ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρές οι αντιδράσεις των φορέων στο πολυνομοσχέδιο

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 12 Ιουνίου 2018, 11:00 / Ανανεώθηκε 12 Ιουνίου 2018, 11:48
Σφοδρές οι αντιδράσεις των φορέων στο πολυνομοσχέδιο
Facebook Twitter Whatsapp

Οι φορείς έψεξαν την κυβέρνηση για τις επιλογές της και προειδοποίησαν πως με τους χειρισμούς της τα αποτελέσματα για την κοινωνία και την οικονομία δεν θα είναι θετικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα «πυρά» σύσσωμων των φορέων που κλήθηκαν να τοποθετηθούν στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής συγκεντρώνει το συζητούμενο στη βουλή πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος.

Οι φορείς έψεξαν την κυβέρνηση για τις επιλογές της και προειδοποίησαν πως με τους χειρισμούς της τα αποτελέσματα για την κοινωνία και την οικονομία δεν θα είναι θετικά.

Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Θ. Μητράκου ο οποίος αφού δήλωσε πως το νομοσχέδιο κινείται στην σωστή κατεύθυνση για την ανάκαμψη της οικονομίας, προειδοποίησε πως ουσιαστικά τα πλεονάσματα άνω του 3,5% για τα επόμενα χρόνια είναι επικίνδυνα. Όπως είπε, ο στόχος στο μεσοπρόθεσμο για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% είναι εφικτός ωστόσο οι αυξημένες υπερβάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, μπορούν να επαληθευτούν σε ένα όριο της τάξης από 0,1% ως 0,5%. « Είναι ευχής έργο η μη επαλήθευση των στόχων πάνω από το 3,5%», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, σημείωσε πως από δω και πέρα για την ανάκαμψη της οικονομίας το βάρος δίνεται στην κατανάλωση, τις δημόσιες και ιδιωτιικές επενδύσεις και όχι στο δίπτυχο εισαγωγές/εξαγωγές. «Το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά τα στρες τεστ έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει το σημαντικό ύψος των κόκκινων δανείων που είναι  μια πρόκληση. Οι στόχοι είναι αισιόδοξοι καθώς από τα 92,5 δις ευρώ μέχρι τέλος του 19’ πρέπει να μειωθούν περί τα 62 δισ. ευρώ».

Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γ. Πάιδας, της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος έκανε αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί τα χρόνια του μνημονίου, χαρακτήρισε «νόμο λαιμητόμο» το ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου και ζήτησε να τερματιστούν τα «ματωμένα» υπερπλεονάμσατα. « Οι δημόσιοι υπάλληλοι δώσαν πολλά και δεν αντέχουν άλλη αφαίμαξη! Ήρθε η ώρα να δοθούν αυξήσεις»,, είπε.

Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την αποκατάσταση της εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις. Δυστυχώς αρνείται κάθε συζήτηση και δέχεται τις εργοδοτικές ενώσεις και αυτό είναι ένα ιστορικό παράδοξο και μοναδικό», δήλωσε από την πλευρά της ΓΣΕΕ ο Γ. Γεωργακόπουλος σημειώνοντας πως το συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει να αμφισβητεί την ισχύουσα πολιτική που «γεννά» ανεργία και λιτότητα.

Παράλληλα, πεδίο έντονων αντιδράσεων αποτέλεσε η διάταξη που υποχρεώνει τους φορείς της γενικής κυβέρνησης να έχουν τα αποθεματικά τους σε συγκεκριμένο λογαριασμό. Ο Κ. Αγοραστός, πρόεδρος της ΕΝΠΕ, κατήγγειλε την διαδικασία χαρακτηρίζοντας «επιτροπεία» την σχετική απόφαση η οποία δίνει τη δυνατότητα να μοιράζονται τα αποθεματικά «σύμφωνα με τις ορέξεις του εκάστοτε υπουργού». «Δεν αντέχουν τη συνεργασία, το καλύτερο θέλουν να του βάλουν τα βαρίδια να το πάνε προς τα κάτω», είπε.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης που κατήγγειλε πως με η ρύθμιση καταλύει τις συνταγματικές επιταγές για αυτοτέλεια και καταρρίπτει την αυτονομία για σύνταξη προϋπολογισμών.