ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Παυλόπουλο: Να παρέμβετε για να έρθει η συμφωνία στη Βουλή πριν από την υπογραφή

Δημοσίευση 13 Ιουνίου 2018, 09:09 / Ανανεώθηκε 13 Ιουνίου 2018, 10:54
Facebook Twitter Whatsapp

ΠτΔ: «Θα κάνω ό,τι μου αναλογεί»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Προκόπη Παυλόπουλου ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να έρθει άμεσα στη Βουλή η συμφωνία για το ονοματολογικό, «προτού υπογραφεί».

Ο ΠτΔ από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας πως θα κάνει ό,τι (θεσμικά) του αναλογεί και «με πλήρη επίγνωση του Συντάγματος».

«Ο κ.Τσίπρας ενημέρωσε εσάς χθες, αλλά και τον Ελληνικό Λαό, για την πρόθεσή του να υπογράψει μία Διακρατική Συμφωνία με τον βόρειο γείτονά μας. Μία Συμφωνία η οποία, κατά την άποψή μας, είναι βαθιά προβληματική.  Όχι μόνο επειδή βρίσκεται αντίθετη στην μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, διότι εκχωρεί την Μακεδονική γλώσσα και την Μακεδονική εθνότητα, που για μας είναι μία εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή, αλλά και για ένα λόγο ακόμα: Ο κ.Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή την Συμφωνία από την στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα απέναντι στη Συμφωνία αυτή. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια κατάσταση η οποία είναι πρωτοφανής για την ελληνική συνταγματική ιστορία.  Ένας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή, να έχει πρόθεση να δεσμεύσει την χώρα και να δημιουργήσει μία πραγματικότητα, η οποία στη συνέχεια  δεν θα μπορεί να αλλάξει», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτό το οποίο θέλω να σας ζητήσω είναι πολύ σαφές: Θα ήθελα να παρέμβετε και εσείς, όπως θα το πράξω και εγώ, έτσι ώστε η Συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την Κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή την Συμφωνία με την εμπιστοσύνη της.  Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει σήμερα ο κ.Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι τηρείται το Σύνταγμα της χώρας.  Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη δυνατότητά μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή.  Αλλά πιστεύω ότι και εσείς, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά την συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη: Συμφωνία για Severna Makedonija - Τι προβλέπεται για εθνότητα και γλώσσα

«Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ για την ενημέρωση.  Αυτονόητη υποχρέωσή μου να σας δεχθώ και να ακούσω τις απόψεις σας.  Το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις αρμοδιότητες της Βουλής στα θέματα αυτά.  Να είσθε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί.  Αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος», τόνισε από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας δεν έχει νομιμοποίηση να συμφωνήσει σε «Βόρεια Μακεδονία»