current views are: 6

5 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση10:43

Ν. Κεραμέως: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τους ΑΝΕΛ, δεν νομιμοποιείται να υπογράψει συμφωνία με ΠΓΔΜ

“Δεν έχουν 151 ψήφους αυτή τη στιγμή”

Δημοσίευση 10:43’

“Δεν έχουν 151 ψήφους αυτή τη στιγμή”

Έχουμε ρωτήσει επισταμένως την κυβέρνηση και δεν έχουμε πάρει ουδεμία απάντηση για το ποιον ακριβώς εκπροσωπούν στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, αν υπάρχει ή δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία στο θέμα, δήλωσε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ.

“Αυτή τη στιγμή η χώρα κυβερνάται από δύο κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Οι ΑΝΕΛ έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν δέχονται όνομα Μακεδονία, καμία ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία, άρα γεννάται το αυτονόητο ερώτημα: o πρωθυπουργός κι ο υπουργός Εξωτερικών, οι οποίοι διαπραγματεύονται στο όνομα ποιου διαπραγματεύονται; Της κυβέρνησης, της χώρας ή του ΣΥΡΙΖΑ; Διότι αν δεν έχουν 151 ψήφους αυτή τη στιγμή, αν δεν έχουν από πίσω τους και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους δεν έχουν νομιμοποίηση να διαπραγματευτούν τίποτε, δεν έχουν νομιμοποίηση να υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία, δεν έχουν δεδηλωμένη”, επισήμανε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε:

“Δεν μπορεί να βγαίνει ο κυβερνητικός εταίρος και να λέει ‘εγώ δεν δέχομαι κανέναν όρο Μακεδονία’ και από την άλλη σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του και ο κ. Κοτζιάς και ο πρωθυπουργός να μιλάει για ονομασία με όρο Μακεδονία, άρα δεν έχει τον κυβερνητικό του εταίρο, άρα δεν έχει 151 ψήφους, άρα πηγαίνει εκεί ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ”.

Αναφερόμενη, εξάλλου, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την “Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης” η τομεάρχης της ΝΔ παρατήρησε: “Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τον διάλογο, σχεδόν σύσσωμοι οι φορείς είναι ενάντιοι σε αυτό το νομοσχέδιο και παρόλα αυτά όλα γίνονται με διαδικασίες εξπρές, προκειμένου ακριβώς να μην προλάβουν καν οι βουλευτές να εμβαθύνουν ως οφείλουν στα διάφορα σημεία του νομοσχεδίου”.

Επί της ουσίας των διατάξεων σχολίασε: “Το νομοσχέδιο επιχειρεί να αλώσει την εκπαίδευση της διοίκησης, επιχειρεί να βγάλει όλους όσοι είναι σε θέση ευθύνης, για να βάλουν δικά τους κομματικά στελέχη. Θεσπίζει για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού δημοσίου έναν περιορισμό, ότι αν έχει διατελέσει κάποιος δύο φορές σε μία θέση, δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος και αυτό είναι πολύ σοβαρό γιατί στην παιδεία χρειάζεται εμπειρία […] Δεν μπορείς να αποκλείεις κατά αυτόν τον τρόπο την εμπειρία, σε θέσεις που έχει τεράστια σημασία η εμπειρία αυτών των στελεχών. Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες θέσεις δεν θα υπάρχει ούτε ένα στέλεχος με εμπειρία”.

 Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση στην εκπαίδευση σημείωσε: “Καταργεί με έναν νόμο και ένα άρθρο, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, την αξιολόγηση. Είναι αδιανόητο κι είναι αδιανόητο για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τις υπηρεσίες που προσφέρουν, για τους μαθητές μας, να μην αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί με διττό στόχο: Αφενός να επιβραβεύονται οι άριστοι και αφετέρου να βελτιώνονται αυτοί οι οποίοι σε κάποιον βαθμό δεν αποδίδουν τόσο καλά […] Προβλέπεται αξιολόγηση μόνο για τα στελέχη της εκπαίδευσης, δηλαδή γι’ αυτούς που έχουν κάποιες θέσεις ευθύνης, οι οποίοι θα αξιολογούνται από κάποιους υφιστάμενούς τους, οι οποίοι όμως δεν θα αξιολογούνται”.

“Ειδικά στα θέματα παιδείας”, επισήμανε η κ. Κεραμέως, “η κυβέρνηση έχει δει πολλές αποφάσεις της, πολλές διατάξεις που έχει εισηγηθεί, πολλές υπουργικές αποφάσεις, να έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ” και “ένας προηγούμενος νόμος για την επιλογή στελεχών, ο οποίος βασιζόταν στη μυστική ψήφο εκπαιδευτικών για το ποίος θα γίνει διευθυντής κρίθηκε αντισυνταγματικός”.

Ερωτηθείσα σχετικά με την προοπτική καθαρής εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο ανέφερε: “Πώς μπορεί να μιλάει κανείς για καθαρή έξοδο όταν από 1η Ιανουαρίου 2019 περικόπτονται από 2 έως 3 συντάξεις, όταν από 1η Ιανουαρίου 2020 φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα ακόμη και 500 ευρώ θα δουν να φορολογούνται […] όταν υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα από την κυβερνώσα πλειοψηφία, 5,2 δισ. ευρώ αχρείαστα μέτρα, τα οποία σημειωτέον δεν ήταν στο μνημόνιο -το τρίτο μνημόνιο το οποίο ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015 προβλέπει 9 δισ. μέτρα- προστέθηκαν σε αυτά 5 δισ. μέτρα στην πορεία, λόγω ακριβώς της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης”.


σχετικα αρθρα