ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Γιατί δεν χτυπάει το τηλέφωνο

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 2 Ιουνίου 2018, 07:10 / Ανανεώθηκε 3 Ιουνίου 2018, 09:18
Σκοπιανό: Γιατί δεν χτυπάει το τηλέφωνο
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Η επόμενη ημέρα μετά την εμπλοκή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα «σύννεφα» είχαν πυκνώσει τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου και η «καταιγίδα» δεν άργησε να έρθει. Το «blame game» αποτελεί μέρος του παιχνιδιού, αρκεί να μην ξεφύγει από τα όρια και τινάξει τη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον αέρα. Αυτό απασχολεί αυτή την ώρα τους κυβερνητικούς που επέλεξαν σε αυτή τη φάση να αυξήσουν την πίεση προς την Σκοπιανή πλευρά.

Το Μαξίμου έστειλε ένα διττό μήνυμα: Πως έχει το πάνω χέρι σε αυτή τη διαπραγμάτευση και ότι η «άμμος στην κλεψύδρα» αδειάζει εις βάρος των Σκοπίων με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου.

Από τη στιγμή που όλες οι πηγές επιβεβαιώνουν πως η ΠΓΔΜ από τη Δευτέρα ζητούσε την έναρξη νέου κύκλου συζητήσεων δεν είναι δύσκολο να ερμηνευτούν οι χαμηλοί τόνοι που έβγαιναν όλες τις προηγούμενες ημέρες από την Ηρώδου Αττικού και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιλέξει την Πέμπτη το βράδυ από το ΣΕΤΕ να κάνει μια αναφορά μόλις δυο γραμμών στο Σκοπιανό. Χθες το πρωί, μάλιστα το newpost.gr σε ερώτηση που απηύθυνε σε πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, αν θα γίνει το τηλεφώνημα των δυο πρωθυπουργών η απάντηση ήταν σχεδόν αρνητική καταδεικνύοντας πως οι συζητήσεις έχουν πάρει μια άλλη τροπή.

Περίπτωση «πισωγυρίσματος» και επανέναρξης των διαβουλεύσεων δεν θα μπορούσε να δεχτεί το Μέγαρο Μαξίμου όσο και αν ο Ζόραν Ζάεφ δείχνει να είναι απομονωμένος αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του και να κοιτά «αμήχανος» το σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνει το εθνικιστικό VMRO «φρενάρoντας» τη φιλοδοξία του να βρεθεί άμεσα λύση στο ονοματολογικό.

Μήπως η υψηλών τόνων διαρροή του κυβερνητικού αξιωματούχου που χτυπούσε «καμπανάκι» για τη συμφωνία βολεύει αυτή τη στιγμή τον Σκοπιανό πρωθυπουργό; Ενδεχομένως ναι, αφού μπορεί να απευθυνθεί στο εσωτερικό του με το επιχείρημα πως η Ελλάδα είναι «έτοιμη να τα τινάξει όλα στα αέρα» διαμηνύοντας πως η Αθήνα πίσω από την γραμμή του erga omnes και της Συνταγματικής αναθεώρησης δεν πρόκειται να πάει.

«Σκληρό πόκερ» παίζεται και μεταξύ των διπλωματικών γραφείων των δυο πρωθυπουργών που προσπαθούν να ισορροπήσουν αυτή τη στιγμή σε ένα «τεντωμένο σχοινί», ενώ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ σε αυτή την φάση έχουν μείνει επίτηδες εκτός παιχνιδιού.

Παρά τον «τοίχο» που βρήκαν μπροστά τους οι δυο πρωθυπουργοί την εβδομάδα που πέρασε τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο διεθνής παράγοντας που πιέζει τα Σκόπια για λύση εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να αφήσει τον Ζόραν Ζάεφ να ξεφύγει από τα επιτρεπόμενα πλαίσια και να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα. Και ο ίδιος γνωρίζει καλά, άλλωστε πως μέσα από το ονοματολογικό παίζεται το πολιτικό του μέλλον, με το VMRO να τον περιμένει στη γωνία.

Όλα δείχνουν πως τα Σκόπια επιχείρησαν να βάλουν μια «τρικλοποδιά» στην ελληνική κυβέρνηση επιχειρώντας να κερδίσουν ό,τι περισσότερο μπορούν στην τελευταία στροφή. Δεν αποκλείεται ο Ζόραν Ζάεφ να επένδυσε στις καλές σχέσεις που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα γνωρίζοντας πως αν το πρέσινγκ αποτύχει το καλό κλίμα μπορεί γρήγορα να επανέλθει.

Επειδή ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» καλά πληροφορημένες πηγές επεσήμαναν στο newpost.gr και το γεγονός πως τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους χωρίς, όμως να έχουν οριστικοποιήσει όλα τα θέματα. Και έφεραν ως παράδειγμα τα «παράγωγα» και άλλα πιο χαμηλής πολιτικής ζητήματα τα οποία, ωστόσο μπορούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Το αν θα καταφέρει ο Ζόραν Ζάεφ να ονομαστεί τo ανώτατο ίδρυμα της χώρας του «πανεπιστήμιο της Μακεδονίας», αν θα εξασφαλίσει το «Μακεδονικό έθνος» ή αν στο διαδίκτυο κερδίσει την κατάληξη .mk (Makedonija) αντί για .smk (Severna Makedonija) δεν είναι τόσο ουσιώδες όσο το erga omnes, όμως επικοινωνιακά είναι ζητήματα της καθημερινότητας που μπορούν να «μιλήσουν» στον λαό του.