετικά με τους περιορισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, για να προσθέσει: «ακόμα και αν δεν υπήρχαν οι αυστηροί κανόνες στην ΕΕ, υπάρχουν οι ίδιοι οι στόχοι της εγχώριας αστικής τάξης που απαιτούν να συνεχιστεί το ξεζούμισμα των εργαζόμενων, να επεκταθεί η φθηνή εργατική δύναμη, να περικοπούν οι κρατικές δαπάνες κοινωνικής πολιτικής για να ανακάμψει και να αυξηθεί η κερδοφορία των λίγων».

Αναφέρθηκε στις κλιμακούμενες αντιθέσεις που απειλούν «ευθέως ακόμα, όχι μόνο τη συνοχή, αλλά και την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ» επισημαίνοντας ότι «η ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό της ΕΕ, το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε γερμανικούς, γαλλικούς και ιταλικούς ομίλους, για να εστιάσουμε στις μεγαλύτερες οικονομίες, οδηγεί σε απόκλιση συμφερόντων μεταξύ τους».

Επισήμανε, επιπλέον, ότι «σε αυτές τις αντιθέσεις επιδρούν καταλυτικά οι γεωπολιτικές αντιθέσεις, ο “εμπορικός” πόλεμος που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ εναντίον Κίνας και Ρωσίας και η προσπάθεια των ΗΠΑ να επιδράσουν στην ΕΕ».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «αστική κυβέρνηση και αστική αντιπολίτευση είναι οι δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος. Ενώ το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στην ουσία παίζει τον ρόλο του ως κυβερνητικό δεκανίκι είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «στα 100 χρόνια ύπαρξης και δράσης του, το ΚΚΕ στάθηκε πάντα στο πλευρό της μικρής και μεσαίας αγροτιάς που για πολλά χρόνια πλειοψηφούσε στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για τη ζωή και τα προβλήματα της, εκδηλώθηκε από την ίδρυσή του. Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, έχει διακηρύξει από την πρώτη στιγμή την ανάγκη της κοινής πάλης εργατών, αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το κεφάλαιο και το κράτος του, ώστε ο κοινός αυτός αγώνας να οδηγήσει στην εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης και στο αντικειμενικά δικό τους συμφέρον, με την ένταξη στην άμεσα κοινωνική παράγωγή».

Αναφερόμενος στους αγρότες είπε ότι « δημιουργία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία συμμετέχουν όλο και περισσότεροι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, είναι μια κατάκτηση πανελλαδικού συντονισμού του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος» , για να συμπληρώσει πως «μετά από πολλά χρόνια σκληρών αγώνων γίνεται πλέον κατανοητό από περισσότερους μικρομεσαίους αγρότες, ότι αν δε λυθεί το κύριο πρόβλημα, που είναι ο καπιταλιστικός τρόπος οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής, δεν υπάρχει σωτηρία γι’ αυτούς».

Κατηγόρης, επίσης, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα ότι «διαμόρφωσαν τα εργαλεία για να καταστραφούν πιο γρήγορα, πιο πολλές μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις, να συγκεντρωθεί η γη, η παραγωγή και η εμπορία στις πιο μεγάλες, στις αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις» υποστηρίζοντας ότι αυτόν τον στόχο υλοποιεί και η ΚΑΠ μέχρι το 2020 με τη λεγομένη “οικονομική μεγέθυνση”.

«Όσοι απομείνουν μέχρι τότε, θα είναι δέσμιοι του τραπεζικού κεφαλαίου μέσα από τη συμβολαιακή μορφή γεωργίας, που επεκτείνεται σταθερά και για όλα τα προϊόντα» υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «σε συγχορδία, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, η ναζιστική Χρυσή Αυγή, όλοι τους, δημαγωγούν για τη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής, για την “ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης”, για “ανατροπή του παραγωγικού μοντέλου”».

Επισήμανε ότι απέναντι στον αφανισμό των μικρομεσαίων αγροτών η διέξοδος γι’ αυτούς είναι «η συμπόρευση με το ΚΚΕ, για ν’ ανοίξει ο δρόμος, ώστε με την κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, να φύγουν οι καπιταλιστές από τη μέση στην οικονομία».


σχετικα αρθρα