current views are: 15

7 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση04:13

Τρεις ημέρες για ένα όνομα – Όλοι περιμένουν το επόμενο βήμα του Ζάεφ

Πυρετώδεις οι διεργασίες Αθήνας – Σκοπίων

Δημοσίευση 04:13’

Πυρετώδεις οι διεργασίες Αθήνας – Σκοπίων

Η απρόσμενη εμπλοκή της  προηγούμενης εβδομάδας έχει  προκαλέσει πολλές δεύτερες σκέψεις στα κυβερνητικά στελέχη, που ασχολούνται με τις διαπραγματεύσεις. Όλοι κρατούν «μικρό καλάθι» παρά το γεγονός πως τις  τελευταίες ημέρες οι εντατικές διαβουλεύσεις έχουν οδηγήσει σε πρόοδο με καλά πληροφορημένες πηγές να μην αποκλείουν στο newpost.gr  το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιηθεί από σήμερα μέχρι το Σάββατο.

Ο Μάθιου Νίμιτς είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις.

Η αισιόδοξη ματιά που υπάρχει στο Μαξίμου ενισχύεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, αλλά και από το γεγονός πως ο χρόνος για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ μετρά αντίστροφα, αν θέλει να προλάβει τις ημερομηνίες για πρόσκληση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων  δεν κινήθηκε στους τόνους του  Ζόραν Ζάεφ και αρνήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά  με το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, καθώς και για το αν θα υπάρξει συνάντηση ή τηλεφώνημα με τον Αλέξη Τσίπρα έως το τέλος της εβδομάδας.

Όλα τα στοιχεία των τελευταίων ωρών δείχνουν πως οι διαβουλεύσεις έχουν μπει και πάλι στις «ράγες» παρά τις επιπλέον μικρές καθυστερήσεις που προκάλεσαν νέες απαιτήσεις της άλλης πλευράς για αλλαγές στις διατυπώσεις του τελικού κειμένου. Ενστάσεις, ωστόσο υπήρξαν και από την Αθήνα, που, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές,  θέλησε και κατάφερε  να εξασφαλίσει σαφείς δεσμεύσεις σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της επόμενης περιόδου, αλλά και την εφαρμογή του erga omnes. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν στο newpost.gr  πως δεν θα υπάρξει καμία μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή του erga omnes, καθώς η συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματευτές έκαναν τις απαραίτητες κινήσεις και τώρα από το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως είναι η ώρα της κρίσης για τον Ζόραν Ζάεφ και είναι στο χέρι του να κάνει τη επόμενη κίνηση σχεδόν 10 ημέρες μετά τη συμφωνία των δυο υπουργών Εξωτερικών.
Μπορεί επίσημα να μην επιβεβαιώνεται από κανέναν κυβερνητικό, ωστόσο και στα θέματα της ταυτότητας, της γλώσσας και του αμετάφραστου του ονόματος φαίνεται πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει, με τις απαραίτητες προσημειώσεις,  υποχωρήσεις, προκειμένου να «σπρώξει» τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει αν οι δυο πλευρές καταλήξουν στις Πρέσπες η συμφωνία θα υπογραφεί από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ.

Ο χρόνος επιβεβαιώνει και όλους όσοι το τελευταίο διάστημα θεωρούσαν πως τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται στις δύο χώρες αποτελούσαν ένα εμπόδιο, προκειμένου το ραντεβού στις Πρέσπες να κλείσει. Ο πρώτος κύκλος των αντιδράσεων έκλεισε και πλέον Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που ασκούν κριτικής στις κινήσεις τους.

Στην Αθήνα  κάθε μέρα που περνά, η σύγκρουση με τη ΝΔ κορυφώνεται, ωστόσο στο Μαξίμου παρακολουθούν  με ικανοποίηση την  Φώφη Γεννηματά και τον  Σταύρο Θεοδωράκη να διατηρούν πιο μετριοπαθή στάση. Στη γειτονική χώρα ο Ζόραν Ζάεφ εξακολουθεί να δίνει έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να ξεπεράσει τις πιέσεις που δέχεται από το VMRO και τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Διαβάστε ακόμη:
►Νέα πολιτική σύγκρουση για την ΠΓΔΜ εν αναμονή του κρίσιμου τηλεφωνήματος
►ΝΔ για ΠΓΔΜ: Ο Τσίπρας δεσμεύει τη χώρα παρά τη διαφωνία Καμμένου
►Εις το όνομα της Μακεδονίας: Η μεγάλη πολιτική «ζαριά» Τσίπρα – Ζάεφ
►Νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για το Σκοπιανό στις 8 Ιουλίου
►Πρώην ΥΠΕΞ Σκοπίων: Πέμπτη ή Παρασκευή υπογράφεται η συμφωνία για το όνομα


σχετικα αρθρα