current views are: 6

9 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση14:40

ΚΚΕ: Όχι σε λύση της ονομασίας υπό το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Η θέση του ΚΚΕ είναι να μην μπει στο ΝΑΤΟ το γειτονικό κρατίδιο

Δημοσίευση 14:40’

Η θέση του ΚΚΕ είναι να μην μπει στο ΝΑΤΟ το γειτονικό κρατίδιο

Σε μια περίοδο που η λύση στο ονοματολογικό των Σκοπίων περνά μέσα από την εσωτερική αντιπαράθεση το ΚΚΕ επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις τοποθετήσεις όλων των εντός και εκτός της χώρας παιχτών στη διπλωματική σκακιέρα.

Πάνω σε αυτή την διασύνδεση διπλωματίας, γεωστρατηγικών συμφερόντων, διεθνούς ύφεσης έως και εκτιμήσεων για μια πιθανή νέα οικονομική κρίση ο Γ.Γ. Δημήτρης Κουτσούμπας καταθέτει και τη πρόταση του ΚΚΕ για το θέμα της ονομασίας σε ομιλία του στη ΛΑΡΚΟ.

«Όταν λέει η μαντάμ του ΔΝΤ, η Λαγκάρντ: ότι “τη στέγη τη φτιάχνουμε όταν ο καιρός είναι καλός”, τότε καταλαβαίνουμε τι ετοιμάζουν» δήλωνε από τη Λάρυμνα ο κ. Κουτσούμπας τονίζοντας «οτι όταν έρχονται τα χοντρά ζόρια για το σύστημα, αυτό δεν καταφεύγει μόνο σε μέτρα ενάντια στους λαούς. Καταφεύγει ακόμα σε πολέμους και επεμβάσεις».

Η θέση του ΚΚΕ είναι να μην μπει στο ΝΑΤΟ το γειτονικό κρατίδιο γιατί όπως σημειώνει αυτή ακριβώς η προοπτική ενίσχυσης της παρουσίας του οργανισμού στα Βαλκάνια και στα σύνορά μας είναι που εγκυμονεί τους κινδύνους.

Δεν απαλείφονται οι αλυτρωτισμοί

Η εκτίμηση είναι ότι το θέμα της επίλυσης δεν προέκυψε γιατί ήρθε η κυβέρνηση Ζάεφ. Το ίδιο το ορόσημο των συνομιλιών, που δεν είναι άλλο από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, είναι από μόνο δηλωτικό του επείγοντος που βάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ για να θωρακίσουν και στρατιωτικά την κυριαρχία τους στα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής εξηγούν.  

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο δεν συναινεί το ΚΚΕ, παρά το ότι όπως λένε αρκετοί από το ΚΚ όλοι έχουν έρθει πλέον στη θέση των «Λακεδαιμονίων», που δεν πήραν τότε μέρος στα εθνικιστικά συλλαλητήρια του 92, είναι γιατί όπως εκτιμά δεν λύνονται ζητήματα όπως η απάλειψη του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά τους ή το απαραβίαστο των συνόρων.  

Το ΚΚΕ δεν άλλαξε θέση από το 92

Η τοποθέτηση αυτή δεν είναι ξεκομμένη και από την εσωτερική αντιπαράθεση. Εξάλλου για το θέμα των Σκοπίων το ΚΚΕ βρέθηκε και αυτό στο στόχαστρο αρθρογραφίας σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, γιατί, όπως του καταλόγιζε συγκεκριμένο άρθρο, έχει αλλάξει τη στάση και από τη θέση του 92 πλέον έχει περάσει στη μη λύση.

Και τότε σημειώνουν από το ΚΚ την ίδια θέση υποστήριζαν, αλλά αποδίδουν την «άσφαιρη» κριτική στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε τρια χρόνια διακυβέρνησης έχει κάνει σε επίπεδο διευκολύνσεων για το ΝΑΤΟ τόσα όσα δε διανοούνταν στο παρελθόν να κάνουν διαδοχικές κυβερνήσεις.

Κορυφαίο παράδειγμα αυτής της τακτικής είναι ο εφησυχασμός που καταλογίζουν στην κυβέρνηση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα με τη λογική ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής όσο είναι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


σχετικα αρθρα