current views are: 6

31 Μαΐου 2018
Δημοσίευση10:04

Πάιατ: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στην περιοχή

Στη Λάρισα ο αμερικανός πρέσβης μαζί με τον Πάνο Καμμένο για την «υποδοχή» των αμερικανικών drone

Δημοσίευση 10:04’

Στη Λάρισα ο αμερικανός πρέσβης μαζί με τον Πάνο Καμμένο για την «υποδοχή» των αμερικανικών drone

Στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα βρέθηκε ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελο Αποστολάκη, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου.

Ο Τζέφρι Πάιατ ανέβασε στα social media φωτογραφίες από τη επίσκεψη του ευχαριστώντας παράλληλα την Ελλάδα που φιλοξενεί τα MQ-9, drone της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Σε δήλωσή του ο πρέσβης των ΗΠΑ, ευχαρίστησε το προσωπικό της αεροπορική βάσης για την «εξαιρετική συνεργασία κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η λειτουργία των drones στην Λάρισα είναι μια εκπληκτική επίδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας όπως ακριβώς συζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ».

Ταυτόχρονα σημείωσε πως αυτή η «εξέλιξη αποδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας, ως ένας δυνατός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ως μια χώρα που έχει εκπληκτική γεωγραφική θέση και εξαιρετικές δυνατότητες. Η αμερικανική κυβέρνησης είναι δεσμευμένη να συνεχίσει να χτίζει σε αυτά τα θεμέλια, να συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τους Έλληνες συμμάχους της για να πετύχει και να διατηρήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου».

 

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στην σημασία της παρουσίας του Αμερικανού πρέσβη στις εγκαταστάσεις της 110 Πτέρυγας Μάχης, λέγοντας πως «αποδεικνύει τη στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, πρόκειται για έναν άξονα συνεργασίας όπου «η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο προς τα νότια με στενές σχέσεις μέσω Κύπρου με το Ισραήλ, την Ιορδανία την Αίγυπτο, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Επίσης ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στον ρόλο της βάσης της Σούδας, τονίζοντας πως είναι το κύριο λιμάνι της συμμαχίας στη Μεσόγειο, ενώ μίλησε και για την 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας επισημαίνοντας πως «μετατρέπεται σε ένα αεροπορικό κέντρο που όχι μόνο έχει σαν στόχο την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, αλλά και τη στήριξη της συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος είπε πως ο ίδιος άξονας σταθερότητας προς τα βόρεια επεκτείνεται με τις χώρες της Βαλκανικής, «με τις οποίες η Ελλάδα στήνει στενές σχέσεις σε επίπεδο στρατιωτικό, προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα η ειρήνη και η σταθερότητα να επεκταθεί στις περιοχές που υπάρχει αστάθεια».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας αλλά και της ενέργειας «δίνει νέες δυνατότητες για τη χώρα» και πρόσθεσε πως «σε λίγο καιρό η Ελλάδα γίνεται χώρα παραγωγός φυσικού αερίου και αργότερα ίσως πετρελαίου, γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία η στενή συνεργασία και η ασφάλεια που παρέχει η παρουσία των ΗΠΑ».

Τέλος, σε ερώτηση ποιος θα είναι ο ρόλος της αεροπορικής βάση στη Λάρισα, ο κ. Καμμένος απάντησε ότι η «110 Πτέρυγα Μάχης θα αποτελέσει μία από τις βάσεις της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ».


σχετικα αρθρα