current views are: 10

11 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση18:21

Συμφωνία εντός της Τρίτης περιμένει ο Ζάεφ

«Αύριο πιθανότατα η αισιοδοξία μου θα γίνει πραγματικότητα»

Δημοσίευση 18:21’

«Αύριο πιθανότατα η αισιοδοξία μου θα γίνει πραγματικότητα»

Η τηλεφωνική επικοινωνία που αναμένεται το πρωί της Τρίτης μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας – ΠΓΔΜ «πιθανότατα» θα σημάνει την επίτευξη συμφωνίας,  δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Ζόραν Ζάεφ.

«Από την αρχή των διαπραγματεύσεων είχα εκφράσει την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Αυτό που μπορώ να σας πω αποκλειστικά είναι πως αύριο πιθανότατα η αισιοδοξία μου αυτή θα υλοποιηθεί» δήλωσε ο Ζάεφ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Telma.

​Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωνε ότι τα Σκόπια έχουν ήδη επιλέξει ανάμεσα στις τρεις ονομασίες που έχουν μείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων:  Βόρεια, Νέα  και Άνω Μακεδονία. 

Διαβάστε επίσης:  

Κοτζιάς: Ο Ζάεφ επέλεξε όνομα – Είμαστε σταθερά υπέρ τη λύσης 
«Μακεδονική» εθνότητα και «μακεδονική» γλώσσα αλλά… με ερμηνευτική διάταξη

Το Βόρεια Μακεδονία (Severna Makedonija) φέρεται να είναι το επικρατέστερο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η συμφωνία θα προβλέπει «μακεδονική γλώσσα», η οποία όπως σημείωσε αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 1977 με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα.

«Στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια. Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Kαλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο Newpost.gr, ότι βασικό αγκάθι στην επίτετυξη συμφωνίας είναι το erga omnes – οι διαστάσεις του αλλά και η εφαρμογή του.

Την Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ συνομίλησαν για μία ώρα στο τηλέφωνο σε «καλό κλίμα».


σχετικα αρθρα