current views are: 8

5 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση08:59

Βενιζέλος: «Ποια Ελλάδα μετά;»

Την επόμενη εβδομάδα στις 11 και 12 Ιουνίου 2018 ο Κύκλος Ιδεών ξαναχτυπά με το δεύτερο συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά ΙΙ».

Δημοσίευση 08:59’

Την επόμενη εβδομάδα στις 11 και 12 Ιουνίου 2018 ο Κύκλος Ιδεών ξαναχτυπά με το δεύτερο συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά ΙΙ».

Πέρασαν 12 μήνες από όταν ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεινε τον κύκλο της πρώτης διευρυμένης προσπάθειας του e-Κύκλου να θέσει τα φλέγοντα ζητήματα της μνημονιακής, μετάμνημονιακής και μετα-μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Την επόμενη εβδομάδα στις 11 και 12 Ιουνίου 2018 ο Κύκλος Ιδεών ξαναχτυπά με το δεύτερο συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά ΙΙ». Σκοπός όπως ενημερώνει ο Κύκλος είναι να επιστεγάσει όλη αυτή την προγραμματική επεξεργασία, που έγινε στο μεσοδιάστημα των 12 μηνών και που αναλύθηκαν ζητήματα από όλο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κυρίως της θεσμικής ζωής της χώρας με αιχμή την Δικαιοσύνη.

«Τώρα πλέον όλα είναι πιο επείγοντα και πιεστικά»

Γιατί όπως παραδέχονται όλοι η Ελλάδα μετά έφτασε και μάλιστα σε ένα γενικευμένο κλίμα ανησυχίας, αβεβαιότητας και εκλογολογίας. Το τρίτο πρόγραμμα κλείνει αλλά κανείς ακόμη δεν γνωρίζει τους όρους της εξόδου ενώ το πρόγραμμα «ελληνικής κοπής» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δεχτεί αυστηρότατη κριτική για την αοριστία του και έχει χαρκτηριστεί από όλες τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις ευχολόγιο.

7 κύκλοι – στρογγυλά τραπέζια

Το ενδιαφέρον αποδεικνύεται έντονο για το 2ο Συνέδριο του κ. Βενιζέλου.

Φέτος, οι κύκλοι που θα ανοίξουν στις διήμερες εργασίες του Συνεδρίου είναι 7 από 6 πέρσι,  όπως περισσότεροι είναι και οι ομιλητές, όχι μόνο στα στρογγυλά τραπέζια αλλά και στις επώνυμες παρεμβάσεις.

Η πρώτη μέρα ανοίγει με την τοποθέτηση ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου και το Συνέδριο μπαίνει κατευθείαν στο θέμα:

Κύκλος 1: Μετά το τρίτο μνημόνιο τι; Οι δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προϋποθέσεις για την Ελλάδα Μετά

Η τοποθέτηση του Παναγιώτη Λιργκόβα μετά και την ολοκλήρωση της παρουσίας του στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής αναμφίβολα θα τραβήξει τα βλέμματα μια και το τρίπτυχο πιστοληπτική γραμμή – αποθεματικό «μαξιλάρι» – καθαρή έξοδος δεν έχει ακόμη φτάσει στο τελικό μείγμα για την επόμενη μέρα της οικονομίας. Στο ίδιο τραπέζι και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Κύκλος 2: Οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνίας, και του πολιτικού συστήματος, με τους «συνήθεις ύποπτους» Καθηγητές  να «βουτούν» στη θεσμική κρίση όπως την έχουν κατ’ επανάληψη περιγράψει και ιδιαίτερα μετά και την ηχηρή παραίτηση του Προέδρου του ΣτΕ, που κλόνισε το δικαστικό σώμα.  

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα- μια δύσκολη σχέση με μέλλον

Κύκλος 4 : Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας – Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο

Τρίτο και τέταρτο στρογγυλό τραπέζι αποκτούν ενδιαφέρουν λόγο και της επικαιρότητάς τους.

Από τη μια η ευρωπαϊκές εξελίξεις με την άνοδο της ακροδεξιάς και των λεγόμενων «λαϊκίστικών» πολιτικών δυνάμεων και από την άλλη μείζονα εθνικά ζητήματα με την «εν κρυπτώ διπλωματία» και την «εξωτερική πολιτική της επικοινωνίας» να κυριαρχούν στην ατζέντα κυρίως λόγω των χειρισμών στο ονοματολογικό.

Κύκλος 5: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και στην Ελλάδα – τάσεις και προκλήσεις

Κύκλος 6: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ;

Πέμπτος και έκτος κύκλος συνδέονται. Ζητήματα Δημοκρατίας μέσα από την εξάπλωση των νέων τεχνολογιών αναφύονται διαρκώς και συμπλέκονται στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας.

Στοίχημα όμως για αυτό τον κύκλο και στοίχημα των συντονιστών και ομιλητών να τεθούν και τα ζητήματα της εργασίας.

Οι παρεμβάσεις εδώ, στη δεύτερη πλέον ημέρα του Συνεδρίου εξίσου σημαντικές. Τάσος Γιαννίτσης, πρωην Υπουργός, Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ και Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ θα πρέπει να δώσουν το στίγμα των κλάδων τους για τη σχέση παραγωγικότητας και «κόστους» εργασίας.

Κείνο που τρώει, κείνο που με σώζει…

Κύκλος 7: Ελλάδα Μετά: Αντιστρέφοντας τους όρους – Από την προκατάληψη στην περηφάνια.

Στο τέλος αποκαλύπτεται η επιδίωξη του Ευάγγελου Βενιζέλου και σε ένα τραπέζι πιο ανάλαφρο με τον Διονύση Σαββόπουλο θα έχει την απάντηση για το ποια Ελλάδα Μετά;

Πλησιάζοντας στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 η Ελλάδα αναζητεί ακόμη το εθνικό αφήγημά της. Μετά απο δυο Συνέδρια στόχος του e- kyklos είναι να αποτελούν συνολικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. 


σχετικα αρθρα