ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κεραυνοί» Φίλη για πολυνομοσχέδιο: Το υπερταμείο αποδεικνύει ότι γίναμε αποικία χρέους!

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 11 Ιουνίου 2018, 17:48 / Ανανεώθηκε 11 Ιουνίου 2018, 18:00
«Κεραυνοί» Φίλη για πολυνομοσχέδιο: Το υπερταμείο αποδεικνύει ότι γίναμε αποικία χρέους!
Facebook Twitter Whatsapp

Μιλώντας στις συναρμόδιες επιτροπές που επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 Σφοδρή κριτική στο σύνολο των κυβερνητικών χειρισμών και αποφάσεων σε κομβικούς τομείς της κοινωνικής πρόνοιας αλλά και προβληματισμό για την πραγματική λειτουργία του υπερταμείου, άσκησε ο Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στις συναρμόδιες επιτροπές που επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε δριμύτατη κριτική στο υπερταμείο λέγοντας ουσιαστικά πως η ύπαρξή του αποδεικνύει πως η χώρας μας έχει μετατραπεί σε αποικία χρέους.

«Να σταματήσει ανειλικρίνεια και ψευδολογία από την αντιπολίτευση για το υπερταμείο», είπε αρχικά κάνοντας αναφορά στο ΤΑΙΠΕΔ και πρόσθεσε: «το υπερταμείο συνιστά την επισφράγιση αυτού που λέμε ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους! Η περιουσία πηγαίνει εκεί, για αξιοποίηση ή ξεπούλημα δεν είναι όμως επιλογή μας, μας επιβάλλεται».

   Σε μια τοποθέτηση που θύμισε περισσότερο σε απάντηση στις κυβερνητικές πηγές της περασμένης βδομάδας που αρνήθηκαν, νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας,  ο κ. Φίλης εκτίμησε πως η χώρα μας θα πρέπει εφόσον οι καιροί το επιτρέψουν να διεκδικήσει την κατάργησή του και σημείωσε πως «δεν υπερηφανευόμαστε που φτάσαμε σε αυτό το σημείο με τα μνημόνια! Ο πυρήνας τους είναι σκληρός και νεοφιλελεύθερος και θέλουμε να έχουμε τη δύναμη να τον ανατρέψουμε τον πυρήνα και πραγματικότητα».

  Ακόμα, δήλωσε πως έχει δίκιο ο κ. Τσακαλώτος που αναγνωρίζει τη συνέχιση της λιτότητας, λιγότερη, όπως είπε, αλλά λιτότητα. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως για την ανατροπή αυτής της πολιτικής χρειάζονται προϋποθέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. « Γιατί λιτότητα;», αναρωτήθηκε και κάνοντας αναφορά στα ψηφισμένα μέτρα της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου συνέχισε: «γιατί υπάρχει μείωση εισοδημάτων για τους συνταξιούχους και τους έμμισθους με μείωση του αφορολόγητου! Υπάρχουν αντίμετρα που δεν τους αφορούν όμως. Ο φορολογούμενος και ο συνταξιούχος δεν θα πάρουν αυτοί τα αντίμετρα αν και εφόσον εφαρμοστούν».

  Για τα πλεονάσματα ύψους 3,5% δήλωσε πως τα χρήματα αυτά φεύγουν από την Ελλάδα και πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του δανεισμού. « Η αφαίρεση ενός ποσού που παράγεται στη χώρα και θα τροφοδοτούσε την ανάπτυξη περεταίρω σε συρρίκνωση», πρόσθεσε.

  Ο κ. Φίλης προειδοποίηση πως από τη στιγμή που το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα χρόνια του μνημονίου υποτίθεταιείναι δύσκολο να υπάρξει ανάπτυξη. «Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τα προβλήματα αυτά; Να το ευχηθούμε αλλά χωρίς ρύθμιση του χρέους, όχι παράταση, αλλά επιμήκυνση, είναι δύσκολο να υπάρξουν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις», είπε.

 Ο κ. Φίλης απάντησε και σε αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου περί «θα το δούμε αργότερα» κατά την τελευταία ενημέρωση της ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφισμένα μέτρα των συντάξεων και του αφορολόγητου. « Αργότερα; Τι σημαίνει αργότερα;», αναρωτήθηκε και συνέχισε: «σε μερικούς μήνες; Να το δεχτώ και να το συζητήσουμε, να δούμε τι θα κάνουμε!».

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στα 70 εκατ. ευρώ που θα λάβει το κράτος από την αδειοδότηση των καναλιών, σημειώνοντας πως θα υπάρξει παράλληλα μείωση φορολογίας για τους ιδιοκτήτες που θα είναι μεγαλύτερης αξίας.

«Είναι προκλητικό» κατέληξε.