ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ένσταση αντισυνταγματικότητας άρχισε η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 13 Ιουνίου 2018, 09:02 / Ανανεώθηκε 14 Ιουνίου 2018, 08:34
Με ένσταση αντισυνταγματικότητας άρχισε η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο, Πέμπτη, με την ονομαστική ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με την κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας από την αντιπολίτευση για τρία άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που έβαλε η ΔΗΣΥ και συνεπικούρησε η ΝΔ αφορούν στην προστασία των δανειοληπτών που κάνουν αίτηση ένταξης στο νόμο Κατσέλη, την  μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ και λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς και το άρθρο που καθιστά το υπερταμείο εγγυητή των δανείων του ESM.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καρράς της ΔΗΣΥ εξήγησε το πρόβλημα που διαπιστώνεται από τις αλλαγές που προκύπτουν στο πλαίσιο προστασίας των «κόκκινων» δανειοληπτών που κάνουν αίτηση ένταξης στο νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με τον βουλευτή, πλέον αν κάποιος οφειλέτης κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο και αυτή απορριφθεί, θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τους τόκους που έχουν σωρευτεί καθ’ όλη τη διάρκεια της δικαστικής διένεξης.

Απαντώντας ο υπουργός των Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε πως με τη διάταξη διασφαλίζεται πως οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν θα μπορούν να γλιτώσουν τους τόκους του δανείου σε περίπτωση που κάνουν αίτηση να υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη μέλη η υπόθεση να τελεσιδικίσει.

Ακόμα, ζήτημα προέκυψε για το άρθρο 80’ του νομοσχεδίου που μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης σε λογαριασμό της ΤτΕ. Ο Νίκος Δνένδιας μάλιστα της ΝΔ, τόνισε το πρόβλημα που προκύπτει για τη Βουλή η οποία βάσει του Συντάγματος έχει αυτονομία στα αποθεματικά της. Το σημείο αυτό είναι το μόνο που η πλειοψηφία δια του Κοινοβουλευτικού της Εκπροσώπου, Χρ. Μαντά αναγνώρισε πως θα πρέπει να υπάρξει νομοτεχνική ρύθμιση που θα διασφαλίζουν ρητώς το νομικό καθεστώς της Βουλής.

Τέλος, η αντιπολίτευση έθεσε και το ζήτημα του υπερταμείου και το γεγονός ότι θα έπρεπε να κυρωθεί από τη βουλή η συσχέτισή του με τον ESM και η υποχρέωση που τον καθιστά κύριο οφειλέτη σε περίπτωση που το δημόσιο δεν πληρώσει τους δανειστές.

Ο κ. Τσακαλώτος πάντως επ’ αυτού έκανε λόγο περί αμνησίας, καθώς όπως είπε η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί ήδη από το 2015 από 222 βουλευτές.

Τελικά όπως συμβαίνει άλλωστε σε αντίστοιχες περιπτώσεις η Βουλή δια της πλειοψηφίας απέρριψε τη πρόταση.