ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρόταση μομφής και η αλλαγή στα βιβλία της Ιστορίας

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2018, 07:26 / Ανανεώθηκε 14 Ιουνίου 2018, 14:01
Η πρόταση μομφής και η αλλαγή στα βιβλία της Ιστορίας
Facebook Twitter Whatsapp

Οι ευθύνες Παυλόπουλου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βαριές καταγγελίες, ότι «λειτουργεί εκτός ορίων του ισχύοντος πολιτεύματος», προσάπτει πια η ΝΔ στον Αλέξη Τσίπρα. Η άρνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει πρώτα την εξουσιοδότηση της Βουλής, πριν υπογράψει τη Συμφωνία με τα Σκόπια, όπως είχε πράξει και το 2015 στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δίνει το επιχείρημα στην αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προχωρήσει στην υπογραφή της, δεδομένης της θέσης του Πάνου Καμμένου.

Μάλιστα χαρακτήριζαν εντελώς αστείο για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα, τον ισχυρισμό που εξέφρασε ο πρωθυπουργός χθες βράδυ στην ΕΡΤ, ότι δεν φέρνει τη Συμφωνία πρώτα για ψήφιση στη Βουλή, επειδή δεν θέλει να ρισκάρει ότι «πέτυχε» στη διαπραγμάτευση με τους Σκοπιανούς. Έπειτα και από αυτή την εξέλιξη, η οποία είχε προαναγγελθεί ήδη από το μεσημέρι με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο γαλάζιο επιτελείο ελήφθη η απόφαση να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου.

Διαβάστε ακόμη: «Πυρά» Σαμαρά κατά Τσίπρα και Παυλόπουλου για τον «ταπεινωτικό συμβιβασμό»

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε η συγκεκριμένη κίνηση να γίνει άμεσα. Ωστόσο μετά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, στον οποίο αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης οριστικής και γενναίας λύσης για το χρέος, αποφασίστηκε η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας να γίνει μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου σήμερα το μεσημέρι. Και αυτό γιατί, με ευθύνη Τσίπρα – Καμμένου, όπως τόνιζαν από τη ΝΔ, το πολυνομοσχέδιο είναι διασυνδεδεμένο με τις αποφάσεις για το ζήτημα του δημόσιου χρέους.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη πάντως εκτιμούν, ότι το «εγκώμιο» που έπλεξε χθες ο κ. Τσίπρας στον κ. Καμμένο και η ελπίδα του σε δεκανίκια για τη συμφωνία, αποδεικνύουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε δεινή θέση παρά την εικόνα των πανηγυρισμών που επιχειρεί να βγάλει προς τα έξω. Στη ΝΔ παρακολουθούν με προσοχή δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Νίκου Φίλη που ζήτησε την παραίτηση του κ. Καμμένου, όπως και τα παζάρια που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στους ΑΝΕΛ.

Ο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πρόταση μομφής, είναι διπλός: Αφενός να αποδείξει ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει τη στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σε περίπτωση που βουλευτές της συγκυβέρνησης προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν επειδή η πρόταση αφορά τη Συμφωνία και αφετέρου να οι βουλευτές του κ. Καμμένου και κυρίως ο ίδιος να τεθούν προ των ευθυνών τους. «Σε περίπτωση που επιλέξουν να στηρίξουν τον κ. Τσίπρα για τη λύση αυτή, θα έχουν αποδείξει ότι το μόνο που επιθυμούν, είναι η παραμονή τους στην εξουσία», τόνιζαν από την ΝΔ.

Η αλλαγή στα βιβλία της Ιστορίας

Για την ουσία της Συμφωνίας, την οποία τα κόμματα τελικά έλαβαν στα χέρια τους μετά τις 8 χθες το βράδυ, από την οδό Πειραιώς μιλούν για απάτη του Μαξίμου με το Severna Macedonja, καθώς δεν υπάρχει στο κείμενο, αλλά υπήρχε στο προχθεσινό κυβερνητικό non paper που συνόδευσε το διάγγελμα Τσίπρα. Με βάση την πρώτη ανάγνωση που έκαναν τα γαλάζια στελέχη, μιλούν πια για «άκρως προβληματική συμφωνία» και «απαράδεκτες υποχωρήσεις από τις πάγιες εθνικές θέσεις». Το Severna Makedonija δεν απαντάται πουθενά στη συμφωνία και το όνομα που συμφωνήθηκε είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Republic of North Macedonia) ή στη σύντομη εκδοχή του «Βόρεια Μακεδονία» (North Macedonia).

Διαβάστε ακόμη: ΝΔ: Η κυβέρνηση βαφτίζει διπλωματική επιτυχία μία άκρως προβληματική συμφωνία

Επίσης η μετάθεση των υποχρεώσεων της πΓΜΔ να εφαρμόσει τη συμφωνία σε ένα αβέβαιο μέλλον, όπως και η παραχώρηση της χρήσης των σημερινών κωδικών (σε internet, εμπορικές χρήσεις κλπ, παραμένουν τα σημερινά ακρωνύμια της χώρας - ΜΚ & ΜΚD), σύμφωνα με τη ΝΔ, καθιστά γράμμα κενό το περιβόητο erga omnes. Άλλο ένα μεγάλο αγκάθι που εντόπισαν τα γαλάζια στελέχη, αφορά στην παραχώρηση της χρήσης του επιθέτου «Μακεδονικής» για την εθνότητα και τη γλώσσα.

Όπως τόνιζαν από την οδό Πειραιώς, είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται από την Ελλάδα δήθεν «μακεδονική» εθνότητα και δήθεν «μακεδονική» γλώσσα. Φέρνοντας το παράδειγμα της Βορείου και Νοτίου Κορέας, αλλά και της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, που μοιράζονται/αν την ίδια εθνοτική ταυτότητα, επισημαίνουν ότι η επίσημη αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας», συνιστά μία μείζονος σημασίας ελληνική υποχώρηση που όχι μόνον προσφέρει νομιμοποιητική βάση στον σκοπιανό αλυτρωτισμό, αλλά τον ενισχύει.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό στην Real News, ο αρχιτέκτονας της εθνικής θέσης στο Βουκουρέστι, Κώστας Καραμανλής, είχε ξεκαθαρίσει μέσω συνομιλητών του, ότι «δεν υπάρχει Μακεδονικό έθνος». Το εντελώς ανήκουστο πάντως, που σύμφωνα με την ΝΔ απέκρυψε τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση κρύβεται στο άρθρο 8 (παρ. 5): εκεί προβλέπεται η σύσταση διεπιστημονικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει τον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας και των δύο χωρών, ώστε να αρθούν αλυτρωτικές αναφορές.

Mε άλλα λόγια, εξηγούν από την οδό Πειραιώς, η εν λόγω επιτροπή δεν θα εξετάσει μόνον τον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας των Σκοπίων, αλλά και της Ελλάδας, επομένως η χώρα μας, θα πρέπει να ελεγχθεί και για πιθανή αλυτρωτική προπαγάνδα στην Ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία! Στη ΝΔ περιμένουν να δουν και τι θα πράξει τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έπειτα από το αίτημα του κ. Μητσοτάκη να παρέμβει για να αποκατασταθεί η κοινοβουλευτική τάξη και να μην δεσμευθεί η χώρα για πάντα από μια κακή συμφωνία.

Εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά που βγήκε δημόσια και κατήγγειλε τον Προκόπη Παυλόπουλο για σύμπλευση με τον κ. Τσίπρα σε αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα, δεν ήταν λίγα τα γαλάζια στελέχη που εξέφραζαν την απορία τους στο newpost.gr για την τόσο θετική στάση του κ. Παυλόπουλου απέναντι στη Συμφωνία, με τους πιο μετριοπαθείς να του αποδίδουν το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου».