ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρήγμα στο Κίνημα Αλλαγής για το Σκοπιανό

του Σωτήρη Μπολάκη - Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2018, 07:26 / Ανανεώθηκε 14 Ιουνίου 2018, 07:40
Ρήγμα στο Κίνημα Αλλαγής για το Σκοπιανό
Photo: SOOC
Facebook Twitter Whatsapp

Πονοκέφαλος οι διαφορετικές «φωνές»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά σε μια ανταλλαγή επιχειρημάτων, που κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες, βρέθηκε μόνη να απορρίπτει τη συμφωνία για την ονομασία ως πολύ κακή απέναντι στους άλλους πέντε της ηγετικής ομάδας, που αν και είδαν προβληματικά σημεία επέμειναν να βλέπουν το μομέντουμ ως ιδανικό για λύση στο χρονίζον εθνικό ζήτημα.

Το μούδιασμα ήταν το λιγότερο που μπορούσε να πει κάποιος για το αίσθημα που άφησαν τα μέλη του ΠΣ και πολύ γρήγορα διαχύθηκε και στα υπόλοιπα μέλη.

Μόνη απέναντι σε πέντε η Γεννηματά

Η επικεφαλής τους ΚΙΝΑΛ αν και αναγνώρισε θετικά στοιχεία στο κείμενο της συμφωνίας ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι τα αρνητικά υπερτερούν και τα υπερκαλύπτουν.

Διαβάστε ακόμη: Σε «θέση μάχης» για την πρόταση μομφής το Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Γεννηματά εστίασε σε τρία καίρια ζητήματα της συμφωνίας, όπως χαρακτηρίστηκαν από το περιβάλλον της, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν:

Εθνικότητα – Γλώσσα – Έννομα αποτελέσματα: Στα δύο πρώτα εκτιμάται από την πλευρά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι γίνεται εκχώρηση ενώ στο τρίτο εκτιμάται ότι ακόμη και σε περίπτωση ναυαγίου επΊ της διαδικασίας η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση θα έχει παράξει έννομα αποτελέσματα που θα δεσμεύουν στο μέλλον τη χώρα σε όποια νέα διπλωματική επαναπροσέγγιση.

Βαρύ το κλίμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης αντίθετα από την κα Γεννηματά είδε τα στοιχεία της συμφωνία ως πιο σημαντικά και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να απορριφθεί το κείμενο.  

Διαβάστε ακόμη: Η πρόταση μομφής και η αλλαγή στα βιβλία της Ιστορίας

Από την πλευρά του Θανάση Θεοχαρόπουλου επισημάνθηκε ότι οι βασικές αρχές που είχε βάλει από την αρχή το ΠΣ πιάνονται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δυο κυβερνήσεων.

Υπάρχει πλέον «ζήτημα» στο Κίνημα Αλλαγής

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει τώρα ψηφοφορία είναι το μόνο που κράτησε τους τόνους σχετικά χαμηλά, ωστόσο κανείς δεν κρύβει ότι ο αντίκτυπος στην εικόνα του Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση της συμφωνίας την Παρασκευή θα είναι βαρύς, καθώς ΔΗΣΥ και Ποτάμι θα εμφανίσουν εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις, ενώ και οι ίδιες οι ΚΟ των κομμάτων θα παρουσιάσουν φαινόμενα διαφοροποιήσεων από τουλάχιστον δύο βουλευτές σε κάθε κόμμα.  

Όπως όλοι παραδέχονται ανοιχτά, υπάρχει θέμα και μάλιστα σοβαρό, αλλά για την ώρα δεν τέθηκε από καμία πλευρά ζήτημα συμπόρευσης στο Κίνημα Αλλαγής.

Δεν στηρίζουν την κυβέρνηση

Το τι στάση θα κρατήσει το Ποτάμι στη Βουλή τις επόμενες ώρες και πώς θα συντονίσει τον βηματισμό του με το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καθοριστεί στην πρωινή συνεδρίαση της ΚΟ και του ΠΣ και πριν την ομιλία του κ. Θεοδωράκη στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο.

Πάντως, μπορεί να στηρίζουν τη συμφωνία, όμως δεν θα στηρίξουν σε καμία περίπτωση και την κυβέρνηση στην πρόταση μομφής της ΝΔ την Παρασκευή κατά τη συζήτηση της συμφωνίας με τα Σκόπια.

Με Μολότοφ στις καθυστερήσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Κι ενώ η κα Γεννηματά παρέμενε στο γραφείο της και  οι περισσότεροι, πλην του Γιώργου Παπανδρέου, είχαν αποχωρήσει από τη Χαριλάου Τρικούπη  τα γραφεία γίνονταν και πάλι στόχος με βροχή μολότοφ να πέφτει στο κτίριο. Το γεγονός επισήμανε με ανάρτηση στο twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης.