ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα κατά Σκοπίων μετά το πάγωμα της συμφωνίας: «Κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια»

του Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2018, 19:08 / Ανανεώθηκε 7 Ιουνίου 2018, 21:53
Αθήνα κατά Σκοπίων μετά το πάγωμα της συμφωνίας: «Κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Ζάεφ επιβεβαιώνει την αναβολή του τηλεφωνήματος σε Τσίπρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προσωρινά στον πάγο έβαλε εκ νέου η ΠΓΔΜ τη συμφωνία για το ονοματολογικό, όπως προκύπτει τόσο από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, όσο και από τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα απάντησε με μια αιχμηρή διαρροή, τονίζοντας «πως ορισμένοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της ΠΓΔΜ, κυβερνητικός αξιωματούχος, διαμήνυσε πως «έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα», ενώ στη συνέχεια, άφησε σαφείς αιχμές για την στάση της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας: «Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του εν λόγω αξιωματούχου.

Η ανακοίνωση του Σκοπιανού ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε ανακοίνωσή του, σημειώνει πως ευελπιστεί να υπάρξει συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ωστόσο συνιστά, να μην γίνουν «βιαστικές κινήσεις». Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως νέα καθυστέρηση του περίφημου τηλεφωνήματος του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, και συνεπακόλουθα ως αναβολή της συνάντησης των Πρεσπών όπου επρόκειτο να πέσουν οι υπογραφές:

«Έχει επιδειχθεί καλή θέληση [κατά τις διαπραγματεύσεις] και έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να καταγράψουν την εν λόγω καλή θέληση σε κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αντικατοπτρίζει καταλλήλως τις ουσιαστικές παραμέτρους, που χαρακτηρίζουν την πολιτική κατανόηση που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Με αυτό το στόχο, η ΠΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το ταχύτερο δυνατό και πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι θέματα τόσο μεγάλης σημασίας δεν επωφελούνται από τυχόν βιαστικές δραστηριότητες. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μίας βιώσιμης και βιώσιμης λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

Διαβάστε επίσης:

►Σκοπιανά ΜΜΕ: Αμερικανικό τελεσίγραφο σε ΠΓΔΜ μέχρι τις 9 Ιουνίου

►Κοτζιάς: Προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν υιοθετήσει το «Μακεδονία – Σκόπια»

►Αντιπρόεδρος κυβέρνησης ΠΓΔΜ: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες


Σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της χώρας επιβεβαίωσε πως το τηλεφώνημα προς τον Αλέξη Τσίπρα, αναβάλλεται προς ώρας, αν και όπως επεσήμανε θα ήθελε η επικοινωνία να λάβει χώρα την Παρασκευή.

«Ενδεχομένως θα καλέσουμε την Αθήνα και ελπίζω να είναι πολύ γρήγορο [σ.σ. το τηλεφώνημα]», ανέφερε χαρακτηριστικά και παρέπεμψε στην επίμαχη ανακοίνωση. Αποκωδικοποιώντας το περιεχόμενό της, υπογράμμισε πως «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά είναι πολύ σημαντικό αυτή να καταστεί βιώσιμη και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές. Παραμένω αισιόδοξος, παρότι δεν είναι εύκολες οι διαπραγματεύσεις».

Ο Ζάεφ ανέφερε πως θα ήθελε να τηλεφωνήσει την Παρασκευή στην Αθήνα, αλλά υπάρχει χρόνος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 – 29 Ιουνίου και μέχρι το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

​Την ίδια ώρα όπως μεταδίδει το έγκυρο Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι στο Facebook, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απέστειλε στα Σκόπια δύο επιπρόσθετα αιτήματα της Ελλάδας, πέραν των όσων –κατά τον πρώην ΥΠΕΞ τουλάχιστον- έχουν συμφωνηθεί:
 

  1. Η γλώσσα να μην αναγράφεται ως «Μακεδονική», όπως έχει καταχωρηθεί στα μητρώα του ΟΗΕ [τουλάχιστον κατά την ερμηνεία του Μιλοσόσκι], αλλά ως «Makedonski», στα λατινικά και χωρίς μετάφραση.
  2. Να μην λάβει η ΠΓΔΜ πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν διενεργηθεί το δημοψήφισμα και αλλάξει το Σύνταγμα.


Σύμφωνα πάντα με τον Μιλοσόσκι, η άλλη εναλλακτική είναι η συμφωνία να αναβληθεί για αρκετούς μήνες.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια, ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν μια λύση η οποία θα ήταν προς όφελος και των δύο χωρών. «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ευελπιστούν ότι αυτές θα παράξουν μια κοινά αποδεκτή λύση που ανέμεναν εδώ και καιρό οι λαοί των δύο χωρών».

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Σκοπιανής κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι εμφανίστηκε αισιόδοξος. Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με την Φεντερίκα Μογκερίνι στις Βρυξέλλες, ο Οσμάνι, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε κάνει σοβαρή πρόοδο και ποτέ οι δύο χώρες δεν ήταν τόσο κοντά σε μια λύση. Οι επόμενες ώρες μπορούν να είναι καθοριστικές για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι ένα θετικό αποτέλεσμα θα δημιουργήσει το κλίμα για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της ΠΓΔΜ και τη Ελλάδας, όπως επίσης και τις συνθήκες για την επιτάχυνση της εμβάθυνσης της Ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας».

Από την πλευρά της η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εν εξελίξει εργασίες ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ συζήτησαν για την πρόοδο στην εφαρμογή της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων της γειτονικής χώρας.