ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπρόεδρος κυβέρνησης ΠΓΔΜ: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την έκβαση της διαπραγμάτευσης

του Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2018, 15:27 / Ανανεώθηκε 7 Ιουνίου 2018, 17:03
Αντιπρόεδρος κυβέρνησης ΠΓΔΜ: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την έκβαση της διαπραγμάτευσης
Facebook Twitter Whatsapp

Αισιόδοξος για συμφωνία ο Μπουγιάρ Οσμάνι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αισιόδοξος ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα δώσουν τα χέρια και θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Σκοπιανής κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με την Φεντερίκα Μογκερίνι στις Βρυξέλλες, ο Οσμάνι, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε κάνει σοβαρή πρόοδο και ποτέ οι δύο χώρες δεν ήταν τόσο κοντά σε μια λύση. Οι επόμενες ώρες μπορούν να είναι καθοριστικές για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι ένα θετικό αποτέλεσμα θα δημιουργήσει το κλίμα για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της ΠΓΔΜ και τη Ελλάδας, όπως επίσης και τις συνθήκες για την επιτάχυνση της εμβάθυνσης της Ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας».

Από την πλευρά της η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εν εξελίξει εργασίες ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ συζήτησαν για την πρόοδο στην εφαρμογή της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων της γειτονικής χώρας.

Οι δηλώσεις του Οσμάνι έρχονται σε συνέχεια πληροφοριών που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες περί αμερικανικού τελεσιγράφου προς την Σκοπιανή πλευρά να απαντήσει επί της συμφωνίας μέχρι τις 9 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

►Σκοπιανά ΜΜΕ: Αμερικανικό τελεσίγραφο σε ΠΓΔΜ μέχρι τις 9 Ιουνίου

►Κοτζιάς: Προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν υιοθετήσει το «Μακεδονία – Σκόπια»


Η ιστοσελίδα MDK επικαλούμενη ανεπίσημες πληροφορίες, ανέφερε πως με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και περιελάμβανε την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν» [η ελληνική πλευρά διέψευσε ότι έχει συμφωνήσει με αυτό το όνομα και επιβεβαίωσε πως έχει μόνο γίνει συζήτηση, ενώ και ο Ζάεφ έχει πει πως το «Ίλιντεν» έχει φύγει από το τραπέζι], γινόταν μια ανταλλαγή, -δηλαδή η χρήση του ονόματος έναντι όλων [erga omnes] και σε αντάλλαγμα για την ΠΓΔΜ διατήρηση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας.

Αλλά το ερώτημα ήταν, κατά την ίδια πηγή, κατά πόσον θα υπήρχε ένα αστερίσκος στις παρενθέσεις που θα εξηγούσε τη σλαβική προέλευση της εθνικότητας και της γλώσσας που δεν έχει καμία σχέση με την προέλευση του πληθυσμού στην ελληνική Μακεδονία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είχε πει τη Δευτέρα πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν είχε υιοθετήσει το «Ίλιντεν», εξηγώντας:  «Εμείς τους είπαμε σε μια φάση που είχαν δυσκολίες να αποδεχτούν τα ονόματα που βρισκόταν στο τραπέζι, να βρουν ονομασίες που θα συνδέονται με τα ιδιαίτερα εθνοτικά τους χαρακτηριστικά. Έτσι, πρότειναν το Ίλιντεν που το απορρίψαμε γιατί έχει ιδιαίτερο φορτίο για την περιοχή».