current views are: 11

1 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση12:21

Άρχισαν τα… πρωτοβρόχια στη Βουλή για το Σκοπιανό με σφοδρή αντιπαράθεση

Η «σαλαμοποίηση», η διάσταση στη κυβέρνηση και η στάση της ΝΔ

Δημοσίευση 12:21’

Η «σαλαμοποίηση», η διάσταση στη κυβέρνηση και η στάση της ΝΔ

Μια πρώτη ενδεικτική του κλίματος και άκρως αποκαλυπτική για τις προθέσεις των κομμάτων για το ονοματολογικό, συζήτηση, άνοιξε την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αρχικά το θέμα έθεσε με παρέμβασή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως για το κόμμα του συμφωνία σημαίνει, πέραν του ονόματος, της γλώσσας, της ιθαγένειας, του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης, άλλα δύο βασικά ζητήματα: Κατανόηση της διαφοράς του χρονοδιαγράμματος επίλυσης σε συνδυασμό με τη «σαλαμοποίηση» του θέματος. «Κάτι τέτοιο πρέπει να απορριφθεί αν το θέτει η άλλη φορά. Για τη τύχη δε της συμφωνίας στον ΟΗΕ! Είναι κρίσιμες και σοβαρότατες οι πτυχές και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας», δήλωσε και χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την διάσταση που αναπτύσσεται στις απόψεις του ΥΠΕΠ και του Μαξίμου. «Έχουμε που έχουμε διάσταση στους δύο κυβερνητικούς εταίρους για το θέμα, αποκτούμε τώρα και μεταξύ Μαξίμου και ΥΠΕΞ», υπογράμμισε.

Από τη πλευρά της ΝΔ, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν θα στηρίξει συμφωνία σε δόσεις. «Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε», είπε και πρόσθεσε: «Καλούμε τον πρωθυπουργό ν’ απαντήσει αν έχει δεχθεί τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Αν έχει εγκαταλείψει το erga omnes».

Απαντώντας ο κ. Κοντονής επικαλέστηκε συνέντευξη του Ι. Βαρβιτσιώτη στην οποία αποκάλυπτε πως «έχουμε υποστεί βαριά διπλωματική ήττα, λέγοντας και ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι τη περίοδο κυβέρνησης της ΝΔ με Μητσοτάκη και Σαμαρά. Πως η χώρα δεν έφτασε σε λύση που ο ίδιος περιέγραφε ως εξαιρετική! Ο φόβος του τότε πρωθυπουργού μήπως πέσει η κυβέρνηση και η αδιαλλαξία του ΥΠΕΞ βύθισαν στη χώρα στη κατάσταση που βιώνουμε τόσα χρόνια!».

Ο κ. Κοντονής ζήτησε μάλιστα από την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες αλλά και να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν εμμένει στο ότι δεν πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση και να παραπεμφθεί το θέμα στις καλένδες! «Τι τελικά συμβαίνει με τη ΝΔ; Η κυβέρνηση συνεχίζει στη κατεύθυνση εθνικής γραμμής για σύνθετη ονομασία, έναντι πάντων, με Σ αναθεώρηση και απαλοιφή αλυτρωτικών προοπτικών», κατέληξε.

Διαβάστε:

Πρώην υπουργός ΠΓΔΜ: Αυτό είναι το νέο όνομα των Σκοπίων

«Λευκό καπνό» αναμένουν στο Μαξίμου από τα Σκόπια


σχετικα αρθρα