ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Η εμπλοκή, το blame game και η αισιοδοξία Ζάεφ

του Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 2 Ιουνίου 2018, 19:30 / Ανανεώθηκε 3 Ιουνίου 2018, 21:26
Σκοπιανό: Η εμπλοκή, το blame game και η αισιοδοξία Ζάεφ
Facebook Twitter Whatsapp

Σενάριο τριμερούς με Αλβανία σε περίπτωση συμφωνίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αλλαγή στάσης ή απλά παιχνίδι τακτικής από πλευράς ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις; Η αισιοδοξία του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ για επιτυχή έκβαση στις διαβουλεύσεις, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα μηνύματα εμπλοκής που εξέπεμπαν χθες οι δύο πλευρές και τις σκληρές διαρροές που αντήλλαξαν, οι οποίες περισσότερο θύμιζαν σε ένα «παιχνίδι ευθυνών», για ενδεχόμενο ναυάγιο…

Μηνύματα εμπλοκής…

Η Παρασκευή ήταν η καταληκτική ημερομηνία για το τηλεφώνημα συμφωνίας μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Τουλάχιστον αυτό διέρρεαν Αθήνα και Σκόπια όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο αντί για τηλεφώνημα, το μεσημέρι, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε μια διαρροή η οποία έβριθε αιχμών κατά της κυβέρνησης Ζάεφ, αναφέροντας πως «η πλευρά της ΠΓΔΜ απ’ ότι φαίνεται δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών». Συνεπώς, συνέχιζαν οι ίδιοι κύκλοι, «η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται να απομακρύνεται», ενώ «πιθανότατα απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση από πλευράς Σκοπίων που κατηγόρησε την Αθήνα για «εικασίες» και εμμέσως πλην σαφώς για πολιτική ανευθυνότητα: «Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες» σχολίασαν πηγές από το γραφείο του Ζόραν Ζάεφ. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ακόμη ότι απαιτείται υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες. «Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης» ανέφεραν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

…και blame game

Πέραν της ανταλλαγής αιχμηρών ανακοινώσεων που προσιδίαζαν σαφώς σε εμπλοκή στις διαβουλεύσεις, σε παράλληλη εξέλιξη βρισκόταν και το παιχνίδι ευθυνών για τα νέα «αγκάθια» στις διαβουλεύσεις. Και αυτό γιατί από την Αθήνα, κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούσαν πως η γειτονική χώρα ζήτησε να ξεκινήσει νέος κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, αλλά και των τεχνικών κλιμακίων. Μάλιστα το αίτημα φέρεται να μπήκε αμέσως μετά το τελευταίο ραντεβού Κοτζιά -  Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες. Οι πιέσεις ξεκίνησαν από την προηγούμενη Δευτέρα, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν ακόμα πιο έντονες.

Διαβάστε επίσης: 

►Σκοπιανό: Γιατί δεν χτυπάει το τηλέφωνο 
►Ξαφνική αισιοδοξία Ζάεφ μετά το σκηνικό εμπλοκής 
►«Blame game» Αθήνας – Σκοπίων για την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έγινε δεκτή αυτή η πρόταση θεωρώντας ότι ουσιαστικά σημαίνει «ακύρωση» των συμφωνηθέντων.

Παράλληλα, καλά πληροφορημένες πηγές, τόνιζαν στο newpost.gr πως ο Ζόραν Ζάεφ «δίσταζε στο να δώσει το erga omnes» πιεζόμενος πολύ από το εσωτερικό του. Μάλιστα έφεραν ως παράδειγμα το γεγονός ότι χθες στη Βουλή, απέναντι στην πίεση του VMRO, δεν υπερασπίστηκε την επιλογή του να προχωρήσει στην αλλαγή του ονόματος της Σκοπιανής εκκλησίας και να απαλειφθεί ο όρος «Μακεδονία».

Τρίτο σημείο στο οποίο πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος τις επόμενες ημέρες είναι τα κείμενα στα οποία έχουν καταλήξει τα τεχνικά κλιμάκια και υπάρχουν ακόμα 3-4 ανοικτά ζητήματα. Είναι προφανές πως και εκεί οι Σκοπιανή πλευρά προσπαθεί να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί.

Ξαφνική αισιοδοξία

Μέσα σε αυτό το σκηνικό εμπλοκής, τα πράγματα περιπλέχτηκαν ακόμη περισσότερο, με τον Ζόραν Ζάεφ να εμφανίζεται δημοσίως και να δηλώνει εκ νέου αισιόδοξος για συμφωνία, υιοθετώντας τόνους που απέχουν πολύ από την χθεσινή αντιπαράθεση.

Απαντώντας σε ερώτηση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που συζητάμε αλλά πιστεύω ότι θα βρούμε τη λύση. Όταν τελειώσουμε με τα τεχνικά ζητήματα θα υπάρξει άμεση επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα».

Τόνισε επίσης ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ είναι αποφασισμένες να βρεθεί η λύση στο όνομα και εξέφρασε εκ νέου την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουνίου.

Αναφερόμενος στην  αντιπολίτευση στη χώρα του που προετοιμάζει συλλαλητήρια, χαρακτήρισε δικαίωμά της να διαδηλώνει αλλά πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να συζητήσουμε την αντιπολίτευση εντός της ΠΓΔΜ και να τους εξηγήσουμε τους λόγους που πρέπει να μας υποστηρίξει».

Ανοιχτά όλα

Πάντως, όπως έγραψε νωρίτερα το Newpost, παρά πέρασε τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο διεθνής παράγοντας που πιέζει τα Σκόπια για λύση εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να αφήσει τον Ζόραν Ζάεφ να ξεφύγει από τα επιτρεπόμενα πλαίσια και να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα. Και ο ίδιος γνωρίζει καλά, άλλωστε πως μέσα από το ονοματολογικό παίζεται το πολιτικό του μέλλον, με το VMRO να τον περιμένει στη γωνία.

Όλα δείχνουν πως τα Σκόπια επιχείρησαν να βάλουν μια «τρικλοποδιά» στην ελληνική κυβέρνηση επιχειρώντας να κερδίσουν ό,τι περισσότερο μπορούν στην τελευταία στροφή. Δεν αποκλείεται ο Ζόραν Ζάεφ να επένδυσε στις καλές σχέσεις που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα γνωρίζοντας πως αν το πρέσινγκ αποτύχει το καλό κλίμα μπορεί γρήγορα να επανέλθει.

Σενάριο για τριμερή με Αλβανία σε περίπτωση συμφωνίας

Σε κάθε περίπτωση, εάν τελικά επιτευχθεί η συμφωνία, οι δύο πρωθυπουργοί θα βρεθούν στις Πρέσπες να για να την επικυρώσουν και τυπικά. Ωστόσο ως ενδιαφέρον κρίνεται και το σενάριο που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περί συμμετοχής και του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην συνάντηση. Η συνάντηση αυτή, εφόσον αποφασισθεί τελικά να πραγματοποιηθεί, θα έχει ισχυρό συμβολισμό.

Η παρουσία δηλαδή του Έντι Ράμα, θα  «εγγυηθεί»  για την Αλβανική μειονότητα της πΓΔ της Μακεδονίας, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο μια εθνικιστικής κρίσης εντός της ΠΓΔΜ.