current views are: 9

5 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση19:34

Σκοπιανό: Τσίπρας και Ζάεφ αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τις δύο κυβερνήσεις

Δημοσίευση 19:34’

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τις δύο κυβερνήσεις

Όλες οι διαρροές και οι επίσημες τοποθετήσεις από την Αθήνα και τα Σκόπια συγκλίνουν πως η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ έχει σχεδόν κλείσει και μένει το καθοριστικό τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα για να ενεργοποιηθεί και να «τρέξουν» οι διαδικασίες. Αλλά όπως φαίνεται τα δύσκολα για τις κυβερνήσεις των δύο χωρών αρχίζουν τώρα, γιατί οι εσωτερικές αντιδράσεις που ήδη έχουν εκδηλωθεί, είναι σφοδρές και προμηνύουν [σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί η συμφωνία πάντα] ένα «καυτό» καλοκαίρι.

Σε κλοιό πιέσεων ο Ζάεφ

Προς ώρας, ο πρωθυπουργός και συνεπακόλουθα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ βρίσκονται στην δυσκολότερη θέση, αφενός γιατί θα πρέπει να διαχειριστούν τις –έξαλλες πολλές φορές- αντιδράσεις της εθνικιστικής αντιπολίτευσης και των οπαδών της, αφετέρου γιατί φαίνεται να δέχονται ισχυρές πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα ώστε να ολοκληρώσουν τη συμφωνία.

Προς επίρρωση αυτής της άποψης ήρθε το δημοσίευμα της δημοφιλούς ιστοσελίδας της γειτονικής χώρας, που έκανε λόγο για αμερικανικό τελεσίγραφο έως και τις 9 Ιουνίου, προκειμένου ο Ζάεφ να πάρει τις οριστικές αποφάσεις. Η ιστοσελίδα MDK επικαλούμενη ανεπίσημες πληροφορίες, ανέφερε πως με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και περιελάμβανε την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν» [η ελληνική πλευρά διέψευσε ότι έχει συμφωνήσει με αυτό το όνομα και επιβεβαίωσε πως έχει μόνο γίνει συζήτηση, ενώ και ο Ζάεφ έχει πει πως το «Ίλιντεν» έχει φύγει από το τραπέζι], γινόταν μια ανταλλαγή, -δηλαδή η χρήση του ονόματος έναντι όλων [erga omnes] και σε αντάλλαγμα για την ΠΓΔΜ διατήρηση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας.

Αλλά το ερώτημα ήταν, κατά την ίδια πηγή, κατά πόσον θα υπήρχε ένα αστερίσκος στις παρενθέσεις που θα εξηγούσε τη σλαβική προέλευση της εθνικότητας και της γλώσσας που δεν έχει καμία σχέση με την προέλευση του πληθυσμού στην ελληνική Μακεδονία.

Ενώ λοιπόν ο διεθνής παράγοντας δείχνει πλέον να αδημονεί για λύση –είχαν προηγηθεί δημόσιες παρεμβάσεις τόσο του Βερολίνου όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, το κλίμα μοιάζει εκρηκτικό.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: «Αλαζόνας ο Κοτζιάς, επικίνδυνος ο Τσίπρας»

Σκοπιανά ΜΜΕ: Αμερικανικό τελεσίγραφο σε ΠΓΔΜ μέχρι τις 9 Ιουνίου

Κοτζιάς: Προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν υιοθετήσει το «Μακεδονία – Σκόπια»

Συλλαλητήρια για το Σκοπιανό σε 21 πόλεις – Πυρετώδεις προετοιμασίες

Και αυτό γιατί η αντιπολίτευση στα Σκόπια, «οχυρωμένη» πίσω από την κάθετη άρνηση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ να αποδεχθεί συνταγματική αναθεώρηση και χρήση της ονομασίας «έναντι όλων», εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του κ. Ζάεφ. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του VMRO Κρίστιαν Μιτσόσκι, ο οποίος στον απόηχο του μεγάλου συλλαλητηρίου που διοργανώθηκε το Σάββατο στα Σκόπια [οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 50.000 συμμετέχοντες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για 15-20.000], υποστήριξε: «Οι πολιτικές του [σ.σ. Ζάεφ] είναι βασισμένες στα ψέματα, ενώ η διαπραγμάτευση πραγματοποιείται από λάθος ανθρώπους και τη λάθος μεθοδολογία».

Μάλιστα απέρριψε όλες τις θέσεις τη ελληνικής πλευράς στο ονοματολογικό, συνεχίζοντας τη σκληρή γραμμή του VMRO, όπως αυτή έχει εκφραστεί τόσο από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, όσο και από τον πρώην πρωθυπουργό Νικολά Γκρούεφσκι: «Εάν λάβουμε υπόψη τις βασικές απαιτήσεις της γειτονικής χώρας, αυτό σημαίνει πως θα είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε άνευ όρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιτσόσκι.

Η δύσκολη εξίσωση του Τσίπρα και τα συλλαλητήρια

Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι και σε πολύ καλύτερη θέση. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει τους Ανεξάρτητους Έλληνες που έχουν διαμηνύσει σε κάθε τόνο, ήδη από την αρχή της διαπραγμάτευσης, πως δεν θα στηρίξουν μία λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ή οποιοδήποτε παράγωγό του.

Πέραν αυτού, παρότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη, καθώς τα στελέχη τους αναμένουν την τελική συμφωνία για να την κρίνουν, εξαπολύει πυρά για τον τρόπο που ο Αλέξης Τσίπρα και ο Νίκος Κοτζιάς διεξάγουν τη διαπραγμάτευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη των Τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας έδωσε τον τόνο, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο» για τα εθνικά θέματα τον Αλέξη Τσίπρα και «αλαζόνα» τον υπουργό Εξωτερικών. «Ο κ. Κοτζιάς εμφανίζεται μερικές φορές ως υπερασπιστής των γειτόνων μας. Με έμφυτη αλαζονεία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν διεθνείς σκοπιμότητες», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση είχε περίπου εμφανίσει μία λύση μόνο για το όνομα. Χρειάστηκε η σθεναρή παρέμβαση της ΝΔ που έθεσε το ζήτημα της συνταγματικής αλλαγής, της αποκήρυξης του αλυτρωτισμού και ασφαλώς το erga omnes. Μετά μας έφεραν ξανά ως όνομα το απολύτως απαράδεκτο «Μακεδονία του Ίλιντεν» και αναγκάστηκε η κυβέρνηση να το πάρει τελικά πίσω». 

Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αργά ή γρήγορα ενώπιον μιας δύσκολης εξίσωσης. Εάν η συμφωνία έρθει στη Βουλή [ο κ. Κοτζιάς, στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ ανέφερε πως η συζήτηση θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο και σε κάθε περίπτωση μετά το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα] θα πρέπει να βρει τους συσχετισμούς ώστε αυτή να υπερψηφιστεί. Το Ποτάμι έχει διαμηνύσει ότι θα τη στηρίξει, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει τοποθετηθεί προς το παρόν, αλλά θεωρείται βέβαιο πως η στάση των κομμάτων θα καθοριστεί εν πολλοίς και από την μαζικότητα των συλλαλητηρίων για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Για αύριο Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις σε 21 πόλεις της Μακεδονίας και αυτές δεν θα είναι παρά ο πρώτος γύρος. Οι αντιδράσεις σίγουρα θα ενταθούν όταν [και εάν] ανακοινωθεί η συμφωνία καθώς επίσης και όταν αυτή πάρει το δρόμο της προς τη Βουλή.

Μια λύση για τον πρωθυπουργό θα ήταν αυτή που περιέγραψε ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη: Να μην χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή και με αυτό τον τρόπο να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις για την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες τόσο για το εάν θα υπάρξει συμφωνία, όσο και για το εάν οι συνθήκες θα κριθούν ώριμες στις δύο χώρες, ώστε αυτή να επικυρωθεί…


σχετικα αρθρα