ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρήξη Ιβάνοφ με Ζάεφ για τη συμφωνία - Διάγγελμα του Σκοπιανού προέδρου

Δημοσίευση 13 Ιουνίου 2018, 12:06 / Ανανεώθηκε 13 Ιουνίου 2018, 14:49
Ρήξη Ιβάνοφ με Ζάεφ για τη συμφωνία - Διάγγελμα του Σκοπιανού προέδρου
Facebook Twitter Whatsapp

Μόλις δύο λεπτά διήρκησε η συνάντησή τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μόλις δύο λεπτά διήρκησε η ενημέρωση του Σκοπιανού προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ από τον πρωθυπουργό της γείτονας χώρας Ζόραν Ζάεφ για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. 

Γεγονός που προκαλεί εντύπωση και καταδεικνύει ότι ο πρώτος πολίτης της ΠΓΔΜ είναι αμετακίνητος στις θέσεις του.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Makfax, οκ. Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, κ.Νίκολα Ντιμιτρόφ έφτασαν, με αστυνομική συνοδεία, στην προεδρική κατοικία στις 10:03 τοπική ώρα (11:03 ώρα Ελλάδος) και αναχώρησαν από αυτή στις 10:05. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σκοπιανός πρόεδρος ρώτησε τους κ.κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ αν έχουν συμφωνήσει με την Ελλάδα για το "Βόρεια Μακεδονία". Στην θετική τους απάντηση, o κ. Ιβάνοφ φέρεται να εξοργίστηκε και έληξε τη συνάντηση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί κάτι περισσότερο.

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημειώνει ότι ο Γκιόργκι Ιβάνοφ «αποχώρησε από τη συνάντηση και αρνήθηκε να συζητήσει τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας. Οι πολίτες επιτέλους έχουν την ευκαιρία να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει να πάρουν τη σωστή απόφαση για το μέλλον της "Μακεδονίας" μας».

Σύμφωνα με Σκοπιανά Μέσα Ενημέρωσης, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ο οποίος προέρχεται από το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE της αντιπολίτευσης θα προχωρήσει σε διάγγελμα προς το λαό απόψε.

Ο Ζόραν Ζάεφ έχει να αντιμετωπίσει και την εσωτερική… αντιπολίτευση από τον πρόεδρο, ο οποίος ως φαίνεται, δεν εστερνίζεται τη συμφωνία. Σημειώνεται ότι ο κ. Ιβάνοφ έχει εκφράσει επανειλλημένως την αντίθεσή του σε αναθεώρηση του Συντάγματος και σε αλλαγή της σημερινής συνταγματικής ονομασίας, ουσιαστικά απορρίπτοντας το erga omnes.

Πάντως ο κ. Ζάεφ είναι πως θα καταφέρει να προσπεράσει τις ενστάσεις του προέδρου μέσω του δημοψηφίσματος που προγραμματίζει για το φθινόπωρο.

Διαβάστε επίσης:
►Στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση των Σκοπίων για τη συμφωνία με την Ελλάδα