current views are: 3

12 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση15:20

Χουλιαράκης: Μύθος ότι τα πλεονάσματα οδηγούν σε διαιώνιση της λιτότητας

«Mύθος» το ότι το μεσοπρόθεσμο θέτει ως στόχους υπερπλεονάσματα άνω του 3,5%

Δημοσίευση 15:20’

«Mύθος» το ότι το μεσοπρόθεσμο θέτει ως στόχους υπερπλεονάσματα άνω του 3,5%

Στους μύθους που ακούγονται στο δημόσιο διάλογο αναφορικά με την πορεία της οικονομίας στη μετά των μνημονίων εποχή, αναφέρθηκε ο Γιώργος Χουλιαράκης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών δήλωσε πως είναι μύθος το ότι το μεσοπρόθεσμο θέτει ως στόχους σημαντικά υπερπλεονάσματα άνω του 3,5%. Όπως είπε ο στόχος των πλεονασμάτων είναι αυτό ακριβώς το ποσοστό αλλά είναι το βασικό σενάριο για τη περίοδο 19-22 που προβλέπει δημοσιονομικό αποτέλεσμα υψηλότερο («Είναι θηριώδη υπερπλεονάσματα ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων;», αναρωτήθηκε και απάντησε ο ίδιος: «όχι δεν είναι! Παραμένει ο στόχος το 3,5%».

Ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε πως το βασικό σενάριο είναι αυτό που εξηγεί τι θα γίνει αν δεν υπάρξουν νέα μέτρα. «Όταν η εξέλιξη των βασικών αγαθών υπολείπεται του στόχου η δημοσιονομική πολιτική οφείλει να είναι περιοριστική, αν όμως υπερβαίνει τους στόχους η κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει με ασφάλεια επεκτατική πολιτική. Για όλα τα έτη από το 19 ως το 22 αποτυπώνεται υπέρβαση των στόχων για πρώτη φορά από το 2010. Για πρώτη φορά επιτρέπει η πορεία των μεγεθών επέκταση», είπε και πρόσθεσε: «δεν είναι παροχές! Είναι μύθος αυτό όπως υποτιμητικά χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση είναι μέτρα μόνιμα και θα προϋπολογιστούν και που αθροιστικά μέχρι το 22’ σωρεύονται στα 3,6 δις. Τα 2,3 δις ευρώ από αυτά αφορούν σε μόνιμες μειώσεις φόρων και το 1,3 δις ευρώ αφορούν σε μόνιμες αυξήσεις δαπανών».

Ωστόσο ο υπουργός παραδέχθηκε πως αν η υποχρέωση για πλεονάσματα ήταν μικρότερη τότε θα ήταν μεγαλύτερα τα περιθώριο επεκτατικής πολιτικής για τη κυβέρνηση. Σημείωσε δε πως η δημοσιονομική πολιτική δεν διαμορφώνεται στο κενό αλλά σύμφωνα με το περιβάλλον στο οποίο εκτελείται και στη περίπτωση της Ελλάδας από τον αποκλεισμό της από τις αγορές. «Διαπραγματευόμαστε την ελάφρυνση του χρέους όχι μόνοι μας αλλά με 18 ακόμα κράτη και τους θεσμούς», κατέληξε.


σχετικα αρθρα