ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: «Στη Βουλή η συμφωνία πριν την υπογραφή της»

Δημοσίευση 13 Ιουνίου 2018, 11:09 / Ανανεώθηκε 13 Ιουνίου 2018, 11:46
Τζανακόπουλος: «Στη Βουλή η συμφωνία πριν την υπογραφή της»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

«Ας καταθέσει πρόταση μομφής η ΝΔ»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η συζήτηση για τη συμφωνία θα έρθει στη Βουλή πριν την υπογραφή της από τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το Κίνημα Αλλαγή θα υποστηρίξει τη συμφωνία στη Βουλή, τονίζοντας πως»το ίδιο θα ήθελαν να κάνουν και πολλοί βουλευτές της ΝΔ».

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης σε Παυλόπουλο: Να παρέμβετε για να έρθει η συμφωνία στη Βουλή πριν από την υπογραφή

«Είναι πολιτική νίκη η συμφωνία με τα Σκόπια. Είμαι πεπεισμένος πως με την πάροδο του χρόνου πως και αυτοί που αντιδρούν θα κατανοήσουν πως ο αναγκαίος πολιτικός συμβιβασμός με τα Σκόπια διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας. Έχω τη γνώμη ότι εχθές κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την σταθεροποίηση των Βαλκανίων» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Για τις αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να έχει επιλέξει μία πολιτική κριτική επί της συμφωνίας αλλά επιχειρεί να προσπαθήσει να πείσει πως δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού και αυτό είναι ένα ανόητο επιχείρημα. Αυτό δεν έχει καμία συνταγματική βάση. Ο κ. Μητσοτάκης αντί να μας πει ποια είναι η πολιτική θέση της ΝΔ, να μιλήσει επί της ουσίας προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ έχουν κάθε δικαίωμα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες. Αν έχουν τέτοιο θέμα ας καταθέσουν πρόταση μομφής αν και θα θεωρούσα πλήρως ανεύθυνο. Ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του». 

«Αν κατατεθεί πρόταση μομφής το μοναδικό αποτέλεσμα θα είναι άλλη μια μνημειώδης κοινοβουλευτική ήττα για τον Μητσοτάκη», υπογράμμισε.

Για την αναγνώριση ταυτότητας και γλώσσας από την ελληνική πλευρά ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Η συμφωνία προβλέπει πως ο όρος «Μακεδόνας» δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό και κληρονομιά επομένως μιλάμε για μία ρήτρα το οποίο για πρώτη φορά αναγνωρίζει ρητά ότι μιλάμε για δύο διαφορετικές έννοιες με διαφορετικές καταγωγές. Στην υπηκοότητα υπάρχει ο διαχωρισμός που όταν θα αναφέρεται ο όρος «Μακεδόνας» δεν θα έχει καμία σχέση με τη δική μας κληρονομία. Μπορεί να χρειάζεται επεξήγηση αλλά είναι μία νομικά δεσμευτική ρήτρα».

«Το μεγάλο κέρδος με το σύνθετο όνομα είναι πως θα υπάρξει επίσημος και σαφής διαχωρισμός. Δεν χρειάζεται να έχουμε εμείς ως λαός φοβική στάση και να μην θεωρούμε πως απειλούμαστε διαρκώς. Μία νομική συμφωνία μεταξύ δύο χωρών δεν μπορεί να μπει σε ζητήματα αυτοπροσδιορισμού», είπε. 

«Η μεγάλη επιτυχία είναι πως τελειώνουν οι αλυτρωτισμοί, κλείνουμε μία και καλή αυτή την ιστορία και ανοίγουμε ένα παράθυρο στο μέλλον, ένα παράθυρο συνεργασίας και φιλίας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το εάν θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση του πολιτικού κόσμου ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε: «Σκοπός του πρωθυπουργού είναι να συζητήσει αναλυτικά την συμφωνία στην Βουλή και να αποστείλει αναλυτικά στους πολιτικούς αρχηγούς τη συμφωνία προκειμένου να τη μελετήσουν πριν τη συζήτηση. Είναι στο χέρι του Προέδρου της Βουλής το πότε θα συζητηθεί η συμφωνία. Η συζήτηση θα γίνει πριν την υπογραφή της συμφωνίας».