current views are: 2

8 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση07:28

Τι συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες στο ΕΛΚ για τις αλλαγές στην Ευρώπη

Τι είπε ο Μητσοτάκης για χρέος, αγορές και πλεονάσματα

Δημοσίευση 07:28’

Τι είπε ο Μητσοτάκης για χρέος, αγορές και πλεονάσματα

Ενεργό ρόλο στις σημαντικές αλλαγές που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή για την Ευρώπη θέλει να εχει ο Κυριάκος Μητσοάκης, την ώρα, που όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είναι απούσα από οποιαδήποτε συζήτηση. Το σκοπό αυτό είχε και η διήμερη παρουσία του, στη συνάντηση του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Μόναχο, ενόψει των ευρωεκλογών του 2019 και του σχεδιασμού για την επόμενη περίοδο. 

Τα ραντεβού που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ήταν συγκεκριμένα, ενώ στοχευμένη ήταν και η ομιλία του με κοινό τους ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, να εξαπολύει δημόσια (κατά τις επίσημες δηλώσεις στο doorstep) σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα (“ανακόλουθος” – “οι άνθρωποι στην Ελλάδα κατάλαβαν τι σημαίνει να ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ”) ο πρόεδρος της ΝΔ επικεντρώθηκε στις προτάσεις του για να αντιμετωπιστεί του κύμα λαϊκισμού, είτε απο δεξιά είτε απο αριστερά, που σάρωσε την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη: Βέμπερ: «Κατάλληλος ο Μητσοτάκης για μια θετική προοπτική της Ελλάδας»

Πρώτο μεγάλο ζήτημα, το μερίδιο της Ελλάδας στο νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το οποίο συζήτησε ο κ. Μητσοτάκης με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ, Γκίντερ Έντιγκερ. Με δεδομένο ότι ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ, δίνει την ευκαιρία σε κάθε κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το 5% σε επενδυτικές δραστηριότητες που επιθυμεί, ο πρόεδρος της ΝΔ συζήτησε όλες τις λεπτομερειες για την κατανομή των κονδυλίων, με συνεργάτες του να χαρακτηρίζουν εκκωφαντική την απουσία κυβέρνησης από την συγκεκριμένη συζήτηση. 

«Εμείς είμαστε παρόντες για να διεκδικήσουμε παραπάνω κονδύλια, δεν είμαστε περιφερόμενοι επισκέπτες στις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες, ανήκουμε στο ΕΛΚ», τόνιζαν στο Newpost.gr, στηλιτεύοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πείσει ότι μπορεί να προσχωρήσει στη σοσιαλδημοκρατία. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που συζητήθηκε αφορούσε τη μείωση του αριθμού των Επιτρόπων. 

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η Άνγκελα Μερκελ που ηταν παρούσα στη συνάντηση της ΚΟ του ΕΛΚ, την ώρα που η Γαλλία θέλει 15 Επιτρόπους και η Αυστρία (Κουρτς) 18, με τον κίνδυνο οι μικρές χώρες να μείνουν εκτός εκπροσώπησης, καθώς το όποιο σχέδιο απέχει πολύ από τους 27 Επιτρόπους που υπάρχουν σήμερα. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επίσης, κρίσιμο θέμα στους κόλπους της Ε.Ε. είναι αυτή τη στιγμή, η αλλαγή του θεσμικού τρόπου με τον οποίο η Ευρώπη λαμβάνει τις αποφάσεις, με τη συζήτηση να πηγαίνει προς την κατεύθυνση της λογικής με «εκείνους που θέλουν και μπορούν».

Για χρέος και έξοδο σε αγορές 

Μπροστά στις κάμερες και τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα και πρόσθεσε πως αυτό που θέλει η χώρα μας ειναι πρόσβαση στις αγορές. Για να γίνει αυτό, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος τον παρουσίασε στο πάνελ, χρειάζονται δύο πράγματα: 

“Το πρώτο είναι το ζήτημα του χρέους να αντιμετωπιστεί γενναία, να βρεθεί συμβιβασμός με το ΔΝΤ και να σταλεί σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί με ασφάλεια και καλά επιτόκια και το δεύτερο μια ξεκάθαρη δέσμευση σε μεταρρυθμίσεις”, τόνισε. Όταν έκλεισαν οι κάμερες και για τους δημοσιογράφους οι πόρτες της αίθουσας που συνεδρίαζαν οι κεντροδεξιοί ευρωβουλευτές, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε το ΕΛΚ, σχετικά με το ζήτημα του χρέους να κάνει κάτι για τη χώρα και όχι για τον κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newpost.gr, ο ίδιος εκτιμά ότι στα όσα είπε, βρήκε κατανόηση. Επίσης εκτιμά, πως μετά τη χθεσινή συζήτηση ότι το ΕΛΚ καταλαβαίνει την ανάγκη μείωσης φόρων στην Ελλάδα. Ένα ακόμη κρίσιμο θέμα που συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, ήταν αυτό των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων με τα οποία εχει δεσμευτεί η χώρα μας μεχρι το 2022. 

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, ο κ. Μητσοτακης επανέλαβε ότι με μια ασφυκτική δημοσιονομική πολιτική κινδυνεύει η ανάπτυξη. Ο ίδιος εκτίμησε πως αν μια επόμενη κυβέρνηση αποδείξει μεταρρυθμιστική προσήλωση, το ΕΛΚ θα στηρίξει την προοπτικη μείωσης των πλεονασμάτων σε δεύτερο χρόνο. Είναι ενα θέμα που βρίσκει μεγάλη κατανόηση, θεωρεί, καθώς όπως λέει, τα σημερινά υψηλά πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα της προσωπικής αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα.

Στη συνάντηση του Μονάχου, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στον ρόλο που πρέπει να έχει ο ESM. O πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως υποστηρίζει την πρότασή της για μετεξέλιξή του Μηχανισμού σε ένα εργαλείο που θα αντιμετωπίζει περιπτώσεις με χαρακτηριστικά ασύμμετρων σοκ στις οικονομίες των κρατών-μελών. 

Στις ερωτήσεις που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης από τους ευρωβουλευτές, τέθηκε και το Σκοπιανό. Ο ίδιος εξήγησε για το ονοματολογικό των Σκοπίων, γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλαδα και γιατί πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ευαισθησία των πολιτών, το εθνικό συναίσθημα και η άποψη της κοινής γνώμης, η οποία όπως είπε, δεν πρέπει να περιφρονείται.
 


σχετικα αρθρα