current views are: 10

8 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση04:21

Κουτσούμπας VS κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις στη Βουλή

Με αέρα απεργιακών κατακτήσεων

Δημοσίευση 04:21’

Με αέρα απεργιακών κατακτήσεων

Για μια καταμέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση ετοιμάζονται στο ΚΚΕ για τη συζήτηση της πρότασης νόμου που υπογράφουν εκατοντάδες συνδικαλιστικοί φορείς.  

Ήταν 18 Νοέμβρη του ’16 όταν κατέθετε την πρόταση νόμου το ΚΚΕ που είχαν ετοιμάσει πάνω από 500 σωματεία και εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα για να καταθέσει αργότερα και επερώτηση. Τελικά η υπουργός Εργασίας κατέληξε να συζητήσει την επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή την Παρασκευή.

Την πρόταση είχε καταθέσει σύσσωμη η ΚΟ του κομμουνιστικού κόμματος και την υπέγραφαν περισσότερα από 500 σωματεία και εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα είναι στη Βουλή για μιλήσει και η παρέμβαση του αναμένεται να είναι ένα στενό μαρκάρισμα εφ’ όλης της ύλης πάνω στις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα εργασιακά.

Όπως έχουν αναφέρει σε πολλές περιπτώσεις βουλευτές και μέλη του ΚΚ η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη πολλές αποφάσεις με αντεργατικό πρόσημο. Κορυφαία επιλογή της που έβγαλε στα κάγκελα τα συνδικάτα και τα σωματεία και μαζί και το ΠΑΜΕ ήταν η αλλαγή στον απεργιακό νόμο και στον αυστηρότερο πλαίσιο για την προκήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Με αέρα απεργιακών κατακτήσεων

Μπορεί η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου να νιώθει ευνοϊκή τη συγκυρία τώρα που τελειώνει το πρόγραμμα και έχοντας τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού για την επαναφορά των διαπραγματεύσεων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, στον Περισσό όμως γνωρίζουν καλά «τι είδους υποσχέσεις και τι αποκατάσταση μπορεί να εννοείται» όταν στη  μετά το μνημόνιο εποχή θα είναι σε ισχύ όλο το αρνητικό πλαίσιο των ρυθμίσεων των 8 μνημονιακών χρόνων. Όπως και στο θέμα της προτεραιότητας στην αποζημίωση των εργαζομένων μια επιχείρησης σε πτώχευση έτσι και τώρα βεβαιώνουν από το ΚΚΕ ότι θα πρόκειται για μερική αποκατάσταση των ΣΣΕ.       

Το δυνατό χαρτί, που θα έχουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη συζήτηση, είναι η μαζική και δυναμική συμμετοχή του κόσμου στις απεργίες και τα συλλαλητήρια αλλά κυρίως η πολύ θετική εξέλιξη, όπως λένε, από την «πρωτοφανή» απεργιακή κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά και στους προβλήτες 2 και 3 της Cosco. Οι λιμενεργάτες, εταιρικοί και εργολαβικοί με την καθοδήγηση του σωματείου, που δημιούργησαν μόλις τα τελευταία χρόνια, έπειτα από ένα τριήμερο απεργιακό αγώνα θα καθίσουν στο τραπέζι με την εταιρεία και το υπουργείο Εργασίας για να συζητήσουν τη ΣΣΕ και την  βελτίωση των συνθηκών εργασίας με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Επαναφορά στα 751 και 13ος – 14ος μισθό

«Όσο να ‘ναι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη» σημειώνουν στελέχη του κόμματος χωρίς ωστόσο διάθεση οικειοποίησης ή πανηγυρισμών για την επιτυχία των ίδιων των λιμενεργατών.

Ήδη από το κείμενο της ερώτησης σημειώνουν οτι η άρνηση της υπουργού Εργασίας να φέρει την πρόταση νόμου εδώ και δύο χρόνια «δείχνει τις προθέσεις της να συνεχίσει και να κλιμακώσει την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το κτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και προωθώντας τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης».

Στην πρόταση νόμου τα συνδικάτα ζητούν και προτείνουν την κατάργηση όλων των νόμων που πέρασαν οι κυβερνήσεις από το 2011 μέχρι και σήμερα για ουσιαστική ανάκτηση των απωλειών. Ξεχωρίζει και εκείνη για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και εκείνη για την επαναφορά του 13 και 14 μισθού.  


σχετικα αρθρα