<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cvhttps://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cv" style="display:none" height="1" width="1" alt="" />

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα συλλαλητήρια, το Μαξίμου και το τηλεφώνημα από τον Ζάεφ

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2018, 07:12 / Ανανεώθηκε 6 Ιουνίου 2018, 15:59
Τα συλλαλητήρια, το Μαξίμου και το τηλεφώνημα από τον Ζάεφ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Νέο «παράθυρο» για ολοκλήρωση της συμφωνίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στα 24 συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν  σε όλη την περιφέρεια,  τα 15 εκ των οποίων θα διεξαχθούν στην Βόρεια Ελλάδα. Κυβερνητικοί παράγοντες από τη μια περιμένουν να δουν τη δυναμική και το μήνυμα που θα δώσουν οι διαφωνούντες σε σχέση με τις προηγούμενες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,  από την άλλη, όμως βλέπουν πως με τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις θα κλείσει ένα κύκλος αντιδράσεων και θα ανοίξει και πάλι η ευκαιρία να κλείσει η συμφωνία με τα Σκόπια.

Παράλληλα  επιλέγουν να κρατούν χαμηλούς  τόνους και  αποστάσεις δηλώνοντας πως είναι δικαίωμα οποιαδήποτε να διαδηλώνει αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ευαισθησίες των κατοίκων στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για την κυβέρνηση αφού δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι των  πόλεων που  στηρίζουν την πρωτοβουλία,  ενώ αρωγός δεν θα είναι η εκκλησία από τη στιγμή που υπέρ των συλλαλητηρίων εμφανίζονται και οι Μητροπολίτες της Μακεδονίας.  Ο Αρχιεπίσκοπος παρά το γεγονός πως  διαμήνυσε ότι  δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή της ονομασίας, πήρε αποστάσεις από τις νέες κινητοποιήσεις και αυτό αποτιμάται θετικά από το Μαξίμου.

Παρ’ όλα αυτά το πολιτικό κόστος απασχολεί την Ηρώδου Αττικού εκτιμώντας πως οι διαδηλώσεις υποστηρίζονται παρασκηνιακά και από την ΝΔ με την οποία η κόντρα έχει κορυφωθεί για το ονοματολογικό. Εκτιμούν, όμως πως η όποια «ζημία» έχει προκληθεί από το Σκοπιανό έχει καταγραφεί και από εδώ και πέρα μια πιθανή συμφωνία μόνο κέρδη μπορεί να αποφέρει.

Στο Μαξίμου με τη χθεσινή ανακοίνωση θεωρούν πως στην γαλάζια παράταξη παρακολουθούν με αμηχανία την πιθανότητα επίλυσης του ονοματολογικού, ενώ τον τόνο της αντιπαράθεσης έδωσε με την συνέντευξή του ο Νίκος Κοτζιάς στη δημόσια τηλεόραση. Ουσιαστικά απείλησε τη ΝΔ πως δεν θα διστάσει να κάνει «φέιγ βολάν» την περίοδο της μυστικής διπλωματίας των προηγούμενων κυβερνήσεων προκειμένου να αποδείξει πως το Υπουργείο Εξωτερικών έχει καταλήξει στη βέλτιστη λύση των τελευταίων 25 χρόνων.

Περιμένουν το τηλεφώνημα μέχρι την Παρασκευή

Σε αυτό το μήκος κύματος καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr πως οι πολιτικές αντιδράσεις στη γειτονική χώρα (διαδήλωση VMRO, διαφωνία προέδρου Ιβάνοφ) δεν έδωσαν σημάδι μη συμφωνίας και ουσιαστικά ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να ξεπεράσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες  ένας κύμα πίεσης  στο εσωτερικό του.

Από τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται παρασκηνιακά με εντατικούς ρυθμούς με την ΠΓΔΜ, έχει φύγει από το τραπέζι το αίτημα να διεξαχθεί νέος γύρος συζητήσεων που είχε «παγώσει» τις συζητήσεις. Αυτό θεωρείται ως μια στροφή των Σκοπίων από όσα επιχειρήθηκαν να γίνουν  τις προηγούμενες ημέρες και να δυναμιτίσουν τα μέχρι τώρα κεκτημένα.

«Ο Ζάεφ τα ζυγίζει πάλι λένε» οι ίδιες πηγές και τόσο από τις δηλώσεις του όσο και από τις επαφές που γίνονται εκτιμούν πως επιθυμεί να κάνει το επόμενο βήμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρούν πολύ πιθανό από σήμερα μέχρι την Παρασκευή να δοθούν οι απαντήσεις που αναμένονται από την άλλη πλευρά, τη στιγμή που οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Γερμανία δεν έχουν σταματήσει.

«Θέμα ημερών» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων είναι η τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να βρεθεί λύση για το ονοματολογικό, με τον Ζόραν Ζάεφ να προσθέτει πως «αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται οι συνθήκες ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί». Αυτή και μόνο η δήλωση του αλλάζει τα δεδομένα με τις επόμενες ώρες να θεωρούνται οι πιο κρίσιμες για την επίλυση του ονοματολογικού.

Διαβάστε ακόμη:
►Σήμερα τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό σε 24 πόλεις
►Μαξίμου για Σκοπιανό: Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύβεται για πολύ ακόμα
►Σκοπιανά ΜΜΕ: Αμερικανικό τελεσίγραφο σε ΠΓΔΜ μέχρι τις 9 Ιουνίου - Σε κλοιό πιέσεων ο Ζάεφ
►Σκοπιανό: Ενδιάμεση η συμφωνία – Πιθανότατα δεν θα κατατεθεί στη Βουλή