ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το απόγευμα η επικοινωνία Τσίπρα με Ζάεφ - Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών και διάγγελμα από τον πρωθυπουργό

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 12 Ιουνίου 2018, 11:56 / Ανανεώθηκε 12 Ιουνίου 2018, 11:54
Το απόγευμα η επικοινωνία Τσίπρα με Ζάεφ - Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών και διάγγελμα από τον πρωθυπουργό
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ρόλος του Νίμιτς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς φέρεται να παρατείνει την αγωνία για την επίλυση του Σκοπιανού, αλλά και το κρίσιμο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Πληροφορίες ήθελαν το πρωί της Τρίτης οι δύο πρωθυπουργοί να «κλειδώνουν» τη συμφωνία με νέα καταληκτική τηλεφωνική επικοινωνία. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει λίγο αργότερα, μέσα στην ημέρα, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα προς τον ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς και αμέσως μετά διάγγελμα.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον κ. Παυλόπουλο και ζήτησε συνάντηση μαζί του, επίσης μέσα στην ημέρα.

Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση με Παυλόπουλο για το Σκοπιανό ζήτησε ο Μητσοτάκης

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους και τόνιζαν πως το «πολύ καλό κλίμα της χθεσινής συζήτησης ουσιαστικά οδήγησε στη σημερινή νέα επικοινωνία που θα είναι και η τελευταία».

Καλά πληροφορημένες πηγές  τόνιζαν στο newpost.gr πως το τελευταίο εμπόδιο, που αποτελεί η διάσταση του erga omnes, της εφαρμογής του και πώς θα αποτυπωθεί  μέσα στη συμφωνία, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής επικοινωνίας των δύο πρωθυπουργών με το ραντεβού να ανανεώνεται για σήμερα. Αυτό το «αγκάθι», άλλωστε φέρεται να πήγε πίσω και το τηλεφώνημα, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να προσπαθεί να βρει συμμάχους και στη χώρα του.

Διαβάστε ακόμη: Σκοπιανό: Το παρασκήνιο των συνεννοήσεων Τσίπρα - Ζάεφ

Άλλες πηγές επεσήμαναν πως η σκοπιανή πλευρά επεδίωκε να έχει ένα εύρος χρόνου εφαρμογής της συμφωνίας κοντά στη διετία πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό από την διαπραγματευτική ομάδα και τον πρωθυπουργό.

Το  «Severna Makedonija»  έχει κλειδώσει και δεν αναμένονται εκπλήξεις,  ενώ σχετικά με τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, που «κερδίζει» η πλευρά της ΠΓΔΜ μέσα στη συμφωνία, με ειδικές προσημειώσεις θα διευκρινίζεται πως αυτή «η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες».

Διαβάστε ακόμη: Η Αθήνα παραχωρεί «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στα Σκόπια