current views are: 4

7 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση09:22

Μητσοτάκης για Μαξίμου από Μόναχο: «Αλλού να αναζητήσει ευθύνες για το υψηλό κόστος δανεισμού»

Μεγάλο θεμα στους κολπους της Ε.Ε. είναι αυτή τη στιγμή η αλλαγή του θεσμικού τρόπου με τον οποιο η Ευρώπη λαμβάνει τις αποφάσεις

Δημοσίευση 09:22’

Μεγάλο θεμα στους κολπους της Ε.Ε. είναι αυτή τη στιγμή η αλλαγή του θεσμικού τρόπου με τον οποιο η Ευρώπη λαμβάνει τις αποφάσεις

Το μερίδιο της Ελλάδας στο νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό συζήτησε στο Μόναχο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ, Γκίντερ Έντιγκερ. Με δεδομένο ότι ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ, δίνει την ευκαιρία σε κάθε κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το 5% σε επενδυτικές δραστηριότητες που επιθυμεί, ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στον Επίτροπο χαρακτήρισε τολμηρό τον  προϋπολογισμό.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε στον κ. Εντιγκερ πως έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα η αύξηση κονδυλίων για μετανάστευση, ζητώντας η αύξηση του αριθμού του προσωπικού, από 1500 σε 10.000 να γίνει πιο σύντομα, γεγονός απαραίτητο σε εποχή που τα ζητήματα ασφαλείας θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο.

Στο τραπέζι βρέθηκαν και τα προγράμματα για την έρευνα, τα τεχνολογικά κ.α., τα οποία δεν είναι συγκεκριμένα για κάθε χώρα και για αυτό ο ανταγωνισμός είναι ανοικτός, ιδιαίτερα για τα προγράμματα πανεπιστημιακής έρευνας, μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε την ευκαιρία να συζητήσει και άλλες συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με πηγές της ΝΔ να χαρακτηρίζουν εκκωφαντική την απουσία της κυβέρνησης από τη συγκεκριμένη συζήτηση.

«Εμείς είμαστε παρόντες για να διεκδικήσουμε παραπάνω κονδύλια, δεν είμαστε περιφερόμενοι επισκέπτες στις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες, ανήκουμε στο ΕΛΚ», τόνιζαν οι ιδιες πηγες.

Κληθείς από Έλληνες δημοσιογράφους να σχολιάσει τα όσα του καταλογίζει το Μαξίμου ότι λέει εκτός Ελλάδας για την έξοδο στις αγορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «είναι αστεία όλα αυτά που λέει η ελληνική κυβέρνηση. Φορώ πάντα τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας, διεκδικώ την καλύτερη λύση για το χρέος, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εντοπίζω συγκεκριμένες αδυναμίες κυβερνητικού έργου. Εγώ χρησιμοποιώ την ίδια γλώσσα εντός και εκτός Ελλάδας, αλλού να αναζητήσει η κυβέρνηση τις ευθύνες γιατί η Ελλάδα σήμερα έχει πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με τις άλλες χώρες του νότου».

Εκτίμηση του προέδρου της ΝΔ είναι πως η χώρα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να βγει από τις αγορές, καθώς όπως λέει έχασε τρία χρόνια στα οποία δεν μπόρεσε να φέρει τα επιτόκιά της στα επίπεδα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, γεγονος που καθιστά απαγορευτική την έξοδο. 

Ο ίδιος θέτει συνεχώς το ζήτημα του χρέους, κάτι που έκανε και όταν είχε συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και θα συνεχίσει να κάνει και στο επόμενο διάστημα. Μάλιστα, χθες ο πρόεδρος της ΝΔ είχε θερμή χειραψία με την κα Μερκελ πριν την ομιλία της στο «EPP Group Study Days». 

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η Ελλάδα χρειάζεται την καλύτερη δυνατή ρύθμιση στο χρέος της, γεγονός που το χαρακτηρίζει αναγκαίο αλλά όχι ικανό από μόνο του, καθώς όπως λέει, χρειάζεται και μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Όπως πιστεύει η πραγματική λύση στο πρόβλημα του χρέους είναι οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς Ζοζεφ Ντολ στο περιθώριο της κλειστής συναντησης των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ. 

Μεγάλο θέμα στους κόλπους της Ε.Ε. είναι αυτή τη στιγμή η αλλαγή του θεσμικού τρόπου με τον οποίο η Ευρώπη λαμβάνει τις αποφάσεις, με τη συζήτηση να πηγαίνει προς την κατεύθυνση της λογικής με «εκείνους που θέλουν και μπορούν».

Μεγάλη συζήτηση έγινε χθες για τον αριθμό των Επιτρόπων, ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε και η Άνγκελα Μερκελ χθες, την ώρα που η Γαλλία θέλει 15 και η Αυστρία (Κουρτς) 18, με τον κίνδυνο οι μικρές χώρες να μείνουν εκτός εκπροσώπησης, καθώς το όποιο σχέδιο απέχει πολύ από τους 27 Επιτρόπους που υπάρχουν σήμερα.

Επειδή και στην Ελλαδα είναι σε εξέλιξη το Σκοπιανό, από τη ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει δεχθεί καμία πίεση για το ονοματολογικό των Σκοπίων, καθώς η θέση είναι ξεκάθαρη. 

Χθες ο πρόεδρος της ΝΔ είχε τετ α τετ με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποιος σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη χώρα του, με τον κ. Μητσοτάκη να εύχεται, να μην χρειαστεί η Ιταλία να περάσει από την ίδια διαδικασία που πέρασε η Ελλάδα. 

 


σχετικα αρθρα