ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιβανόφ: Δεν δέχομαι την συμφωνία, είναι ταπεινωτική για την χώρα

Δημοσίευση 13 Ιουνίου 2018, 18:30 / Ανανεώθηκε 13 Ιουνίου 2018, 19:29
Ιβανόφ: Δεν δέχομαι την συμφωνία, είναι ταπεινωτική για την χώρα
Facebook Twitter Whatsapp

Διάγγελμα του προέδρου των Σκοπίων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 Για μια «ταπεινωτική» συμφωνία έκανε λόγο σε διάγγελμά του το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ αναφερόμενος στη λύση για την ονομασία των Σκοπίων.

Ειδικότερα, ο Ιβανόφ ανακοίνωσε ότι δεν κάνει αποδεκτή τη συμφωνία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» καθώς «παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς» ενώ είπε ακόμα πως σήμερα σήμερα «ότι για πρώτη φορά σήμερα είχε μια εικόνα για τη συμφωνία ότι και τις θέσεις που έχουν «χτιστεί» μέχρι τώρα και έχουν παραβιαστεί».

«Είναι δείγμα πατριωτισμού να μη μας ενδιαφέρει η μειονότητα; Είναι δείγμα πατριωτισμού η Ελλάδα να πάρει ό,τι ζήτησε και εμείς τίποτα; Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να υποστηρίξουν την υπογραφή μιας επιζήμιας συμφωνίας», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ. 

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, η οποία διήρκησε μόλις δύο λεπτά σημειώσε:

«Τους είπα ότι αυτή είναι προσωπική τους συμφωνία. Είναι η απόφασή τους, με δική τους ευθύνη. Πρόκειται για μία απαράδεκτη συμφωνία που παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα».

«Η συμφωνία δεν έχει νομική ασφάλεια και εγγυήσεις από την πλευρά της "Μακεδονίας".Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους "Μακεδόνες" που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους "Μακεδόνες" της "Μακεδονίας". Θα προσπαθήσω για μια λύση που θα είναι αποδεκτή από όλους τους πολίτες της "Μακεδονίας". Οι πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται. Η απόφασή μου είναι τελική και δεν θα εκφοβιστώ από απειλές και εκβιασμούς», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο πρόεδρος των Σκοπίων συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ με του οποίους μίλησε μόλις 1,5 λεπτό. Αιτία της ολιγόλεπτης συνάντησης τους ήταν η θετική απάντηση που έλαβε ο Ιβανόφ από τους Ζάεφ και Ντιμιτρόφ όταν τους ρώτησε για το αν έχουν συμφωνήσει με την Ελλάδα.