current views are: 5

12 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση23:50

Έντι Ράμα για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ: «Δύο προοδευτικοί ηγέτες έγραψαν ιστορία»

Συγχαρητήρια των Έντι Ράμα και Ντιτμίρ Μπουσάτι στην Ελλάδα και την πΓΔΜ για τη συμφωνία.

Δημοσίευση 23:50’

Συγχαρητήρια των Έντι Ράμα και Ντιτμίρ Μπουσάτι στην Ελλάδα και την πΓΔΜ για τη συμφωνία.

«Δύο προοδευτικοί ηγέτες γειτονικών χωρών έγραψαν ιστορία σήμερα κι έδειξαν στην ΕΕ και στον κόσμο πώς το όραμα και η βούληση να ξεπεραστεί το παρελθόν μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον ακόμα κι αν δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα! Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ. Τα Βαλκάνια είναι σήμερα καλύτερο μέρος, σας ευχαριστούμε και τους δυο σας», έγραψε ο Έντι Ράμα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος.

«Συγχαρητήρια στους γείτονες και φίλους μας που κατάφεραν να καταλήξουν σε μια σημαντική συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος. Αυτό ανοίγει τον δρόμο προκειμένου όχι μόνο μία χώρα αλλά όλη η περιοχή να κινηθεί (προς την ένταξη) στην ευρωατλαντική οικογένεια. Παρόλα τα εμπόδια, η διπλωματία φέρνει αποτέλεσμα», ανέφερε από την πλευρά του ο Ντιτμίρ Μπουσάτι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.

Αυτό, υπογραμμίζει, πως ανοίγει το δρόμο για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ένταξη του γείτονά μας.

«Η Βουλγαρία αναγνώρισε την Μακεδονία με το συνταγματικό όνομά της, τον Ιανουάριο του 1992 και το νέο όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως λόγος για πιθανή αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων ή για βλέψεις απέναντι στους γείτονες και συγκεκριμένα για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητα τους» αναφέρει το υπουγείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας και επισημαίνει πως θα ζητήσει από τους δύο εταίρους, γειτονικές και φίλες χώρες, να εγγυηθούν ότι η συμφωνία μεταξύ τους θα εφαρμοσθεί .

Πηγή: AΠΕ


σχετικα αρθρα