ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την ενημέρωση από Τσίπρα

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 12 Ιουνίου 2018, 19:46 / Ανανεώθηκε 13 Ιουνίου 2018, 08:25
Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την ενημέρωση από Τσίπρα
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Για το Σκοπιανό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με τις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής αναμένεται ο πρωθυπουργός να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για τη συμφωνία με τον σκοπιανό ομόλογό του αναφορικά με το Μακεδονικό.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση που στην πραγματικότητα αποτελεί μια «μίνι» προ ημερησίας ξεκινά μετά από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Ο τελευταίος τουλάχιστον 24 ώρες πριν τον ορισμό της συζήτησης οφείλει να γνωστοποιήσει την απόφαση του πρωθυπουργού και το αντικείμενο της ενημέρωσης, τους επικεφαλής των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών ομάδων.

Η διαδικασία προβλέπει πως η ενημέρωση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη και ξεκινά πριν από αυτή (πριν δηλαδή την έναρξη συζήτησης νομοσχεδίου ή ερωτήσεων) από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος τοποθετείται για δέκα λεπτά της ώρας. Στη συνέχεια ξεκινά ένας κύκλος τοποθετήσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς για πέντε λεπτά, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους επί των κυβερνητικών ανακοινώσεων.

Ακολουθεί η απάντηση και πάλι του πρωθυπουργού για πέντε λεπτά και αμέσως μετά οι δευτερολογίες των υπόλοιπων αρχηγών για τρία λεπτά. Το λόγο παίρνει τελευταίος κλείνοντας ουσιαστικά τη διαδικασία και πάλι ο πρωθυπουργός για τρία λεπτά της ώρας.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κοινοβουλευτική παράδοση επιβάλει να μην τηρούνται οι χρόνοι και οι πολιτικοί αρχηγοί να μιλούν περισσότερο από το καθορισμένο πλαίσιο. Ωστόσο, η διαδικασία κρατά λιγότερο από τις προ ημερησίας αν και έχει όλα τους τα χαρακτηριστικά.