current views are: 10

13 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση19:06

Τσίπρας στην ΕΡΤ: Επωφελής η συμφωνία, ας μου κάνουν πρόταση μομφής

«Θα εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία»

Δημοσίευση 19:06’

«Θα εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία»

Στην τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ιστορική, επωφελή συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η οποία θα ψηφιστεί από «μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή», και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για στάση «πολιτικού τζογαδόρου».

Η συνέντευξη ήρθε να κορυφώσει μια μέρα πυκνών εξελίξεων, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ιβανόφ να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη συμφωνία, και τη ΝΔ να ανακοινώνει την πρόθεσή της να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Παρά τις αντιδράσεις, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Αθήνα έπραξε το καθήκον της.

«Έχουμε μια συμφωνία που χαρακτηρίζεται από όλους ιστορική» δήλωσε ο πρωθυπουργός προς τους δημοσιογράφους Δώρα Αναγνωστοπούλου, Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Παππά. «Το θέμα είναι αν η άλλη πλευρά μπορεί να πετύχει όλα αυτά που η συμφωνία απαιτεί» πρόσθεσε.

«Προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα με σεβασμό στις αξίες, τις βασικές γραμμές και την αξιοπρέπεια ο ένας του άλλου» είπε, και διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό και διασφαλίζει την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία της Ελλάδας.

«Με αυτή τη συμφωνία αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας» διαβεβαίωσε. Και τόνισε ότι η συμφωνία δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος.

«Αισθάνομαι ευτυχής και τυχερός διότι είχα τη συγκυρία να είμαι πρωθυπουργός σε μια στιγμή που στην γειτονική χώρα υπήρξε μια σημαντική πολιτική αλλαγή που έδωσε τη δυνατότητα σ’ εμένα και τον πρωθυπουργό Ζάεφ να κάνουμε μια ουσιαστική και επίπονη προσπάθεια προκειμένου να λύσουμε ένα θέμα δεκαετιών» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για πρόταση μομφής και Καμμένο

«Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Εκτίμησε εξάλλου ότι η συμφωνία θα μπορούσε να υπερψηφιστεί από μια «μεγάλη πατριωτική δημοκρατική πλειοψηφία» στη Βουλή. 

«Δεν ξέρω το θα κανει η αξωματική αντιπολίτευση αλλά αν άφηναν ελευθερους τους βουλευτές, οι περισσότεροι θα την ψήφιζαν» είπε.

Για το αν θα μετατρέψει την ενδεχομένη πρόταση μομφής σε διαδικασία παροχής ψήφους εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν έχω κανέναν λόγο. Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου».

Σχολιάζοντας την άρνηση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου να ψηφίσει τη συμφωνία, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν ζητά από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να αλλάξει αξίες.

«Δεν ζητω από τον Πάνο Καμμένο να αλλάζει αξίες  Ο Πάνος Καμμένος δεν ειναι έμπορος εξουσίας, δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κανει πολιτική καριέρα, όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη» δήλωσε.

Είπε ακόμα ότι στον χώρο της κεντροαριστεράς θα δημιουργηθούν σιγά-σιγά πολιτικές συναινέσεις, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι η πρώτη που αναγνωρίζει τις επιτυχίες της κυβέρνησης και που επικρότησε τη συμφωνία.

Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν ενώ περάσει από τη γείτονα, δεν περάσει από την ελληνική Βουλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ΥΠΕΞ θα υπογράψουν μια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ μονάχα όταν κυρωθεί και από τις δύο πλευρές. Μόνο όταν τεθεί σε ισχύ θα υπάρχουν οι υποχρεώσεις και από τη δική μας πλευρά σε διεθνές επίπεδο, επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι αν μια από τις προϋποθέσεις που προβλέπει η αυμφωνία δεν περάσει, τότε δυστυχώς η συμφωνία θα ακυρωθεί.

Για τη μετάφραση του Severna Makedonija

Απαντώντας σε ερώτηση για την απουσία του όρου Severna Makedonija από το κείμενο της συμφωνίας που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός εξήγησε:

«Εμείς ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija». Επισήμανε ότι το όνομα δεν είναι αμετάφραστο και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Montenegro, το οποίο αναφέρουμε ως Μαυροβούνιο.

Ο πρωθυπουργός είπε πως αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία με αμετάφραστη ονομασία «Severna Makedonija», ένα δύσχρηστο όνομα, αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά το σκέτο «Maκedonija», ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το «Βόρεια Μακεδονία» στη γλώσσα κάθε χώρας.

Επισήμανε ότι ο διεθνής Τύπος υποδέχτηκε τη Συμφωνία με τίτλους όπως: «H Μακεδονία συμφώνησε να αλλάξει το όνομα της σε Βόρεια Μακεδονία».

Τόνισε ότι πρόκειται για «συμφωνία επωφελή για τη χώρα και την περιοχή, μια συμφωνία που μας δίνει πράγματα» είπε.

Ως προς τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση είτε από δόλο είτε από ευαισθησία, ότι «πάμε να παραδώσουμε», σημείωσε: «εγώ δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε».

Δεν αναγνωρίζει αυτή η συμφωνία έθνος Μακεδονικό, είπε, αναγνωρίζει βέβαια το δικαίωμα τους στον αυτοπροσδιορισμό και σέβεται την ταυτότητα που έχουν καλλιεργήσει.

Με τον Ζ. Ζάεφ δώσαμε μάχη ο καθένας στη χώρα του κόντρα σε ιδεοληψίες και οργανωμένη προσπάθεια εμπόρων πατριωτισμού, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Τόνισε ότι αντίθετα πραγματικός πατριωτισμός είναι η προσπάθεια που έκαναν οι δύο για να προχωρήσουν προς όφελος των λαών.

Για τη ΝΔ

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ. Είπε ότι ταυτόσημες ήταν και οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και του προέδρου της ΠΓΔΜ. «Αν πιστέψουμε και τους δύο θα πιστέψουμε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συνθηκολογήσει», σχολίασε, για να προσθέσει ότι δεν έχουμε καμία συνθηκολόγηση, έχουμε μια αντίληψη μιας παράταξης που αρέσκεται στις φωνές, την πατριδοκαπηλεία, που αφήνει τα πράγματα χωρίς να προχωρούν.

Κατηγόρησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κρατά στάση «πολιτικού τζογαδόρου».

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την αλλαγή διάφορων θέσεων εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες και για το γεγονός ότι στο εξωτερικό παρουσίαζε άλλες θέσεις απ’ ό,τι έκανε όταν επέστρεφε στο εσωτερικό.

Σχολίασε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης κρατούσε μια έντιμη στάση ως προς τις ιδέες του και επωφελή για τη χώρα, θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του.

«Πήρα χτες τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε ‘δώσε μου τη Συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις’» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. Σχολίασε ότι ακριβώς το ίδιο έκανε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ στον Ζ. Ζάεφ.

Για το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Ερωτηθείς γιατί δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αποφάσισε σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση όχι να κλείσει τις πόρτες της πλήρους ενημέρωσης στους πολιτικούς ενημέρωσης, αλλά να μην προχωρήσει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Διότι, εξήγησε, είχε κακή εμπειρία από τις προηγούμενες φορές και έχει καταλάβει από ορισμένους ότι δεν έχουν την σοβαρότητα και την αίσθηση ευθύνης.

Είπε ότι ο Κώστας Καραμανλής διαχειρίστηκε με ευθύνη το θέμα και πως η στάση που είχε στο Βουκουρέστι ήταν μια στάση ευθύνης. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν τον έχει ενημερώσει, «δεν έχουμε μιλήσει» και πως όμως είναι γνωστό ότι είναι ανοικτός να ενημερώσει οποιονδήποτε, πόσο μάλλον πρόσωπα και πρώην πρωθυπουργούς που είχαν θέση ευθύνης.

Σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί για τις αντιδράσεις του κόσμου, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε πως δεν φοβάται, αλλά αντίθετα σέβεται τις αντιδράσεις των πολιτών. Πρόσθεσε πως όταν κάνεις εξωτερική πολιτική, το βλέμμα είναι στραμμένο στα συμφέροντα της χώρας, για να τονίσει ότι «πατριωτικό συμφέρον είναι να κλείσουμε ένα θέμα που μας ταλανίζει χρόνια».

«Για ποιο λόγο να κρατήσουμε αυτή τη πληγή ανοικτή;» διερωτήθηκε.

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Για το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, ο κ. Τσίπραςα ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να δεχτεί την ανταλλαγή τους με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που εξασφάλισαν άσυλο.

«Δεν δικαιολογείται η έντονη επιθετική ρητορική του κ. Ερντογάν. Η στάση μου απέναντί του ήταν ξεκάθαρη» είπε.

 


σχετικα αρθρα