ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας δεν έχει νομιμοποίηση να συμφωνήσει σε «Βόρεια Μακεδονία»

Δημοσίευση 12 Ιουνίου 2018, 21:43 / Ανανεώθηκε 12 Ιουνίου 2018, 22:13
Facebook Twitter Whatsapp

 «Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 Με μια αιχμηρή ανακοίνωση σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ την σημερινή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι « ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα.Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του.  Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή.»

«Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος.  Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία  δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του.  Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.   θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 «Για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα,  έχω να πω μόνο τούτο.  Αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.»

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «κακή συμφωνία» υπογραμμίζοντας ότι «έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων.» Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει παράλληλα ότι «Αυτό κάποιοί δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμμιά αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο. Επιπλέον μια κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.»

 «Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μια, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.  Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού» ανέφερε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και επανέλαβε  «δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.» 

« Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία» κατέληξε.

Η απάντηση του Μαξίμου

Με μια λιτή ανακοίνωση αντέδρασε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ:

«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Κρίμα».