ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόλτνεμπεργκ στο ΣKAI: Ιστορική η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων

Δημοσίευση 13 Ιουνίου 2018, 19:17 / Ανανεώθηκε 13 Ιουνίου 2018, 19:26
Στόλτνεμπεργκ στο ΣKAI: Ιστορική η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων
Facebook Twitter Whatsapp

Συγχαρητήρια του ΝΑΤΟ σε Τσίπρα και Ζάεφ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για την «ιστορική» συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Όπως επισήμανε, μόλις επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ

«Aυτή είναι μια ιστορική συμφωνία, γιατί εδώ πρόκειται για μια διαφορά, μια διαφωνία δεκαετιών, που καθιστούσε αδύνατη την πρόοδο στην πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι μόλις επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, εμείς θα απευθύνουμε πρόσκληση. Ως εκ τούτου θα ήθελα να επαινέσω τόσο τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα αλλά και τον κ. Ζάεφ από τα Σκόπια γιατί αυτό είναι ένα ιστορικό επίτευγμα, γιατί επέδειξαν θάρρος, έδειξαν ότι είναι σπουδαίοι πολιτικοί ηγέτες και μπόρεσαν να επιλύσουν αυτό το ζήτημα, ερχόμενοι σε αυτή τη συμφωνία.

»Ελπίζω ότι και οι δύο χώρες θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία για να λύσουν ένα παλαιό πρόβλημα και να συνεχίσουν την πρόοδο που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες. Αυτό θα ωφελήσει την ευρύτερη περιοχή, θα ωφελήσει την Ευρώπη και επίσης την Διατλαντική κοινότητα» συνέχισε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Όπως υπενθύμισε, «τo NATO έχει αποφασίσει από το 2008, από τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, στην οποία ήμουν παρών ως πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ότι μόλις το ονοματολογικό ζήτημα επιλυθεί μετά θα απευθύνουμε πρόσκληση. Εκείνη η απόφαση ακόμα ισχύει, αλλά φυσικά πρέπει να δούμε τη συμφωνία να ολοκληρώνεται και να υλοποιείται, κάτι που σημαίνει ότι θα επικυρωθεί και ότι θα γίνουν οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές. Έτσι, η θέση του ΝΑΤΟ να προσκαλέσει τα Σκόπια για να γίνουν μέλος της Συμμαχίας εξαρτάται από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και φυσικά από την ολοκλήρωση και πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων της συμφωνίας». 

«Ελπίζω απλά ότι και τα Σκόπια και η Αθήνα θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν αυτή τη συμφωνία και να την υλοποιήσουν, γιατί αυτό πραγματικά θα μας βοηθήσει όλους να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, ενισχύοντας την περιφερειακή συνεργασία και επίσης ενισχύοντας τη συνεργασία μέσα στη Νατοϊκή συμμαχία».

Σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί για την άρνηση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου να ψηφίσει τη συμφωνία, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε πως «εναπόκειται στους δημοκρατικούς θεσμούς των δύο χωρών να αποφασίσουν και να χειριστούν αυτό το θέμα, όχι στο ΝΑΤΟ, γιατί το ΝΑΤΟ δεν επεμβαίνει στις δημοκρατικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη μας».  

Ο γγ του ΝΑΤΟ διευκρίνισε επίσης ότι δεν έχει σχέδια να παραστεί στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες, καθώς «είναι μια τελετή για τις δύο κυβερνήσεις».