current views are: 5

12 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση14:18

Κ. Μπακογιάννης: Στη Στερεά Ελλάδα δημιουργούμε τις επενδύσεις, δεν τις περιμένουμε

Ακόμη, μίλησε και για τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες σχετικά με την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση του Ασωπού

Δημοσίευση 14:18’

Ακόμη, μίλησε και για τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες σχετικά με την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση του Ασωπού

«Δεν περιμένουμε τις επενδύσεις, τις δημιουργούμε» ανέφερε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο σύνολο των παρεμβάσεων που είναι σε εξέλιξη και έχουν σαν βασικό στόχο τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις.

Ο κ. Μπακογιάννης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στη Λαμία, αποτύπωσε τις προτεραιότητες της περιφέρειας για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη σε δήμους της Στερεάς Ελλάδας και παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόσκληση που αφορά τους αστικούς δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν σχέδια με αντικείμενο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Αυτά τα σχέδια θα εγκριθούν για να χρηματοδοτηθούν από την περιφέρεια με 25 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στους στόχους που έχουν τεθεί από την περιφέρεια είναι η αποκατάσταση του οικονομικού ιστού των πόλεων, η κοινωνική και περιβαλλοντική ενίσχυσή τους, η αποκατάσταση περιοχών συγκέντρωσης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, η αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η σύνδεση της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα στο αστικό περιβάλλον και η ανάπτυξη των δομών κοινωνικής οικονομίας και στέγασης, αλλά με ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Ακόμη, μίλησε και για τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες σχετικά με την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση του Ασωπού, η οποία συνάντησε τη θετική ανταπόκριση της ευρωπαΐκής επιτροπής. Σημειώνεται, ότι ήδη έχει εκδοθεί πρόσκληση από την 31η Μαΐου με προϋπολογισμό 223 εκατ. ευρώ για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις στον Ασωπό, ενώ ακολουθούν και άλλες προσκλήσεις, οι οποίες εντάσσονται μέσα στις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις που έχουν σχεδιαστεί για τη Στερεά Ελλάδα.

«Δείχνουμε έναν διαφορετικό δρόμο σε αυτό που ονομάζουμε επένδυση στην Ελλάδα. Με δικά μας χρήματα, με δικά μας εργαλεία και κυρίως με τους ανθρώπους της Στερεάς Ελλάδας, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ενισχύουμε τις δυνάμεις που έχουμε και δημιουργούμε ανάπτυξη από μέσα προς τα έξω και όχι το αντίστροφο, όπως άλλοι περιμένουν να γίνει. Από αυτά τα τρία σχέδια στρατηγικής, ανακύπτει ένα σύνθημα που έχει γίνει οδηγός μας. Δεν περιμένουμε, προχωράμε» σημείωσε ο περιφερειάρχης. Όπως τόνισε, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρησιμοποιεί πλήρως τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις ως καινοτόμα εργαλεία που επικεντρώνονται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τις συνέργειες έργων και δράσεων με στόχο και τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το crowd funding, τους μεγάλους χορηγούς και τους δωρητές, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.λπ., μέσω των οποίων η Περιφέρεια έχει καταφέρει, με δεδομένη την υποχρηματοδότησή της, να αντλεί τους πενταπλάσιους πόρους για κάθε ευρώ που διαθέτει.

«Κάναμε πράξη το ένα προς πέντε» επισήμανε ο κ. Μπακογιάννης, διευκρινίζοντας ότι για τα 51.900.000 ευρώ του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, η Περιφέρεια μοχλεύει πόρους ύψους 250.400.000 ευρώ. «Δεν είναι τυχαίο, ότι στην επόμενη περίοδο (2021-2027) των ευρωπαϊκών ερογραμμάτων το 50% των παρεμβάσεων και χρηματοδοτήσεων θα περνά μέσα από ολοκληρωμένα σχέδια, όπως τα τρία αυτά που βάζουμε σε εφαρμογή και φτάνουν ήδη στο 25% του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας» κατέληξε ο περιφερειάρχης.


σχετικα αρθρα