current views are: 10

12 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση04:12

Σκοπιανό: Το παρασκήνιο των συνεννοήσεων Τσίπρα – Ζάεφ

Ένα τηλεφώνημα απόσταση οι Πρέσπες, το Σαββατοκύριακο η συμφωνία

Δημοσίευση 04:12’

Ένα τηλεφώνημα απόσταση οι Πρέσπες, το Σαββατοκύριακο η συμφωνία

Το ραντεβού το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες αναμένεται να «κλειδώσουν» σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ στη νέα καταληκτική  τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν το πρωί. Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους και τόνιζαν πως το «πολύ καλό κλίμα της χθεσινής συζήτησης ουσιαστικά οδήγησε στη σημερινή νέα επικοινωνία που θα είναι και η τελευταία».

Αυτόν τον τόνο έδωσε και χθες ο Νίκος Κοτζιάς με συνέντευξή του στο Kontra Channel τονίζοντας πως  «τη συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την ιστορία».

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία εντός της Τρίτης περιμένει ο Ζάεφ

Καλά πληροφορημένες πηγές  τόνιζαν στο newpost.gr πως το τελευταίο εμπόδιο, που αποτελεί η διάσταση του erga omnes, της εφαρμογής του και πώς θα αποτυπωθεί  μέσα στη συμφωνία, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής επικοινωνίας των δύο πρωθυπουργών με το ραντεβού να ανανεώνεται για σήμερα. Αυτό το «αγκάθι», άλλωστε φέρεται να πήγε πίσω και το τηλεφώνημα, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να προσπαθεί να βρει συμμάχους και στη χώρα του.

 Άλλες πηγές επεσήμαναν πως η σκοπιανή πλευρά επεδίωκε να έχει ένα εύρος χρόνου εφαρμογής της συμφωνίας κοντά στη διετία πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό από την διαπραγματευτική ομάδα και τον πρωθυπουργό.

Το  «Severna Makedonija»  έχει κλειδώσει και δεν αναμένονται εκπλήξεις,  ενώ σχετικά με τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, που «κερδίζει» η πλευρά της ΠΓΔΜ μέσα στη συμφωνία, με ειδικές προσημειώσεις θα διευκρινίζεται πως αυτή «η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες». 

Ο υπουργός των Εξωτερικών στη χθεσινή του συνέντευξη διευκρίνισε πως το Συνταγματικό πρόβλημα έχει λυθεί, ενώ από το Μαξίμου διευκρινίζεται πως η ΠΓΔΜ θα μπει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ μόνο αν έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες αλλαγές στο Σύνταγμά της.

Το σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι πως ο Ζόραν Ζάεφ έκανε χθες το αποφασιστικό βήμα και τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό κάνοντας τους απαραίτητους ελιγμούς στο εσωτερικό του: από τoν κυβερνητικό του συνασπισμό,  το κόμμα του και τον πρόεδρο Ιβάνοφ μέχρι και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε για ακόμα μια φορά ο διεθνής παράγοντας με καλά πληροφορημένες πηγές να επισημαίνουν στο newpost.gr το νέο τηλεφώνημα που έκανε χθες η Άνγκελα Μέρκελ στον Ζόραν Ζάεφ.

Ανακοινώσεις από τον Τσίπρα

Από τη στιγμή που όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η μέρα θα είναι γεμάτη εξελίξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  για το περιεχόμενο της συμφωνίας και ακολούθως τους πολιτικούς αρχηγούς. Μέσα στη μέρα αναμένεται να αποφασιστεί αν θα προχωρήσει σε δηλώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου για το περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά και να ανακοινωθεί το ραντεβού των Πρεσπών πιθανότατα το Σάββατο που έρχεται.

Η καθυστέρηση είναι υποχρεωτική λόγω της απουσίας του Ζόραν Ζάεφ στη Φρανκφούρτη, του Νίκολα Ντιμιτρόφ στο Βερολίνο που θα συναντήσει τον Γερμανό ομόλογό του, αλλά και του Νίκου Κοτζιά που θα βρίσκεται στη Μόσχα καλεσμένος του Σεργκέι Λαβρόφ. Αν και ο χρόνος που απομένει για τις Πρέσπες είναι λίγος, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επιχειρήσει τη διεθνοποίηση του ζητήματος ακόμα και με υψηλούς προσκεκλημένους.

Δεν ανησυχούν για τον Καμμένο

Η ανακοίνωση από τους Ανεξάρτητους Έλληνες για συνέντευξη Τύπου σήμερα στα γραφεία του κόμματος προκάλεσε περίεργους συνειρμούς, καθώς την ίδια ώρα αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ να λένε το τελικό «ναι» για τη συμφωνία.

Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται καθησυχαστικές διευκρινίζοντας πως ο Πάνος Καμμένος έχει επικοινωνήσει από χθες με τον Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζουν πως ο υπουργός Άμυνας και οι βουλευτές του έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό τη θέση τους και διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την συνοχή της πλειοψηφίας και την προγραμματική συμφωνία των δυο κομμάτων.

Κορυφαία στελέχη εκτιμούσαν πως η συγκυρία βοηθά τη συγκυβέρνηση. Μπορεί ο Πάνος Καμμένος να ανακοινώνει πως δεν θα στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα στην ψήφιση του ονοματολογικού, λίγες ημέρες μετά όμως – και πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη –  θα υπερψηφίζει με τον Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία προαπαιτούμενα δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή του στον πρωθυπουργό.

Διαβάστε επίσης:  

Κοτζιάς: Ο Ζάεφ επέλεξε όνομα – Είμαστε σταθερά υπέρ τη λύσης 
«Μακεδονική» εθνότητα και «μακεδονική» γλώσσα αλλά… με ερμηνευτική διάταξη

 


σχετικα αρθρα