current views are: 8

5 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση12:12

Κουμουτσάκος: Αδιανόητο να απειλεί ο κ. Κοτζιάς με απόρρητα έγγραφα

«Στο Βουκουρέστι, η ελληνική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δεν δέχτηκαν έναν κακό συμβιβασμό».

Δημοσίευση 12:12’

«Στο Βουκουρέστι, η ελληνική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δεν δέχτηκαν έναν κακό συμβιβασμό».

Επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά εξαπέλυσε ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Κληθείς να σχολιάσει το έγγραφο, από το αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς, ο τομεάρχης της ΝΔ υποστήριξε σε επιθετικό τόνο: «Είναι αδιανόητο. Δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Υπουργός Εξωτερικών ο οποίος βρίσκεται πολιτικά σε δύσκολη θέση, να απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει απόρρητα έγγραφα, τα οποία είναι αποσπασματικά έγγραφα μιας διαπραγμάτευσης που κράτησε 25 χρόνια για να απειλεί πολιτικούς του αντιπάλους».

Παράλληλα τόνισε πως «στο Βουκουρέστι, η ελληνική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δεν δέχτηκαν έναν κακό συμβιβασμό».

Κατηγόρησε εξάλλου τον κ. Κοτζιά ότι αποδέχτηκε τη θέση των Σκοπιανών όσον αφορά το γλωσσολογικό. «Ο κ. Κοτζιάς έκανε και κάτι χειρότερο χθες. Υιοθέτησε την άποψη των Σκοπιανών περί Μακεδονικής γλώσσας και όχι την ελληνική θέση ότι ουδέποτε έχει γίνει αυτή αποδεκτή. Ο κ. Μπαμπινιώτης γλωσσολόγος, καθηγητής, που γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα αυτά είπε ότι ποτέ δεν έγινε τέτοια αποδοχή».

Τέλος, ερωτηθείς για το «τι συνέβη το 1977», ο κ. Κουμουτσάκος απήντησε λέγοντας: «Δεν ξέρω τι συνέβη το 1977, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολλά χρόνια πίσω. Ήμουν πολύ μικρός για να ξέρω τι συνέβη».

Τι είχε πει ο κ. Κοτζιάς για το γλωσσολογικό

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών είχε απαντήσει στον κ. Μπαμπινιώτη και στα όσα είχε πει ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα αναγνώρισης της γλώσσας των Σκοπίων ως «Μακεδονικής»: «Είναι εξαιρετικός λεκτικογράφος, αλλά άσχετος στην εξωτερική πολιτική και τη λειτουργεία του ΟΗΕ. Επειδή είναι εξαιρετικός επιστήμονας, θα πρέπει να είναι πολύ σεμνός και θα πρέπει να προσέχει, γιατί η απάντησή του είναι άσχετη από την εξωτερική πολιτική. Από το 1977 είχε γίνει μια συζήτηση, όπου εμείς αποδεχτήκαμε την πρόταση της Γιουγκοσλαβίας, να ορισθεί επίσημη γλώσσα η Μακεδονική. Από εκείνη την ημέρα, η Μακεδονική γλώσσα εμφανίστηκε στο πινάκιο του ΟΗΕ ως μια από τις επίσημες γλώσσες της Γιουγκοσλαβίας. Και από τότε μέχρι σήμερα, εάν ανατρέξει στις αποφάσεις του ΟΗΕ, η γλώσσα αναφέρεται ως Μακεδονική».

Κατήγγειλε πως η Αθήνα έθεσε το θέμα για πρώτη φορά το 2010, επί Γιώργου Παπανδρέου, δηλαδή με καθυστέρηση τριών και πλέον δεκαετιών, όμως έλαβε απάντηση από τον ΟΗΕ ότι το εν λόγω ζήτημα έχει διευθετηθεί. Ο κ. Μπαμπινιώτης «ας μην μπλέκει σε χωράφια που δεν καταλαβαίνει», είπε.


σχετικα αρθρα