ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Σκοπίων: Προσωπική η συμφωνία Ζάεφ με Τσίπρα – Όχι στο «erga omnes»

του Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 31 Μαΐου 2018, 15:29 / Ανανεώθηκε 31 Μαΐου 2018, 20:31
Πρόεδρος Σκοπίων: Προσωπική η συμφωνία Ζάεφ με Τσίπρα – Όχι στο «erga omnes»
Facebook Twitter Whatsapp

Πρωθυπουργός ΠΓΔΜ: «Δεν διαπραγματευόμαστε το “Ίλιντεν”»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σκληραίνει τη στάση του έναντι της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκιόγκι Ιβάνοφ, ο οποίος όχι μόνο δεν αποδέχεται οποιαδήποτε χρήση της ονομασίας έναντι όλων [erga omnes], αλλά μιλάει για «προσωπική συμφωνία» του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, ο Ιβάνοφ, σημείωσε πως «η όλη διαδικασία μοιάζει με μια προσωπική συμφωνία  των δύο πρωθυπουργών επειδή δεν δεσμεύονται με τις απαιτούμενες νομικές προβλέψεις για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών».

«Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του Κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη «Μακεδονία» Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή “έναντι όλων”».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιβάνοφ προέρχεται από VMRO-DPMNE, αρχηγός του οποίου υπήρξε ο Νικολά Γκρούεφσκι, ο οποίος κυβέρνησε για πάνω από 10 χρόνια τη χώρα και είχε ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε λύσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ενημέρωσε τον Πρόεδρο τις χώρας για τις εξελίξεις που έχουν προκύψει μετά την πρόσφατη με το Νίκο Κοτζιά σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε πως εάν τελικώς βρεθεί λύση που σέβεται την ταυτότητα των Σκοίων όλες οι πλευρές θα βρίσκονται στη «σωστή πλευρά» της ιστορίας. Αναλυτικότερα ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε: «Για το εξόχως σημαντικό θέμα της διαφοράς αναφορικά με το όνομα, ένα θέμα που μας κρατά πίσω και εμποδίζει τη χώρα να προχωρήσει στο μέλλον, απαιτείται πέρα από ηγετική ικανότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Εάν βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε το πρόβλημα διατηρώντας την ταυτότητα και την αξιοπρέπειά μας, θα βρισκόμαστε όλοι μαζί στην σωστή πλευρά της ιστορίας».

«Σφίγγα» ο Ζάεφ για το «erga omnes», εκτός διαπραγμάτευσης το «Ίλιντεν»

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε πως το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας στη Βουλή της ΠΓΔΜ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή του VMRO, ο κ. Ζάεφ ανέφερε πως το «Ίλιντεν» αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις καθώς «απορρίφθηκε τόσο από την πλευρά της Ελλάδας, όσο και από την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, επομένως οι διαπραγματεύσεις γι αυτό το όνομα δεν μπορούσαν να συνεχιστούν».

Ο ίδιος όμως αρνήθηκε να απαντήσει εάν η ΠΓΔΜ αποδέχτηκε το «erga omnes» και για τα υπόλοιπα ονόματα που έχει προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, όπως έκανε για το «Ίλιντεν».

Ταυτόχρονα, τόνισε πως «μέχρι τις 20 Ιουνίου, θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για το όνομα», ενώ έκανε λόγο για τεράστιες πιθανότητες να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

Επέμεινε επίσης στα περί δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι «η διεξαγωγή του είναι σημαντική και οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο στην όποια συμφωνία. Ωστόσο η λύση θα πρέπει να βρεθεί», υποστήριξε. Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως εάν τελικά πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, τότε η ελληνική Βουλή θα εγκρίνει την όποια συμφωνία αφότου ψηφίσουν οι Σκοπιανοί.  «Λογικό είναι πρώτα να περιμένουμε την άλλη πλευρά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντιπολίτευση, κυβερνητικοί σύμμαχοι και πολίτες λένε όχι στο «Ίλιντεν»

Σε κάθε περίπτωση, η αισιοδοξία που είχε δείξει ο κ. Ζάεφ για το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», αποδείχθηκε πρώιμη και αυτό γιατί πέραν των σφοδρών αντιδράσεων στο εσωτερικό της Ελλάδας και η στην ΠΓΔΜ η αντιπολίτευση, οι Αλβανοί σύμμαχοι του Ζάεφ και οι πολίτες δεν υποδέχτηκαν καλά την εν λόγω πρόταση.

Με το που διέρρευσε η πρόταση για το «Ίλιντεν», η «Συμμαχία για τους Αλβανούς», κόμμα – κυβερνητικός εταίρος των Σοσιαλδημοκρατών, τάχθηκε ενάντια στην υιοθέτησή της, αφού όπως ανέφερε προωθεί τον «εκσλαβισμό» της ΠΓΔΜ.

Αλλά και οι πολίτες δεν υποδέχτηκαν θερμά το εν λόγω όνομα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση στη γειτονική χώρα, το 61,5% απάντησε ότι θα ψήφιζε «όχι» σε ένα δημοψήφισμα για το «Μακεδονία του Ιλιντεν». Η πρόταση αυτή δίχασε και τους ψηφοφόρους του κόμματος του Ζάεφ (SDSM), αφού το 56,4% απάντησε ότι θα ψήφιζε «ναι», ενώ το 62,5% των υποστηρικτών του αλβανικού κόμματος 62,5% θα έκαναν το ίδιο.

Αν γίνει σύγκριση με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που είχε γίνει τον Απρίλιο στην ΠΓΔΜ, περισσότεροι προτιμούν την ονομασία «Άνω Μακεδονία»- συγκεκριμένα το 41,5%- ενώ μόλις το 27,2% θα ψήφιζε «ναι» στο «Μακεδονία του Ιλιντεν», σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Σε δεύτερη ερώτημα της δημοσκόπησης, για αν θα ψήφιζαν το «Μακεδονία του Ιλιντεν» όταν η ΠΓΔΜ θα είχε ενταχθεί στην ΕΕ, το 38,9% απάντησε καταφατικά.