ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα αναζητηθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για τα χαμένα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 12 Ιουνίου 2018, 13:10 / Ανανεώθηκε 12 Ιουνίου 2018, 15:32
Μητσοτάκης: Θα αναζητηθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για τα χαμένα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων
Facebook Twitter Whatsapp

"Οι τέσσερις προτεραιότητες για να γίνει εύρωστο το τραπεζικό σύστημα"

Τις προτάσεις του για το ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα της χώρας στην επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ανέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση ένωσης ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης  για την πολιτική στον τραπεζικό τομέα και ξεκαθάρισε, ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για τον τρόπο που έγινε η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά το τρίτο Μνημόνιο.

"Οι ευθύνες θα αναζητηθούν στο ακέραιο για το ότι οι Έλληνες έβαλαν 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες μέσα από δύο ανακεφαλαιοποιήσεις και πλέον αυτά έχουν μειωθεί σχεδόν στο ένα δισ. ευρώ. Δεν είναι ρεβανσισμός αλλά πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι." προειδοποίησε ο αρχηγός της ΝΔ.

"Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου του 2018, δυο μήνες πριν λήξει το τρίτο πρόγραμμα. Αυτοί που κυβέρνησαν την χώρα από το 2015 κ μετά ψήφισαν και θα ψηφίσουν μέτρα λιτότητας που κανείς στο παρελθόν δεν είχε τολμήσει να κανείς να ζητήσει. Την παραμονή του κ.Τσίπρα την πληρώνει πολύ ακριβά η κοινωνία. Η Ελλάδα βγαίνει χαμένη την τελευταία τριετία μια και αποτελεί την εξαίρεση μιας καλής διεθνούς συγκυρίας. Παρά την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την αύξηση της τουριστικής ανάπτυξης, οποιαδήποτε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποδεικνύει το πόσο χαμένη ήταν η ευκαιρία".

"Μέσα στην τριετία 2015-2017, 1 δισ.  ευρώ εισόδημα αφαιρέθηκε από τις τσέπες των Ελλήνων. Οι Έλληνες φορολογούμενοι δανείστηκαν και στήριξαν τις τράπεζες για να μην καταρρεύσουν. 

"Η άνοδος των λαϊκιστών στην εξουσία έφερε κρίση εμπιστοσύνης, τελικά μπήκε λουκέτο στις τράπεζες και χρειάστηκε μία νέα παντελώς αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση. Οι φορολογούμενοι στήριξαν ξανά τις τράπεζες. ΗΣήμερα, εξαιτίας του τρόπου της ανακεφαλαιοποίησης, η συμμετοχή του ΤΧΣ έχει εξαϋλωθεί. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη και ιδεοληπτική και ζημίωσε τον τομέα των τραπεζών".

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής ανιτπολίτευσης ανέλυσε το πρόγραμμα της ΝΔ για τις τράπεζες τονίζοντας πως "τέσσερις προτεραιότητες για να γίνει εύρωστο το τραπεζικό σύστημα ώστε να τροφοδοτήσει τον κύκλο ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα.

1) Η αποκατάσταση εμπιστοσύνης μόνο από μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μία αποφασισμένη κυβέρνηση για να εμπνεύσει το αύριο. Λιτό και ευέλικτο κράτος, μείωση φόρων και εισφορών, στήριξη των μη προνομιούχων, ενίσχυση όλων των Ελλήνων. 

Δεν αρκεί μόνο η σταθερότητα ενός φορολογικού συστήματος για να έρθουν οι επενδύσεις. Θέλουμε ένα σταθερό σύστημα τουλάχιστον για πέντε χρόνια με μειωμένους συντελεστές.

 Η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρά στην μείωση του αφορολόγητου με παράλληλους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Το πρόγραμμα της ΝΔ περιέχει:

-Μείωση  του ΕΝΦΙΑ30% σε δύο χρόνια

-Μείωση επιχειρήσεων από 29 στο 20 μέσα σε δέκα χρόνια

-Θέσπιση μίας νέας κλίμακας με εισαγωγικό φορολογιστικό συντελεστή στο 9%.

-Σταδιακή κατάργηση φόρου αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος.

-ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 13% με τελική προοπτική στο 11%.

-Αύξηση ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ στα 25000 ευρώ

-Απλοποίηση για το πρόγραμμα golden visa 

-Τα επεπνδυτικά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις θα ενισχυθούν. 

2) Νέο ασφαλιστικό σύστημα με συμμετοχή ιδιωτικού τομέα με εποπτεία του δημόσιου τομέα.  Προτείνουμε μία συμφωνία αλήθειας με την επιχειρηματική κοινότητα. Εμείς μειώνουμε φόρους και εισφορές και εκείνες επενδύουν στους εργαζόμενους, τους κάνουν συμμέτοχους στις επιχειρησείς τους. 

3) Επιστροφή καταθέσεων που για να γίνει αυτό πρέπει να επιστρέψουν και αυτές που αποσύρθηκαν. Μια γενικεύμένη ρύθμιση που θα πριμοδοτήσει την επιστροφή καταθέσεων . Ειδικά για τις εταιρικές καταθέσεις περίπου στα 12 δισ. ευρώ. 

Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλυθεί το αδιάθετο ποσό των 27,4 δισ. ευρώ που περισσεύει από το τρίτο πρόγραμμα προκειμένου ένα μέρος του να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει το βραχυπρόθεσμο δανεισμό του ρέπος. 7-8 δισ. ευρώ από αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση των ρέπος και να αυξηθεί η ρευστότητα. Ένα άλλο μέρος τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. 

4) Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.  Δεσμευόμαστε για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο ώστε τα στελέχη των τραπεζών να προστατεύονται. 

Οι πλειστηριασμοί πρέπει να αποτελούν ύστατη λύση με πρόνοια για τους πιο αδύναμους. Η εμπειρία των ρυθμίσεων των τελευταίων ετών μας δίνει την εμπειρία για να βρίσκουμε τον στρατηγικό κακοπληρωτή.

Από τα 100 δισ. ευρώ που οφείλονται στην εφορία τα περισσότερα είναι ανείσπραχτα και ας διαγραφούν. Οσες οφειλές χαρακτηριστούν εισπράξιμες να μπουν σε 120 δόσεις, σε δύο μέρη το ένα από τα οποία θα παγώσει και θα ρυθμιστούν σε δεύτερο χρόνο.

Η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών είναι ο στόχος του προγράμματος μας για τα κόκκινα δάνεια. 

Καμία ανοχή δεν μπορεί να επιδεικνύεται σε υφιστάμενους μετόχους που χρεοκώπησαν στο εξωτερικό, άφησαν απλήρωτους τους εργαζομένους τους και αρμενίζουν με τα κοτερά τους στο Αιγαίο. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, δε, υπογράμμισε ότι μια Αναπτυξιακή Τράπεζα με άδηλους πόρους χρηματοδότησης δεν είναι άμεση προτεραιότητα, σε αντίθεση με την ανάγκη ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των υφιστάμενων τραπεζών.

Η Ελλάδα δεν έχει ποτέ αντιμετωπίσει μία τόσο δύσκολη κατάσταση όσο η κατάσταση των τελευταίων οκτώ χρόνων. Έχουμε κυβέρνηση που δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι "όσο και αν θέλει να το αποτρέψει εκλογές θα γίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο", και επισήμανε την ανάγκη "για ένα σχέδιο που θα σώσει την οικονομία. Έχω πλήρη επίγνωση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν ενεργοποιηθούν όλες οι υγιείς δυνάμεις της οικονομίας, σ' αυτό το σχέδιο χωράνε και θα πρέπει να συμπορευθούν και οι ελληνικές τράπεζες" κατέληξε.

Σημειώνεται ότι δεν έκανε καμία αναφορά στο Σκοπιανό.